Honor kupuje, Huawei pravi svoje: Procesori će 2021. biti presudni za nove telefone dva brenda

Prvi novi model stiže sa MediaTek 5G procesorom, dok za buduće telefone Honor pregovara sa američkom kompanijom Qualcomm

  • 1
Huawei Honor brand, Honor smartphone telefon Foto: Tanjug/AP

Posledice sankcija koje je Trampova administracija 2019. uvela Huaweiju na saradanju sa američkim tehnološkim kompanijama, 2020. su dovele do određenih promena na tržištu pametnih telefona.

Prva veća bila je prodaja brenda Honor, koga je od Huaweija kupio konzorcijum od nekoliko kineskih kompanija. Potom su počele da pristižu vesti o novim komponentama za predstojeće uređaje.

Tako će jedan od prvih telefona koje će Honor lansirati u 2021. godine, biti model V40, čiji razvoj je započet još u vreme dok je taj proizvođač bio pod Huaweijem. Njega će pokretati MediaTek Dimensity 1000 5G procesor, dok će ostala tehnologija uređaja biti zasnovana na Huaweijevom modelu Mate 40.

Uporedo sa tim, iz Honora stižu i vesti o pregovorima sa američkom kompanijom Qualcomm, od kojeg bi kineski proizvođač ubuduće trebalo da naručuju 5G procesore za svoje nove modele, piše Gizmochina.

To je moguće zahvaljujući činjenici da, budući da više nije "pod istim krovom" sa Huaweijem, za Honor američke sankcije prestaju da važe.

Međutim, i pored otežanih okolnosti, prema informacijama koje dolazi iz Kine, Huawei i dalje razvija svoje Kirin procesore, čija bi sledeća generacija trebalo da bude proizvedena u 3nm procesu.

U odnosu na prethodne Kirin procesore, razlika je u tome što nove modele neće proizvoditi Huaweijeva kompanija HiSilicon već tajvanski TSMC, mada još uvek nije  poznato kako, budući da su Trampove sankcije još uvek na snazi.

Problem je u tome što TSMC u svojoj proizvodnji delimično američku tehnologiju, pa bi takva proizvodnja bila moguća tak ukoliko nova američka administracija ukine sankcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    6. januar 2021 | 16:24

    Huavaj će sve da ih počisti tako da aneri mogu da i pljuno pod prozor i opet će biti drugi po prodaji velika konkurencija Samsungu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA