• 0

On podiže, a "ništa se ne vidi": Robot koristi levitaciju za prenošenje predmeta

Uobičajene "ruke robota" inače su prekrivene mekim materijalima poput gume, ali ipak mogu oštetiti krhke i osetljive predmete

  • 0

Naučnici su razvili ruku robota koja može da podiže i nosi predmete bez dodirivanja, odnosno koristeći ultrazvučnu levitaciju. Istraživači iz Ciriha koristili su sićušne zvučnike koji emituju zvuk na strogo kontrolisanim frekvencijama i jačinama kako bi "uhvatili" predmet.

"Zvučni talasi iz zvučnika stvaraju polje pritiska koje drži jedan predmet gore - neku vrstu akustičke levitacije", tvrdi istraživač dr Marsel Šak.

Dr Šak kaže da će akustički držač biti idealan za osetljive zadatke poput sastavljanja satova ili mikročipova, gde bi bilo kakvo oštećenje žigova dosta koštalo, piše Daily Mail.

Zvučni talasi koji se koriste za levitaciju objekta takođe mogu pomerati predmet usmeravanjem zvuka, kažu u timu stručnjaka. Uobičajene "ruke robota" inače su prekrivene mekim materijalima poput gume, ali ipak mogu oštetiti krhke i osetljive predmete, objasnio je Šak.

Efekat akustike nije novi izum, koristi se više od 80 godina i prvi put je primenjen na putovanjima u svemir. Kao rezultat ovakve "ruke robota", izgleda da predmeti koje pomera i nosi – lebde slobodno u vazduhu.

Izum je trenutno u fazi prototipa, a dr Šak i njegov tim kreirali su softver koji im omogućava kontrolu zvučnika i podešavanje tačaka zvučnog pritiska, prenosi RTS. Ta inovacija će verovatno biti zanimljiva industriji satova, gde je precizna mikromehanika od suštinskog značaja za rukovanje skupocenim komponentama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima