≫ 

Nova Playstation konzola stiže sledećeg meseca: Da li je i dalje pametno kupiti PS4?

Možda se ovih dana razmišljate o ukrcavanju na gejming brod nove generacije, ili možda da uzmete stariju varijantu konzole? I nama se vrte različite ideje u glavi, pa smo odlučili da se detaljnije pozabavimo ovom temom.

  • 6
Sony PlayStation 5 Foto: Sony

Novi Playstation 5 treba da stigne u prodavnice 19. novembra, i nema sumnje da svi znatiželjno čekamo da otkrijemo šta zaista donosi nova generacija konzola. Pogotovo zato što će PS5 izaći po ceni od $499 za verziju sa disk drajvom, a digitalna verzija će se prodavati za $399, što je slična cena po kojoj je izašao PS4. Međutim, potrošači u Srbiji su sigurno svesni da nećemo videti cifru ni blizu ovih cena u našim prodavnicama. Ovaj autor se seća kada se moralo izdvojiti preko 700 evra za PS3, iako je on po izlasku bio $499 i $599 u zavisnosti od verzije, a da ne pričamo o PS2, koji je se prodavao i po ceni od preko 1000 evra, dok je originalna bila $299.

PS5 je odmah iza ugla

Sony je uvek voleo da na početku produkcije kreira lažnu nestašicu, što mu se par puta obilo o glavu, pogotovo kada je Microsoft ušao u priču sa Xbox-om. Ne verujemo da će i ove godine pokušati sa starim taktikama, ali kako se novembar približava potražnja sve više raste, tako da će taj faktor sigurno povećati cenu konzole na slobodnom tržištu, a ne smemo ni zaboraviti koliko domaće prodavnice vole da dodaju na cenu tehnike. Verujemo da će PS5 po našoj proceni koštati oko 60,000 dinara, što je za većinu ljudi veoma ozbiljan izdatak. Da li u ovom trenutku onda vredi kupiti PS4 ako ne posedujete nijedan gejming sistem?

Kod nas su i dalje u prodaji obe verzije PS4 - stara ''slim'' verzija i naprednije rešenje PS4 Pro koji dolazi sa boljim hardverom i kvalitetom slike. Cena za običnu verziju se kreće između 200 i 300 evra, u zavisnosti od dodataka koji dolaze sa njom, dok se cena PS4 Pro kreće od 350 evra pa nagore. Da kažemo da je neka prosečna cena PS4 Slima 30,000, a PS4 Pro oko 40,000. Sada kad imamo neku predstavu o cenama, da vidimo koja konzola će vam doneti najviše zabave u odnosu na vrednost.

PS4 ili PS5?

Moraćemo po kratkom postupku odmah da odustanemo od stare PS4 Slim verzije. Pro verzija je stvarno mnogo bolja opcija. Slim je bučan kao veš mašina kada igrate neke novije igre, plus ne možete da iskusite igre poput God of War, Red Dead Redemption 2, Spiderman i mnoge druge u svom sjaju. Vreme je definitivno malo pregazilo ovu verziju konzole što ne znači da je loša, samo smatramo da za ovu cenu imate mnogo bolje opcije. Dakle, utakmica je između PS4 Pro i PS5.

Zlato, gejming ili nekretnine? Foto: Pixabay

U principu imate dve opcije. Uzimajući u obzir dešavanja prilikom lansiranja prethodnih konzola, pokušaćemo da ih primenimo na ovogodišnju situaciju. Već otprilike znamo šta nam PS5 donosi po inicijalnoj ceni, ali znamo i da ćemo tek za nekih 6 meseci do godinu dana iskusiti prave igre sledeće generacije. Uzmimo u obzir da nove konzole na početku svog životnog ciklusa uvek poseduju neke probleme. Drugim rečima, proći će određeno vreme dok ne iskusite blagodeti vaše nove konzole. U prvih godinu dana jako je teško videti potencijal nove konzole, tako da vam je opcija broj jedan da ne kupujete PS5, i pratite dešavanja prvih godinu dana, možda i više. Taman će se desiti i blagi pad cena.

Druga opcija je da kupite PS4 Pro i nadomestite sedam godina gejminga koji ste propustili. PS4 ima ogroman broj igara u svojoj kolekciji, tako da će vam biti potrebno sigurno nekoliko života da odigrate sve što vas zanima. Sony će još neko vreme podržavati PS4, a možda i vidimo neke nove hitove pred odlazak u penziju. Mislimo da Sony neće drastično smanjiti cenu PS4 po izlasku PS5, ali kako vreme bude teklo proizvodnja stare konzole će definitivno stati, a cena porasti. PS4 ne ide u korist to što ćete moći skoro sve igre sa njega da igrate na PS5, ali ako želite baš ovih dana da častite sebe novom konzolom, PS4 Pro je za ovu cenu mnogo bolja investicija.

Budite strpljivi

Pred vama je da odlučite da li ćete odmah da uskočite u gejming nove generacije, ili pak hoćete da iskoristite kvantitet koji dolazi sa PS4. Glavna poenta koju želimo da izrazimo je da se strpljenje uvek isplati, i da ne preporučujemo da se od prvog dana posvetite novoj konzoli, pogotovo kada niko ne može sa sigurnošću reći šta budućnost donosi sa sobom. Ako ste baš raspoloženi da kupite neku konzolu, PS4 po trenutnoj ceni je sasvim solidna opcija, samo morate znati da će u određenom trenutku izgubiti podršku, a verovatno i poskupeti kada se proizvodnja fokusira isključivo na PS5.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    16. oktobar 2020 | 18:10

    Ja ako je kupim, ode mi brak u pet lepe 🤣

  • Na

    16. oktobar 2020 | 16:12

    Prvu loptu mnogi padnu??!!Kako u fudbalu tako i u životu??!!Ps 5 je samo što brže otvara programe tj igrice ali je cijena i dalje bezobrazno boli glava??!!Pa mnogi na zapadu moraju kredit uzeti da bi kupili konzolu??!!Ja ću da sačekam sljedeću godinu da vidim kako se primila u društvu??!!Da se nelažemo svi smo mi samo konzumenti proizvoda??!!

  • Haha

    16. oktobar 2020 | 23:02

    Naručio već, kaže prvi kontigent već prodat, drugi stiže u januaru, tad je moj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA