Šta je 5G mreža, kako funkcioniše i šta nam zaista donosi?

Njena unapređenja omogućiće novu vrstu tehnoloških uređaja...

  • 3
Opstaće oni koji mogu da se prilagode Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će peta generacija mobilne mreže, poznata pod nazivom 5G, promeniti način na koji ljudi žive i rade. Ona će biti znatno brža od 4G LTE mreže i moći će da izdrži više povezanih uređaja, a njena unapređenja omogućiće novu vrstu tehnoloških uređaja.

Ova mreža je počela da se koristi u pojedinim delovima sveta i SAD još 2018. Godine, u svojim ranim danima, a od nje se očekuje mnogo, piše CNN.

Zašto 5G?

Kompanije se utrkuju koja će pre imati bržu i veću 5G mrežu, a države sveta se takmiče u tome koja će prva uspeti da je primeni u celoj zemlji. Ovolika želja za 5G mrežom postoji zbog njenih benefita od kojih se očekuje da će podstaći transformaciju tehnologije u poslovanju, infrastrukturi i drugim poljima.

Dobre strane 5G?

Najveća prašina se podigla zbog brzine 5G mreže, ali ona ima i drugih prednosti - ona će imati bolji protok, što znači da će na nju bez problema moći odjednom da se poveže više uređaja nego pre, pa je veoma moguće da više nećete imati problema sa internetom na mestima na kojima je mnogo ljudi. Osim toga, 5G će smanjiti i vreme koje je potrebno da se telefon poveže na server i to na virtuelnu nulu. Na sve to, komunikacija sa klaud platformama biće brža i lakša.

Kako 5G radi?

Kod 5G mreže signal se prostire putem novih radio-talasa, koji zahtevaju unapređivanje radijske i druge opreme u ćelijskim tornjevima. Postoje tri različite metode za izgradnju 5G mreže, u zavisnosti od vrste sredstava koju bežični nosač ima:

Niskopojasnu mrežu (velika pokrivenost, ali je brža samo za 20 odsto od 4G mreže),

2. Visokopojasnu mrežu (izuzetna brzina, ali signal se ne rasprostire dobro I teško prolazi kroz tvrde površine) ili

3. Srednjepojasnu mrežu (pravi balans između brzine i pokrivenosti).

Za dobro funkcionisanje 5G mreže mora da se instalira mnogo malih ćelija u bandere, ulične svetiljke, zidove i tornjeve, koje treba da budu na relativno maloj udaljenosti jedna od druge. Zbog toga se 5G mreža najčešće razvija u svakom gradu svojim tempom.

Kolika će biti brzina preuzimanja?

Očekuje se da će 5G u najboljem slučaju biti 10 puta brža od 4G LTE mreže, ali neki stručnjaci tvrde da bi mogla da bude i do 100 puta brža od nje. To je dovoljno brzo da se dvosatni film preuzme za manje od 10 sekundi, za razliku od 7 minuta, koliko je u najboljem slučaju potrebno sa 4G mrežom. Konkretna brzina preuzimanja zavisiće od brojnih faktora, kao što su lokacija i mrežni saobraćaj.

5G Foto: Shutterstock

Kako možete da koristite 5G?

Kako biste se povezali na 5G mrežu, morate da imate telefon koji omogućava korišćenje ove mreže. Samsung, Motorola, Huawei, LG, OnePlus i nekoliko drugih proizvođača mobilnih uređaja već imaju u ponudi 5G telefone. Očekuje se da će Apple imati 5G iPhone na jesen 2020. Neke kompanije već rade na tome da instaliraju ličnu 5G mrežu kako bi mogle odmah da uživaju u njenim prednostima.

Ima li nedostataka?

Za potpuno usvajanje 5G mreže biće potrebno nekoliko godina, prema proceni svetskog udruženja mobilnih operatera GSMA, do 2025. godine pola mobilnih konekcija biće 5G (druga polovina će koristiti stariju tehnologiju, kao što je 4G ili 3G). Osim toga, u pitanje se dovodi i bezbednost 5G mreže, naročito zbog toga što će tehnologije na kojima će počivati autonomni automobili i zdravstveni sistemi biti zavisne od te mreže.

(Telegraf.rs/V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gabrijela

    5. april 2020 | 14:10

    Bravo za Sloveniju.Pametan potez.Netreba im to zlo.!Ne treba prihvatati sve što ti neko servira!!

  • Istina

    12. maj 2020 | 22:29

    Ma sigurno nam donosi dobro! Brzi internet.Da nam brže rade firme, i fabrike( kojih nema)!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA