10 najiritantnijih stvari koje suvozači rade tokom vožnje

Konzumiranje hrane, noge na komandnoj tabli, igranje sa prozorima i klimom, samo su neke od njih...

  • 10
Vožnja, put, priroda Foto: Unsplash

Svaki vozač se pre ili kasnije, tokom svoje vozačke karijere, susretne sa situacijom u kojoj njegov suvozač tokom vožnje počne opasno da mu ide na  nerve.

Načini na koji se to dešava mogu biti različiti, ali za ovih 10 se slobodno može reći da su najiritantnije stvari koje suvozači rade:

1. Kritikovanje vožnje

Ako postoji stvar koja se apsolutno može svrstati u sam vrh ove liste, to je definitivno kritikovanje vožnje. Zamislite samo situaciju u kojoj automobilom lutate po nepoznatom gradu tražeći neku adresu, objekat ili parking, a suvozač konstantno komentariše vaš način vožnje ili, još gore, sam preuzme ulogu navigacije. Od takvih situacija gora je još samo ona u kojoj osoba do vas preuzima ulogu instruktora vožnje i upozorava vas na brzinu vožnje, preticanje, semafore, parkiranje...

2. Konzumiranje hrane

Nakon kritikovanja vožnje, ostala mesta na listi su manje "strašna" ali i dalje umeju da budu prilično iritantna. Hrana u autu u toku vožnje nije toliko problematična ako je u pitanju neka čokoladica ili nešto tome slično. Ali, zamislite situaciju u kojoj suvozač jede pecivo od lisnatog testa koje se mrvi po tek očišćenom automobilu? Šta je tek sa sladoledom? A svima se bar jednom dogodilo da mu neko nespretan, na ovaj ili onaj način, uprlja presvlake sedišta zbog, slučajnog, kapanja sladoleda ili prosipanja soka.

3. Noge na komandnoj tabli

Iako se ljudi u automobilu oseća kao kod kuće, u nekim slučajevima to može da izmakne kontroli. A to se često tiče situacija u kojima se suvozač, što nije redak slučaj tokom dugih vožnji, izuje i stavi svoja stopala ispod vetrobranskog stakla, pod izgovorom bolje cirkulacije krvi. Osim što će vozač tada imati pogled od koga će mu se dići kosa na glavi, velika je verovatnoća da se njegovo čulo mirisa tome baš i neće "obradovati", pogotovo ako je suvozač sve vreme nosio patike.

4. "Čačkanje" po ekranu

Infotejnment sistem automobila, neretko, ima veliki ekran osetljiv na dodir, što predstavlja idealan način suvozaču da ubije dosadu. Osim što će neko vreme ispitivati sve mogućnosti koje taj sistem ima, postoji mogućnost da će svojim prstima promeniti putanju unesenu u navigaciju. Naravno, ne treba posebno naglašavati da će suvozač odmah ući u ulogu di-džeja i početi da menja pesme, pa čak i da zapeva...

Tesla, Ekran na dodir, Infotejnment sistem Foto: Unsplash

5. Otvaranje prozora i igranje sa klimom

U trenutcima kada dosada napada jedan da se ona pobedi je igranje sa prozorima i guranje ruke kroz otvoreni prozor, što zaista može da ide na nerve. Naravno, tu je i gotovo neizostavno igranje sa ventilacijom ili čačkanje klima uređajem.

6. Upotreba telefona

Jedna od izuzetno iritantnih i opasnih situacija je pokazivanje raznoraznih vesti sa interneta, slika, videa... na pametnom telefonu tokom vožnje i "guranje" istog direktno "pod nos" vozaču. Osim što takvo ponašanje dovodi u opasnost vozača i sve putnike u automobilu, često se radi o vestima i stvarima koje su potpuno nebitne i samo idu na nerve. Ako suvozač za vozača traži neku informaciju bitnu za vožnju, dovoljno je da mu je sam pročita.

7. Upadanje u reč

Svim vozačima se dogodilo da im suvozač konstantno upada u reč. Neko vreme to može da se toleriše, ali kada se nađete u gužvi, u kombinaciji sa nervozom i drugim iritantnim stvarima u saobaćaju, pre ili kasnije će doći do "pucanja filma" i svađe. Naravno, pored upadanju u reč, tu je i česta konstantna priča (monolog) suvozača o svemu i svačemu...

Vožnja, Sunce Foto: Unsplash

8. Komentarisanje automobila

Prva tačka ove liste, bez ikakvih problema, može da se dopuni i ovom, posebno ako pored vas sedi kolega koji ima potrebu da upoređuje vaš automobil sa svojim. Naravno, njegov automobil je uvek bolji, lepši, brži...

9. Lupanje vratima

Deveto mesto pripada lupanju vratima prilikom zatvaranja. To može biti izuzetno iritantno ako se radi o novom automobilu, kao i kod svih vozača koji svoj automobil doživljavaju kao neodvojivi deo sebe.

10. Ostavljanje đubreta za sobom

Poslednja mesto odnosi se na sve one situacije u kojima suvozač na svojim cipelama u automobil unese blato, odnosno iza sebe ostavi "pravu deponiju" nakon što je popio i pojeo sve što mu se našlo pod rukom.

Video: Raj za sve žene vozače: Dok se ona šminka usred vožnje, volan preuzima Tesla lično

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    15. februar 2021 | 15:53

    Bravo, tako je, ja zato nemam suvozača, nikoga ne vozim, osim svoje porodice koja zna kulturu i pristojnost. Nikoga nevozim od slučaja kada sam povezao komšinicu, klizava cesta, auto je proklizao, udarim u bankinu i ona malo "udari" glavom u štok vrata, zamislite, povezem komšinicu, gratis i još hoće da me tuži za oštetu, od to doba NIKOGA ne vozim.

  • Ole ole

    15. februar 2021 | 15:16

    Apsolutno tačno...

  • Broj 11

    15. februar 2021 | 15:16

    Ja bih definitivno dodala uključivanje brisača umesto vozača, bilo da je u pitanju pranje šoferke tokom vožnje ili za vreme kiše...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA