Kultni Sony PlayStation 2: Najprodavanija gejming konzola u istoriji danas slavi 20. rođendan

Grand Theft Auto, Silent Hill, Tekken 5, God of War... Od koje kultne PS2 igre ste najviše bili zavisni?

  • 2

Nakon što je u decembru 2019. godine Sony obeležio 25 godina od pojave prve verzije svoje igračke konzole PlayStation, na red je došao jubilej njene druge generacije. Sony PlayStation 2, kruna uspeha japanske kompanije na polju gejminga, na tržište je stigla 4. marta 2000. godine.

Sa više od 3.800 izdatih naslova, od kultnog Mortal Kombat'-a do God of War, i 155 miliona prodatih uređaja, PlayStation 2 je predstavljao vrhunski kućni gejming uređaj. Dve decenije kasnije, i dalje predstavlja najprodavaniju igračku konzolu svih vremena.

Kada se pojavio, PlayStation 2 je imao jaku konkurenciju u vidu Sega Dreamcast-a, Nintendovog GameCube-a i Microsoftovog Xbox-a. Sonyjev uređaj je uspeo sve da ih nadmaši zahvaljujući mega popularnim igrma: Grand Theft Auto, Silent Hill, Kingdom of Hearts, serijalom Spider-Man i mnogim drugima.

Na jedinstven način je uspeo da zagolica maštu svojim neprestanim inovacijama i privuče gejmere koji uživaju u tome da se otisnu u avanturu iz udobnosti sopstvenog doma. Pored toga što je konzola za igranje, PlayStation 2 je dodatnu popularnost stekao ugrađenim DVD plejerom.

A s obzirom na to da su samostalni DVD plejeri pre 20 godina bili manje pristupačni nego danas, ova odlika je PlayStation 2 učinila izuzetno praktičnom napravom.

Sony PlayStation 2 je i dan-danas u vrhu liste najprodavanijih konzola za igranje video igara svih vremena, u čemu čak ni vrhunski PS 4 nije uspeo da ga prevaziđe.

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ps2

    5. mart 2020 | 14:21

    Kupio Sam je 6 marta 2009 I jos radi.

  • Jovan

    10. mart 2020 | 00:01

    PS2 i XBOX Clasic su bile opake mašine, imam obe pomenute konzole, i jos uvek uzivam sa drugarima i suprugom igrajuci omilene naslove. God of War 1 i 2 , Prince of Persia trilogy, Halo 1 i 2, Tekken 5, Dead or Alive 3 kao i Mortal Kombat Armagedon su neke od legendarnih naslova iz ere ovih konzola koji su i danas bolji od mase modernih igara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA