≫ 

"Pametna" probušena guma budućnosti puniće se smesom iz kapsule

Čuvena kompanija Goodyear nastavila je da "oblikuje budućnost", osmislivši potpuno novi koncept pneumatika za električne automobile budućnosti

  • 0
Goodyear reCharge Concept, guma, točak, budućnost Foto: Goodyear

Kao što je to radila i prethodnih godina, američka kompanija Goodyear je za otkazani Salon automobila u Ženevi pripremila još jedno viđenje automobilskih pneumatika budućnosti.

Koncept pod imenom reCharge namenjen je automobilima budućnosti koje će isključivo pokretati električna energija.

U osnovi reCharge koncepta je jednokratna biorazgradiva ispuna gazećeg sloja pneumatika koja se može dopunjavati posebnim kapsulama u zavisnosti od potreba i okolnosti.

To zamenu guma čini dosta jednostavnijom, budući da je reč o tečnoj smesi koja omogućava brzu regeneraciju, ali i transformaciju gume. Gazeći sloj može bolje da se prilagodi trenutnim vremenskim uslovima, stanju na putu ili načinu putovanja, baš kao i indivudualnim željama korisnika.

Sama smesa, odnosno ispuna u kapsuli, je biološkog porekla. Masa je ojačana posebnim vlaknima, nalik nitima paukove mreže, koja predstavlja jednu od najizdržljivijih struktura u prirodi i uz sve to je i 100 odsto biorazgradiva.

Pored toga što radikalno pojednostavljuje proces zamene guma, sistem kapsula sa varijabilnom gazećom površinom prati i posebna konstrukcija, prenosi TopSpeed. Noseća struktura je veoma uska i lagana, ali robusna i jednostavna, kako ne bi bilo potrebe za održavanjem pritiska u njoj.

Goodyear reCharge Concept, guma, točak, budućnost, kapsule Foto: Goodyear

Kao i brojni prethodni koncepti i ideje, neizvesno od toga da li će biti prihvaćen ili ne, Goodyear reCharge svakako predstavlja zanimljiv pokušaj da se predstavi rešenje guma budućnosti. Pogotovo, ako ponudi mogućnost detaljne personalizacije kroz npr. smese prilagođene sezoni (letnja ili zimska), odnosno određenoj lokaciji i terenu, kao i tipu vozača.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA