≫ 

Indija: VPN servisi koji odbijaju da evidentiraju podatke korisnika trebalo bi da napuste zemlju

"Ako ne vodite evidenciju o korisnicima, ovo nije dobro mesto za poslovanje"

  • 0
VPN mobilni Foto: Unsplash

Indijska vlada govori VPN uslugama da se pridržavaju nove politike koja od njih zahteva da prikupljaju podatke o korisnicima ili da napuste tržište zemlje.

"Ako ne vodite evidenciju o korisnicima, ovo nije dobro mesto za poslovanje", rekao je Radživ Čandrasekar, državni ministar za elektroniku i IT.

Čandrasekar je dao izjavu kako bi razjasnio nova pravila koja je Indija usvojila prošlog meseca, a koja nameravaju da pomognu zemlji da odgovori na incidente koji se tiču sajber bezbednosti. Propisi će u suštini zahtevati da širok spektar internet usluga prikuplja i predaje podatke o korisnicima kad god indijske vlasti to od njih zatraže.

Nova pravila takođe pokrivaju VPN servise i zahtevaju od njih da evidentiraju i čuvaju informacije o svojim indijskim korisnicima, uključujući IP adrese koje su im dodeljene, zajedno sa njihovim imenom i kontakt informacijama.

Podaci o IP adresi, posebno, mogu se koristiti za mapiranje veb aktivnosti korisnika kada se kombinuju sa podacima iz drugih veb usluga.

Iako je Indija navodno kreirala nova pravila kako bi pomogla zemlji u borbi protiv sajber kriminala i otkrivanju hakera, zahtevi za prikupljanje podataka potkopavaju glavnu prodajnu tačku VPN servisa, koji su pretežno alati za privatnost.

Ovi servisi šifruju vašu internet vezu, sprečavajući provajdere i vlade da njuškaju vaše veb aktivnosti. Pored toga, mnogi VPN-ovi su dizajnirali svoje usluge tako da nikada ne evidentiraju podatke o veb saobraćaju klijenata.

Kao rezultat toga, nekoliko najpopularnijih VPN usluga je već reklo da se protive novim pravilima Indije.

"Posvećeni smo zaštiti privatnosti naših kupaca; stoga, možemo da uklonimo naše servere iz Indije ako ne ostane nijedna druga opcija", rekao je NordVPN ranije ovog meseca.

Nova pravila u Indiji će stupiti na snagu 27. juna. Oni koji prekrše ova pravila se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom ili novčanom kaznom od 100.000 rupija (1.286 dolara). Indijska vlada takođe ima istoriju blokiranja aplikacija zbog problema sa sajber-bezbednošću.

Portal Telegraf.rs nedavno je pisao da je više od 55 zemalja potpisalo deklaraciju o slobodi interneta, među kojima je bila i Srbija, ali među kojima nije bila Indija.

Ova deklaracija je osmišljena da se suprotstavi rastućem trendu zemalja koje donose politiku blokiranja delova ili celog interneta.

Deklaracija ima niz širokih ciljeva u vezi sa zaštitom ljudskih prava, promovisanjem konkurencije, obezbeđivanjem održivosti i uzdržavanjem od korišćenja mreže kao alata za državni nadzor, tako da sada postaje jasnije zašto Indija nije želela da potpiše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA