≫ 

Kako u finansijskom sektoru gledaju na uvođenje blockchain tehnologije?

Sa kakvim će se izazovima banke suočiti u procesu digitalizacije?

  • 7

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje objašnjava sa kakvim izazovima će se banke suočiti u procesu digitalizacije.

Trenutno stanje u bankarskim informacionim tehnologijama je najbolje moguće sa postojećom tehnologijom i to kako po pitanju efikasnosti tako i u pogledu bezbednosti finansijskih transakcija. Core banking sistemi su još uvek koncipirani po pravilima ustanovljenim pre mnogo godina.

Iako su informacioni sistemi kreirani sa puno pažnje i uz mnogo uloženog truda, rada i novca i dalje status usluga u bankarskom sektoru karakterišu vremenske kašnjenja i visoki transakcioni troškovi. Iz ovih razloga je blokchain pozdravljen kao revolucionarna tehnologija koja bi zahvaljujući svojim karakteristikama mogla omogućiti smanjenje transakcionih troškova i povećanja efikasnosti finansijskih transakcija u međunarodnom platnom prometu.

Foto: Promo/ Telenor

Mnoge banke su započele sa uvođenjem blockchain tehnologije u pojedinim oblastima svog poslovanja. Među njima je i nekoliko velikih centralnih banaka kao što su centralne banke Rusije, Holandije i Kanade. Nakon inicijalnih projekata došlo se do zaključka da nova tehnologija pored svojih prednosti poseduje i određene nedostatke.

Pomenute banke su postavile pitanje da li blockchain može da odgovori njihovim potrebama i da li zaista može da poveća efikasnost i smanji troškove? Ispostavilo se da je tehnologija na dobrom putu ali da još uvek ima „dečijih bolesti“, odnosno nedostataka koji su svojstveni tehnologijama u razvoju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Jedna od osnovnih zamerki se odnosi na brzinu obavljanja transakcija kada se obavljaju u realnom obimu odnosno u svakodnevnom poslovanju. Značajan element blockchain-a koji je doneo revoluciju u njegovoj primeni je činjenica da je ukinuta potreba za bilo kakvim poverenjem između strana koje učestvuju u transakciji. Nije potrebno verovati ni trećoj strani koja garantuje pouzdanost transakcija. Umesto poverenja, ulogu je preuzela kriptografija.

Podsetimo se da je trenutno SWIFT sistem za finansijske transakcije i dalje dominantan i koji uspeva da izvrši ogroman broj transakcija sa visokom pouzdanošću. Dobro je imati na umu da je SWIFT zapravo proizvod istoimene privatne kompanije.

Foto: Coindesk

Sumnju u korišćenje blockchain tehnologije je dodatno pojačala kompanija Westren Union koja je nedavno pustila u testni rad Ripple XRP platformu pri čemu je utvrđeno da da troškovi plaćanja nisu smanjeni nakon šest meseci testiranja. Zagovornici kriptovaluta odgovaraju da je neuspeh smanjenja troškova u Western Union-u rezultat činjenice da je kompanija ušla u direktno takmičenja sa Ripple sistemom. Dalje zaključuju da je nemoguće poslovati na isti način uz primenu nove tehnologije.

Hteli mi li ne, razumeli ili ne, nove tehnologije nezaustavljivo dolaze donoseći sa sobom potpuno nove koncepte koji od nas zahtevaju da promenimo način svog razmišljanja. Ukoliko razmišljamo na isti način kao do sada i očekujemo da će nam nova tehnologija doneti benefite, vrlo je verovatno da smo na pogrešnom putu.

Digitalizacija finansijskih usluga ne sastoji se samo u primenu novih tehnologija već podrazumeva sasvim drugačiji pristup i potpuno novi koncept razmišljanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • simke

    23. jul 2018 | 15:37

    Najteže je promeniti sebe.

  • Mirko

    23. jul 2018 | 15:43

    Pa ako ozbiljne banke kažu da ima problema sa blokčejnom, verovatno ima. Treba još sačekati sa uvodjenjem.

  • Jeca

    23. jul 2018 | 15:47

    Ne bih ja žurila sa blokčejnom u bankama. Možda u nekim drugim poslovima ali u bankama ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA