Na računu mu stoji pola milijarde dolara, a ima samo 24 godine - upoznajte osnivača digitalne valute ethereum

Vitalik Buterin je samo sa 19 godina osnovao konkurenta bitcoinu

  • 7

Magazin Forbes je nedavno objavio spisak najvećih kriptobogataša, a najmlađi na listi 24-godišnji je Vitalik Buterin, koji je sa samo 19 godina osnovao alternativu bitcoinu - ethereum, čija se neto vrednost danas procenjuje na 400-500 miliona dolara.

Džefri Vernik je ulagao u Uber i Airbnb, a sada otkriva zašto treba kupovati bitcoin - i koje su najveće mane drugih digitalnih valuta (VIDEO)

Buterin je postao velika zvezda u svetu kriptovaluta i pre nego što se o njemu raspisao Forbes, a na Twitteru ga prati više od 680 hiljada ljudi. Na listu 40 Under 40 još prošle godine uvrstio ga je Fortune.com, koji ga je nazvao "mladim genijem koji stoji iza druge najpopularnije kriptovalute na svetu".

Rođen je u Moskvi 1994. godine, a kad je imao samo šest godina sa porodicom se preselio u Kanadu, gde je pohađao školu.

Od 2007. do 2010. godine igrao je poznatu igru World of Warcraft, ali tad mu je, kaže, kreator ige Blizzard promenio omiljenu čaroliju pa je "zaspao plačući i uskoro odlučio da odustane od ove igre".

2011. godine, u potrazi za smislom života, kako je to duhovito opisao na svojoj web stranici, otkrio je bitcoin, koji ga je odmah zaintrigirao. 2012. godine osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a i matematika mu je oduvek dobro išla.

O kriptovalutama je prvo učio od oca, a zatim upijao sve što je našao o temi za koju je vrlo brzo postao stručnjak.

2012. godine upisao je i fakultet, ali je shvatio da mu kriptovalute oduzimaju previše vremena pa se ispisao, a ostatak godine proveo je putujući svetom, pri čemu je koristio svaku priliku da razgovara sa stručnjacima o kriptovalutama. Nakon što se vratio u Toronto, počeo je da razvija ethereum, a ostalo je, kako se kaže, istorija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA