≫ 

3 miliona dolara za tvit, pola miliona za tekst: Šta je NTF i ko toliko troši na digitalne predmete?

Rast popularnosti digitalnih kolekcionarskih predmeta počeo je sa pandemijom korona virusa i sve većim okretanjem digitalnom tržištu

  • 0
dolari, dolar Foto: Pixabay

Novinar i pisac Kevin Rus, kolumnista dnevnika New York Times, za koji piše o tehnologiji, prodao jedan od svojih digitalnih članaka za neverovatnih 563.000 dolara!

To je poslednji u nizu primera "pomame" koja je vladala za jedinstvenim digitalnim proizvodima oko kojih se u poslednje vreme kolekcionari grabe.

Međutim, sam Rus je svoj tekst, pod naslovom "Kupite ovaj komentar na blokčejnu" i napisao sa ciljem da testira tržište, odnosno da utvrdi kakvi se sve jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao NFT, odnosno "nezamenjivi digitalni tokeni" (engl. NFT - non-fungible token).

NFT je, ustvari, digitalni "predmet" (crtež, fotografija, muzika, video...), koji poseduje potvrdu o autentičnosti, stvoren blokčejn (blockchain) tehnologijom.

Smatra se da je takva autetničnost, iza koje stoje računarske mreže, neprobojna. Zato se virtualni predmet, koji, ustvari, nije ništa drugo do kompjuterski zapis, može da se proda ili zameni zajedno sa potvrdom o autentičnosti, prenosi Zimo.

Kolekcionari i digitalno tržište

NFT predmeti su dobili na popularnosti tokom poslednjih godinu dana, pošto su bogati kolekcionari, u jeku pandemije, sve više počeli da se okreću digitalnom tržištu.

Tako je, osim Rusovog teksta, početkom nedelje prodata prva poruka objavljena na Twitteru, za koju je osnivač te mikrobloging platforme Džek Dorsi inkasirao čak 2,9 miliona dolara!

I pored te vrtoglave brojke, to nije digitalni predmet prodat po najvišoj ceni ikada. Prethodno je, početkom ovog meseca, digitalni kolaž američkog umetnika Beeple-a, na licitaciji aukcijske kuće Christie's kupljen po ceni do - 69,3 miliona dolara!

350 Ethereuma

Članak sa početka priče je, posle 24-satnog nadmetanja, kupio kolekcionar pod pseudonimom Farzin, koji je za njega platio 350 Ethereuma. Protivvrednost tog iznosa u kriptovaluti je 563.000 dolara.

Prodaja je obavljena putem platforme Foundation, a Rus je najavio da će, kada plati troškove te transakcije, ostatak novca uplatiti dobrotvornim organizacijama koje New York Times podržava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA