≫ 

7 godina ažuriranja za pametne telefone?

Ukoliko EU prihvati predlog Nemačke, proizvođači bi bili primorani da bezbednosne apdejte i rezervne delove za pametne telefone obezbeđuju duplo duže nego sada

  • 1
Mobilni telefon telefoni ruke Foto: Shutterstock

Nemačka vlada lobira u Evropskoj uniji da njene države članice od proizvođača pametnih telefona zahtevaju da za svoje mobilne uređaje obezbede bezbednosna ažuriranja i rezervne delove u periodu od najmanje 7 godina od početka proizvodnje.

Android telefoni trenutno, u najboljem slučaju, imaju 3 godine bezbednosnih ažuriranja, i to ukoliko je reč od premijum uređajima najviše klase. Neki Samsung flegšip telefoni imaju 4 godine, ali je većina Andoid korisnika prinuđena je da se zadovolji sa dve godine Googleovih bezbednosnih zakrpa.

iPhone uređaji mnogo bolje stoje po ovom pitanju, pošto Apple korisnicima njihovih uređaja nudi punu softversku podršku u periodu od 5 do 6 godina. Pritom, ovde je reč samo o bezbednosnim apdejtima, a ne o potpunom ažuriranju operativnog sistema i dodavanju novih funkcija. Bez obzira na to, korisnici svakako mogu da budu sigurni da će duže vremena moći da koriste svoje uređaje.

Izvesno je da bi period od 7 godina podrške i obezbeđivanja rezervnih delova znatno doprineo smanjenju količine elektornoskog otpada, što najverovatnije i jeste jedan od važnijih motiva koji stoje iza ovog nemačkog predloga.

Osim toga, razgovara se i o predlogu o preiodu od 5 godina. Proizvođači, međutim, nisu baš zadovoljni ni jednim od dva predloga. Oni bi želeli da obavezni perod za pružanje podrške bude ograničen na 3 godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA