Koliko bi danas koštao "Stojadin"?

Jedna od tajni njegovog uspeha bila je činjenica da je to bio jedan od prvih hečbek automobila, kako na domaćem, tako i na stranom, tržištu...

  • 14
Zastava 101 Printscreen: YouTube/veteranCScom

Zastava 101, širom bivše Jugoslavije poznata kao "Stojadin", a u Srbiji i kao "kec", u svoje vreme je bila jedan od retkih automobila sa istoka koji je ravnopravno mogao da se nosi sa konkurencijom sa zapada.

Naravno, jedna od tajni njegovog uspeha bila je italijanska platforma, kao i činjenica da je to bio jedan od prvih kompaktnih, odnosno hečbek, modela, kako na domaćem, tako i na stranom, tržištu.

Praktična peta vrata su sedamdesetih godina prošlog veka bila prava retkost, a "Stojadin" je kao domaći proizvod u Jugoslaviji imao i veoma popularnu cenu.

Zahvaljujući slovančkom Avto magazinu iz 1972. godine, danas možemo da znamo koliko je tada koštao "Stojadin". Cena u devizama tada je iznosila 2.084 američkih dolara.

Preračunato u današnju vrednost to bi iznosilo - 11.441 evro, prenosi Facebook stranica "Oficijalna stranica Zastava 101 foruma".

Video: On je Kec, on je Stojadin, on je zvezda jugoslovenske autoindustrije: Zastava 101

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    9. avgust 2021 | 18:57

    Hteo sam kupiti GOLF 1, morao sam čekati da dobijem GOLF 1 iz Vogošće, ja odustanem i uzmem Zastavu 101, nešto malo jeftinija od golfa...

  • Pike

    9. avgust 2021 | 20:13

    E ovo je makina bila, a ne ovi Q, xx65 i ostali ajšprici

  • Čiča

    10. avgust 2021 | 05:41

    Ne znam u markama. Znam da sam zaradio 79 oko 3 miliona za mesec i po nekih dinara, preko studentske zadruge, roditelji su mi dali još 5 i sa 19 g kupio sam novog keca. Znači oko 7 tadaših plata. Posle toga u demokratiji nikada nisam imao auto mlađi od 10 g. Kada je umro Tito umro je i radnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA