REVOLUCIJA: Naučnici napravili KOD koji će vam PRODUŽITI trajanje BATERIJE!

Naučnici sa Purdue univerziteta kreirali su kod pod nazivom HUSH koji je prezentovan na "Assosication for Computing Machinery MobiCom 2015" konferenciji u Parizu

  • 0

Baterije na današnjim mobilnim telefonima su prilično loše. U zavisnosti od modela uređaja varira i njihovo trajanje, ali ma koliko telefon bio dobar, uglavnom ćemo na kraju dana pred spavanje morati da ga dopunimo. Međutim, naučnici sa američkog Purdue univerziteta napravili su kod za korisnike Androida koji će smanjiti potrošnju baterije tako što će potisnuti aplikacije koje rade u pozadini.

OVO SMO SVI ČEKALI: Napravljene baterije koje traju VEČNO!

Ovaj univerzitet je u saradnji sa Intelom i startup kompanijom Mobile Enerlytics analizirao 2.000 Samsung Galaxy S3 i S4 telefona u 61 zemlji i kod 191 različitih mobilnih operatera.

Tim je otkrio da se 45,9 odsto trošenja baterije odvija kada se telefon ne koristi, odnosno kada je ekran isključen. Skoro polovina od toga, odnosno 28,9 odsto potrošnje baterije, izazvano je time što aplikacije često osvežavaju i sinhronizuju podatke u pozadini, čak i kada se telefon ne koristi.

Iako je većina tih aplikacija bitna za funkcionisanje telefona, postoje i one koje se ne koriste tako često, a ipak utiču na potrošnju baterije. Problem u aplikacijama je taj što većina njih ima bagove i probleme, pa jednostavno ne mogu da se isključe kada nam nisu potrebne.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Zbog toga su naučnici kreirali kod pod nazivom HUSH koji je prezentovan na "Assosication for Computing Machinery MobiCom 2015" konferenciji u Parizu. Ovaj kod će otkriti koje aplikacije su bitne svakom korisniku ponaosob u zavisnosti od njegove aktivnosti, dok će ostatku aplikacija ograničiti rad u pozadini.

Naučnici su otkrili da HUSH sistem može da smanji potrošnju baterije za 15,7 odsto.

Za sada je kod dostupan samo na GitHub-u i nije upakovan u formu aplikacije. Da biste ga koristili neophodno je da znate kako da kompajlirate kod, ali je na svu sreću plan da se HUSH nađe i u vidu Android aplikacije. Ukoliko znate da programirate, kod sa GitHub-a možete preuzeti OVDE.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA