I Španija angažuje robote za testranje na korona virus kako bi usporila katastrofu

Vlada radi na nabavci četiri robota koji bi mogli da podignu broj dnevnih tesiranja na 80.000

  • 0
Robot Korona virus Ilustracija / Printscreen: YouTube/NewZee PK

Španija, u kojoj je sada od koronavirusa umrlo 2.200 ljudi, uvodi robote kako bi povećala obim testiranja na korna virus i tako uticala na izuzetno teško stanje u zemlji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Karos III, Rakel Joti, rekla je da vlada radi na nabavci četiri robota koji bi mogli da podignu broj dnevnih tesiranja na 80.000.

- Roboti su korisni jer mogu da obavljaju automatizovano testiranje, rekla je ona.

Vlada Španije, zemlje koja je na drugom mestu u Evropi po težini epidemije, najavila je da će povećati obim testiranje i u tom cilju obezbedila je 640.000 setova, preneo je britanski Gardijan, naovdeći da je plan da se nabavi milion testova.

Prema podacima španskog Ministarstva zdravlja objavljenim tokom vikenda, od četvrtka do petka broj umrlih je sa 1.002 porastao na 1.326. Danas je taj broj premašio 2.200 ljudi.

Broj zaraženih je sada je nešto veći od 33.000. U zemlji je uvedeno vanredno stanje u trajanju od 15 dana, kojim se zabranjuju sve aktivnosti izuzev onih neophodnih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA