≫ 

Turci uspešno testirali svoj prvi leteći automobil

Prototip letelice "Cezeri", koju su dizajnirali i proizveli turski inženjeri, težak 230 kilograma, tokom testa je leteo na visini od 10 metara

  • 7
Cezeri, turski leteći automobil Printscreen: YouTube/Baykar Technologies

Prvo autonomno leteće vozilo konstruisano u Turskoj, nazvano "Cezeri", uspešno je testirano u Istanbulu, saopštio je proizvođač, kompanija Bajkar.

Za dizajn i proizvodnju zaslužni su turski inženjeri, a "Cezeri" je tokom testnog leta prototipa, teškog 230 kilograma, leteo na visini od deset 10 metara, navodi Bajkar.

Turski leteci automobil Cezari Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

- U narednoj fazi ćemo napraviti naprednije prototipove i obaviti letove uz učešće vozača - izjavio je jedan od rukovodilaca kompanije Seldžuk Bajraktar.

On je naveo da će biti potrebno od 10 do 15 godina da se "Cezeri" nađe u gradskom saobraćaju, a da će za tri do četiri godine moći da se koristi rekreaciono u ruralnim sredinama, javlja Anadolija.

"Cezeri" je predstavljen prošlog septembra na sajmu tehnologije i avijacije Teknofest održanom u Istanbulu. Automobil je ime dobio po Ismailu al-Jazariju, inženjeru i naučniku iz 12. veka.

Kompanija Bajkar, osnovana 1984. godine, proizvodi vojne (borbene) i civilne dronove, kontrolne sisteme, simulatore i sisteme za avijaciju, prenosi Tanjug.

Video: Da li ćemo za par godina voziti leteće automobile?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA