Da li će Facebook dobiti „zeleno“ svetlo za emitovanje kripto valute?

Kako vlasti SAD gledaju na projekat Diem?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kripto valute uzimaju sve više učešća u finansijskom svetu uprkos nestabilnoj vrednosti. Iako je posle prošlonedeljnog maksimuma od preko 52.000 USD za jedan Bitkoin njegova vrednost opala za 8.000 USD, i dalje se beleži trend njegovog rasta ukoliko se procesi posmatraju dugoročno.

Kao kompanija koja dugoročno planira svoje poslovanje, Facebook je doneo odluku da emituje sopstvenu kripto valutu o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Nakon početnih napora, Facebook je naišao na zabrinutost američke administracije koja je izrazila bojazan da će emitovanje Facebookove kripto valute ugroziti finansijsku stabilnost SAD.

Europe Tech Regulation Foto: Tanjug/AP

Sama ta činjenica ukazuje na moć velikih korporacija koje bi mogle da naruše funkcionisanje državnih finansijskih sistema, pa čak i tako moćnih država kao što su SAD. Na inicijativu Facebook-a održani su sastanci koji bi trebalo da pruže garancije kako do ugrožavanja državnog finansijskog sistema neće biti.

Osnovna namera Facebook-a je da kreira sistem globalnog sistema za instant plaćanja, što bi omogućilo kompaniji da proširi svoje poslovanje i učini ga efikasnijim. Potrebno je uočiti da bi ovakvi potezi učinili Facebook još moćnijom kompanijom, što može izazvati dalekosežne posledice po globaalna privredna i finansijska kretanja.

Asocijacija Diem (ranije Libra) ima za cilj podsticanje globalnog širanja blokčejn tehnologije i kripto valuta, i takođe deli stavove Facebook-a, ali i izaziva zebnju kod regulatora. Oprez regulatora nije bez osnova jer se postavlja pitanje kakav bi uticaj na svetsku privredu imalo rušenje sistema kripto valuta, ukoliko bi bile prihvaćene u meri dovoljnoj da izazove posledice na globalnom nivou?

Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin Foto: Pixabay

Kada je Facebook pokrenuo projekat emitovanja kripto valute Libra nije bila vezana ni za jednu valutu. Ukoliko bi se kripto valuta vezala za USD, tada bi od njega i zavisila i izbegle bi se njene varijcije. Takve kripto valute se nazivaju stabilnim novčićima - „stablecoin“. U toku je ulaganje ogromnih količina novca u Vašingtonu kako bi projekat dobio zeleno svetlo.

Facebook-u se između ostalog zamera i da ne vodi računa o nacionalnoj bezbednosti putem ugoržavanja finansijskog tržišta SAD. Tvrdnja je u doboj meri tačna jer već po samoj svojoj prirodi multinacionalne kompanije prvenstveno vode računa o svom profitu, a na drugom mestu o nacionalnim interesima države u kojoj se nalaze njihove centrale.

2020 Election-Facebook-Misinfo Fight Foto: Tanjug/AP

Naročitu frustraciju kod trgulatora stvara činjenica da se zapravo suspenduje uloga centralne banke u upravljanju finansijskom tokovima na sopstvenoj teritoriji što bi centralne vlasti svakako želele da izbegnu. Prethodna briga vlasti se ogledala u tome da bi moglo doći do pranja novca i finansiranja terorizma bez mogućnosti kontrole regulatora, a zbog anonimnosti učesnika.

Što se tiče Diem-a, Facebook je revidirao projekat tako da transakcije neće biti anonimne. Na ovaj način su zadovoljene vlasti SAD, ali je prekršen jedan od osnovnih postulata kripto valuta a to je - anonimnost.

Da li će Facebook napraviti presedan i kao multinacionalna kompanija emitovati svoju kripto valutu i kakve će to posledice izazvati, saznaćemo uskoro.

Video: Svi noviteti koje nam Facebook sprema za ovu godinu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA