Terzić priznao šta je pokvarilo Boaćijev transfer u Premijer ligu i otkrio za koga je Zvezda ove zime sve imala ponude!

Široko izlaganje generalnog direktora Zvezde na pripremama u Antaliji

  • 18

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan terzić, odgovarao je na mnogobrojna pitanja oko aktuelnih tema vezanih za situaciju u klubu.

Najvažnija tema svakako je bila to da je UEFA da prihvati Zvezdinu žalbu i omogući joj da utakmicu protiv CSKA igra uz prisustvo navijača.

- Iščekivali smo još u petak odgovor, on je stiglo jutros. Prezadovoljni smo odlukom Komisije za žalbu UEFA jer je usvojila našu primedbu. Trinaestog februara dočekaćemo CSKA pred punom Marakanaom, i ne sumnjam da će do petka sve karte da budu rasprodate. Želim da iskoristim priliku da pošaljem apel našim navijačima da moramo da pazimo. Pod posebnim smo monitoringom, ne smemo zaboraviti da smo kažnjeni uslovno. Ako napravimo i najmanji incident, suočavamo se sa ozbiljnom kaznom. Čestitam pravnom timu na čelu sa Draganom Milošević i advokatom Zoranom Damjanovićem. Koncipirali su žalbu na pravi način, i to je donelo pobedu. Hvala našim prijateljima u UEFA, Zoranu Lakoviću i Dejanu Stankoviću jer su pomogli da pravda trijumfuje — rekao je Terzić, a potom još jednom pozvao na opreznost:

Naš dosije nije nimalo naivan. Crvena zvezda ima već mnogo kazni, one su se gomilale i bili smo u kategoriji da nam prete drastiče kazne. Moramo da pazimo kako se ponašamo, i da se trudimo da u narednom periodu sve protiče u duhu fer-pleja.

Sa finasijskog aspketa, Zvezda bi trebalo da zaradi od ove utakmice.

Očekujemo prodaju 52.000 karata, odnosno prihod od 1,2 miliona evra samo od ulaznica. U sitaciji u kojoj Zvezda jeste, isnos nije nimalo zanemarljiv.

Rukovodstvo Crvene zvezde juče je uživo pratilo utakmicu protiv Ujpešta.

Foto: FK Crvena zvezda

- Nisam zadovoljan prvim poluvremenom, očekivao sam više. Sa druge strane, ne volim da ekipa u ovoj fazi igra lepršavo, to je pokazatelj da nisu trenirali dobro. Kada malo dođu do daha, biće rasterećeniji i sve će biti lakše, sve će drugačije da izgleda na terenu. U drugom poluvremenu smo diminirali, kada su ušli mlađi igrači koji su manje umorni. Video sam i komentare po medijima o tome kako nema fudbala bez Kange. Verujem Vladanu Milojeviću. Milojević želi da promeni sistem igre, Zvezda neće igrati sa klasičnim plejmejkerom i desetkom. Svih 10 fudbalera će biti maksimalno odgovorni u fazi defanzive, ekipa će na proleće biti konceptualno drugačija. Mislimo da će to funkcionisati bolje, i sigurno neće dolaziti nijedan igrač plejmejker. Što se drugih dolazaka tiče, uvek nam se nude razni fudbaleri, ali Zvezda ima veliki fond igrača i neće dovoditi fudbalere sve dok se u potpunosti ne uveri u njihov kvalitet.

Nije tajna da je Zvezda računala na prihod od prodaje Ričmonda Boaćija.

Boaći ostaje za sada, a sve dok traje prelazni rok u Kini i Rusiji, ne možemo ništa sa sigurnošću da kažemo. Ima interesovanja iz Kine, a ono što je dobro je da Boaći od sutra ponovo trenira. Da li će otići posle 13. ili posle 21. februara zavisi od tržišta. Prodaja je nužno zlo u Crvenoj zvezdi. Sa jedne strane, imam sportskog direktora Mrkelu koji je prezadovoljan što je Boaći ostao, a sa druge strane poslovnog direktora Pantovića koji nije zadovoljan, sa finansijskog aspekta. A ja moram da napravim balans kvaliteta na terenu, i prihoda koji može da omogući funkcionisanje kluba. Za sada ostaje, a videćemo da li će se pojaviti konkretna ponuda iz Kine dok traje prelazni rok.

Pisalo se da je Zvezda odbila konkretnu ponudu za Boaćija vrednu sedam miliona evra.

Nije istina da smo imali pisanu ponudu na sedam miliona evra za Boaćija. Imali smo usmenu ponudu. Da smo imali pismenu, drugačije bismo reagovali i prodali bismo ga. U tom momentu su se pojavila dva ozbiljna engleska kluba, a Englezi su uveli nova pravila. Da biste dobili radnu dozvolu, transfer mora biti minimum osam miliina funti, ili da igrač ima odigranih 70 odsto utakmica u reprezentaciji u poslednje dve godine. To pravilo iz Engleske je uslovilo da dođemo do ove tržišne vrednosti Boaćija. Bili smo na korak od završetka transfera u VBA, nije se realizovalo, a kasnije nije bilo realno da od devet miliona evra odemo na četiri i po miliona, kolika je bila ponuda Bordoa. Mi ćemo Boaćija sigurno prodati za više novca, da li sada u februaru ili u avgustu.

S obzirom na to da je i ponuda za Pešića odbijena, Zvezda će morati da pronađe način da nastavi sa dobrim finansijskim poslovanjem.

Foto: Telegraf.rs

Imali smo ponudu za Pešića od Bašakšehira na pet miliona evra, ali u razgovoru sa Milojevićem i Mrkelom doneli smo odluku da ne treba da ga prodamo. Potpuno nespreman je došao, mučio se na početku i tek jesenas je počeo da pokazuje šta može. Na proleće očekujemo pravog Pešića, onakvog kakvog želimo. Boaći bi potpuno mentalno potonuo da ne prodamo njega posle 42 gola koja je dao, nego njegovu zamenu koja je došla i šest meseci kasnije. Zato je odluka da Boaći prvi ide. Desilo se što se desilo da VBA u poslednjem trenutku odustane od kupovine bilo kog igrača, i dovede Staridža na pozajmicu i mi smo ostali bez planiranog novca, za sada. Ali, nije prvi put da Zvezda funkcioniše bez novca. Uvek ponavljam ono što je rekao Nikola Pašić: Spasa nam nema, propasti nećemo. Mi imamo samo plan rashoda, plan prihoda nemamo, sve se svodi na improvizaciju. Kako ćemo uspeti ne znam, ali uspećemo — veruje Terzić, koji je i igrače uputio u situaciju.

Baš sam juče vodio otvoren razgovor sa igračima.Predočio sam im kakvi nas problemi možda očekuju ovog proleća, objasnio im na koji način se Zvezda finansira i pitao ih da li su spremni da se malo „stisnu“ i igraju bez novca do juna. Svima su puna usta zvezdaštva, profesionalci su, imaju porodice, ali mnogo su i zaradili jesenas, niko nije bez para. Rekao sam im da će pare sigurno dobiti jer su ih pošteno zaradili. Sa razumevanjem su prihvatili moje, Mrkeline i Milojevićeve reči. I to smo im rekli iz preventive, da bi se sprečila kukakvičja jaja i gunđanja. Preventivno, jer ne mislim da baš toliko neće biti novca. Zvezda ima na svaka tri meseca UEFA monitorning i mi moramo redovno da izmirujemo obaveze.

Tokom januara se pisalo o još nekim fudbalerima koji su bili Zvezdina želja.

Rekao sam vam devetog janura da će dolasci bili uslovljeni odlascima. Jevtović može da dođe samo ako ode Srnić ili neko drugi od bočnih igrača. Nismo hteli da gomilamo igrače. Doveli smo samo Bena koji je bio izričita želja Milojevića. Doveli smo i malog Hajdina, koga moram da pohvalim. To je bila potreba jer je desnonogi Gobeljić igrao levog beka, a to nije prirodno. Sa Hajdinom smo završili prelazni rok što se dolazaka tiče, a svaki naknadni dolazak bi bio uslovljen odlascima. Mirko Ivanić je bio jedna od želja, ali mnoge stvari se nisu poklopile: i visoka cena Bate Borisova i neodlazak Boaćija i promena sistema igre.

- Takođe, nije bilo eksplicitnog stava Ivanića da želi da dođe. Aleksić nije profil igrača koji može da zameni Kangu. Kanga je klasična osmica, Aleksić je nešto između špica i veznog igrača, to je izvanredan igrač ali nije taj tip koji nam je potreban Sa Đuričićem nikada nisam ni razgovorao. Mrkela ga je u decembru pitao da li ima želju da dođe, a on je rekao da mu nije prioritet povratak u Srbiju, i tu smo završili razgovore.

Što se odlazaka tiče, ponuda je bilo i za Nemanju Radonjića.

Foto: crvenazvezdafk.com

Imali smo konkretnu ponudu Štutgarta na šest miliona evra, ali procenili smo da nije pravi momenat za prodaju Radonjića. Ako mi već sada imamo ponudu od šest miliona evra za igrača koji nije dao gol u Superligi, to znači da on ima potencijal koji je neko prepoznao i želi to da plati. Očekujemo da prođe prvi put u životu ozbiljne pripreme, da eksplodira ovog proleća, popravi statistiku i golova i asistencija koja mu nije dobara, ode na Mundajal, pomogne ekipi da odigra kvalitetno kvalifikacije za Ligu šampiona, i onda možda u avgustu da razmislimo o prodaji.Radonjić je doveden iz Rome na pozajmicu na dve godine.

- Potpisao je tada od 2017. do 2019. godine. Ugovor sa Romom mu ističe 2019. On je prošle godine potpisao ugovor sa Zvezdom koji važi od 2019. do 2023. Po tome se Roma ne pita ništa. Zvezda je mogla da ga zadrži, ili da ga pošalje negde na pozajmicu. Od 2019. do 2023. samo Zvezda raspolaže njime, a posle 2019. godine 15% pripada Romi, 25% igraču, i 60% Crvenoj zvezdi. Roma se ni u jednoj varijanti suštinski ništa nije pitala, ali jeste formalno jer nam je bio potreban raskid ugovora o pozajmici i tih 15% koliko pripada Romi, i da to što smo se dogovorili za 2019. pripadne nama i njima već u januaru 2018.

Sa Donaldom i Le Talekom se razgovaralo, ponuđeni su im ugovori koje oni nisu prihvatili, i do leta će biti fudbaleri Crvene zvezde.

Ne misliM da su Donald i Le Talek kičma tima. Borjan, Stojković, Vujadin Savić, Rodić su kičma, a tu su i Jovičić, Krstičić, Radonjić, Srnić, Milić, Pešić, to je kostur tima. Donald i Le Talek su tu treću godinu, dali su veliki doprinos, ali su u godinam kad treba da rešavaju egzistenciju. U oktobru su im ponuđeni novi ugovori, odbili su ih i poštujemo njihov stav. Ali, Zvezda će se uvek voditi time da ničiji pojedinačan interes ne može da bude ispred njenih. Koristiće ih Milojević na terenu u onoj meri koliko bude potrebno,ali sigurno neće na štetu mladih igrača.

- I Babić je od petka naš igrač, i dobiće više prostora. Planski radimo i dugoročno razmišljamo. Donalda i Le Taleka Zvzeda će ispoštovati i biti korektna. I u junu će im biti ponuđeni novi ugovori, međutim, Donald je odbio ponudu 70.000 neto platu od Dinama uz 8000.000 evra obeštećenja, i 750.00 evra obeštećenje od PAOK-a uz platu 800.000 evra godišnje neto. Misle da mogu da dobiju više, tako da nije realno da prihvate naše ponude.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Što se mladih snaga tiče, Račić i Adžić su se već učvrstili u prvom timu.

Račić je krajem avgusta potpisao novi ugovor na četiri godine, ovog proleća očekujemo da to uradi i Luka Adžić.

Za kraj, Terzić je govorio i o tome na koji način se Zvezda bori protiv nesportskih stvari u srpskom fudbalu.

Zbog svega što nam se dogodilo prethodnog proleća i otete titule, jesenas smo se oglašavali i upozoravali. Nemamo druge mehanizme da se izborimo sa igrama van terena, osim saopštenjima koje niti vole navijači niti ig volimo mi. Međutim, kad nam se desi kao prošlog proleća da nam otmu titulu, mnogi su nam govorili da je trebalo da se oglašavamo dok smo bili prvi na tabeli. Poučeni tim iskustvom sada upozoravamo dok imamo devet bodova više, na sve igranke na štetu Crvene zvzede. Ne bih više ništa da kažem na tu temu — podvukao je Terzić.

(Telegraf.rs/S.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    5. februar 2018 | 18:52

    Koliko kosta da ti odes

  • ROLA

    5. februar 2018 | 18:09

    Boaci brat bratu ne vredi više od milion ali Terzic normalno traži desetak kako bi imali svi lovci u mutnom šta da podele,samo biće to sli malo morgen.

  • sa

    5. februar 2018 | 18:24

    Pocela kuknjava ovo nije na dobro po zvezdi, ovo je trazenje alibi za eliminaciju od CSK. Neznam dali i sam veruje u ovo sto prica, covek laze pa rastura . Kad prodate Pesica i Radonjica za te pare ja cu hodati go po Beogradu samo da nije Kina. Doduse iskren je za jedno za Ivanica da coveku ni na kraj pameti da doge u propali projekt..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA