≫ 

Da li će korona virus konačno naterati ljude da počnu da koriste novu tehnologiju?

Četiri grane već su, upravo zbog virusa, usvojile nove tehnologije, ali je sasvim izgledno očkivati da će ih one zauvek promeniti i unaprediti

  • 0
Korona virus, koronavirus, Foto: Pixabay

Ako je čovečanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije korona virusa to je da ni jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja pretnju po arhaične sisteme i procese...

Zanimljivo je, usred globalnog haosa izazvanog COVID-19 virusom, pomenuti koliko inovativne tehnologije nove generacije dospele u prvi plan. A kada epidemija prođe, može se očekivati da bi one konačno mogle da postanu deo naše svakodnevice.

Ove 4 grane usvojile su nove tehnologije upravo zbog virusa, piše Forbes ističući da je je sasvim izgledno očkivati da će ih one zauvek promeniti i unaprediti.

Digitalno testiranje proizvoda

Kada je prodaja neke robe u pitanju, većina proizvođača i prodavaca se oslanjala na testiranje gotovih uzoraka, pre nego što svarni proizvod bude pušten u prodaju. A to može da potraje...

Sa pojavom korona virusa, brendovi i prodavci ozbiljno su počeli da razmišljaju o načinima na koje bi savremena tehnologija mogla da optimizuje procese i da skrati vreme celokupnog ciklusa proizvodnje.

Roboti u zdravstvu

Roboti se, za sada, u nekim delovima sveta koriste da dopremaju lekove bolesnicima koji bi mogli da budu zarazni ili su već zaraženi, kao i za dezinfekciju bolničkih soba.

Bolničke infekcije (koje se javljaju kod pacijenata i osoblja unutar bolnice) u vreme epidemija predstvaljaju veliki rizik za sve unutar bolnica. Upravo zbog toga, razvijeni su bolnički roboti koji za dezinfekciju bolničkog prostora, koji emitiji UVD svetlost i u stanju su da eleminišu sve štetene viruse i bakterije iz vazduha, uključujući i koronavirus.

Robot se autonomno kreće kroz bolnicu emitujući UVD svetlosto koja razbija DNK virusa i bakterija. Ova tehnologija se već pokazala kao uspešna u slučaju SARS i MERS virusa, koji imaju sličnosti sa koronoa virusom. Upravo zbog toga, kineske bolnice ove robote uvode u sve većem broju.

korona virus, koronavirus, corona Foto: Tanjug/AP

Rad od kuće

Od izbijanja epidemije koronavirusa brojne kompanije su, kao vid prevencije, uvele politiku rada od kuće, kako bi se sprečilo širenje infekcije. Međutim, nezavisno od epidemije, rezultati pojedinih istraživanja su pokazali da obavljanje posla izvan "tradicionalnog kancelarijskog okruženja" ubrzava rad i povećava produktivnost.

Uz sve što nam danas dostupna tehnologija omogućava, odlazak na posao je moguće zameniti video pozivima. Tu su u brojne onlajn poslovne platforme koje omogućavaju povezivanje saradnika u realnom vremenu (Zoom, Slack)... U celu priču će se uskoro uključiti i Uber.

Sa epidemijom ili bez nje, posao na daljinu i tehnologije koje ga onemogućavaju sve su rasprostranjenije, a situacije kao što je aktuelna epidmija samo mogu da ubrzaju njihovu primenu.

Obrazovne tehnologije

Kao što to firme preporučuju svojim zaposlenima, u situacijama kakve su epidemije, i škole često mora da obustave nastavu i zatvore svoje kapije za učenike. A onda se, kada sve prođe, postavlja pitanje nadoknađivanja propuštenog gradiva...

Upravo zbog toga, epidemija koronavirusa mogla bi da ubrza uvođenje sistema za učenje na daljinu i njihovu rasprostranjeniju praktičnu primenu. U prilog tome govori i činjnica da je vrednost akcija komapnija koje je bave obrazovanjem putem interneta porasla polednjih nedelja i meseci (pogotovo onih koje posluju u Kini).

Do sada se već pokazalo da su neke onlajn platforme već počele da ostvaruju korist od aktuelne situacuije. Test ovih platformi biće to koliko dugo će ova epidemija potrajati i kako će se situacija dalje odvijati.

(Telegraf.rs/M.B.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA