Mali grad, a sve džinovsko: Kikinda je idealno mesto da proslavite praznike (FOTO)

Pored brojnih lepih mesta idealnih za prvomajski uranak, u ovom vojvođanskom gradu nalaze se mnogobrojne kulturno-istorijske znamenitosti

  • 7

Prvomajski praznici sem što su idealno vreme da zaboravite na radne obaveze i sa porodicom i prijateljima uživate u prirodi, mogu biti i prilika da posetite nove gradove i mesta koja vam mogu ponuditi kompletan hedonistički doživljaj. Kikinda, grad na severu Banata, već odavno je tradicionalno izletište mnogima koji će već tokom sutrašnjeg dana zauzeti najlepša mesta na Starom jezeru, Simićevom salašu, Šumicama i na mnogim drugim gradskim i seoskim izletištima u okolini grada.

U Kuriji su primali careve i kraljeve, a pred njom je tekla i krv nevinih: Veličanstvena zgrada bila je i najveća tamnica (FOTO)

Foto: Telegraf

Kako su nam objasnili u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Kikindi, sve je spremno za doček prvomajskih praznika, jer su vredni meštani iz mnogobrojnih udruženja očistili glavna izletišta:

- Još prethodne nedelje radnici Gradske uprave, članovi "Dore", "Števančeve bare" i izviđači "Proka Sredojev Plavi", potrudili su se da očiste prostor oko Simićevog salaša. Ovaj deo je pokošen, obavljeno je tretiranje protiv krpelja, a tretman će se ponoviti i nakon praznika. Apelovali smo na sugrađane da izletišta ne zatrpavaju smećem i da pri tom vode računa gde i na kojim mestima pale vatru i da obrate pažnju na odlaganje smeća.

Dani ludaje, Foto: Telegraf

OD LUDAJE DO KIKE

Pored brojnih lepih mesta idealnih za prvomajski uranak, u ovom vojvođanskom gradu nalaze se mnogobrojne kulturno-istorijske znamenitosti.

Kikinda je prestonica tikvi gde se svake godine održava tradicionalna manifestacija "Dani ludaje", pa sem džinovskih ludaja, u centru grada je i džinovka Kika-replika mamutice postavljena u zgradi Kurije.

Replika mamutice Kike, Foto: Telegraf

Tokom obilaska grada ne bi trebalo propustiti priliku i upoznati se sa skeletom starim 70.000 godina koji je pronađen u glinokopu "Toze Markovića" i od tada je svetska atrakcija za mnoge turiste koji dođu u ovaj grad.

STANIŠTE SOVA UŠARA

Kikinda je i svetsko stanište sova ušara koje su svoj dom svile u samom centru grada. Ako i ne vidite jato sova koje se obično tokom oktobra vraćaju u svoj dom, znajte da u ovom gradu već odavno živi oko 700 jedinki koje su za najveće stanište na planeti izabrale baš Kikindu.

OAZA MIRA NA JEZERU

Prelepa oaza mira na nekoliko minuta od centra grada jeste i Staro jezero. Reč je o vodenom kompleksu ukupne površine oko 5,1 hektar.

Foto: Telegraf

Pre nekoliko godina započela je revitalizacija ovog prostora za koji su generacije Kikinđana emotivno vezane. Atraktivno je i zdravo mesto za odmor, rekraciju i uživanje. U blizini kompleksa se nalazi izvor termalne vode.

Muzej "Tera" koji nudi dragocenu kolekciju skulptura od terakote koje su izložene na otvorenom prostoru nekadašnjeg pogona fabrike "Toza Marković", nezaobilazne su ukoliko dolazite u ovaj grad.

Muzej "Tera", Foto: Telegraf

Pored skulptura, ljubitelji umetnosti ostaće očarani jedinim mlinom sačuvanim na ovim prostorima, jer je "Suvača" građena još krajem 19. veka i do danas je ostala u svom ruhu kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

ULICA PETRA DRAPŠINA NAJLEPŠA NA SVETU

Ukoliko posetite ovaj grad, sutra ili nekom drugom prilikom ne zaboravite da prošetate kroz Ulicu generala Drapšina koja je i zvanično proglašena za jednu od najlepših na svetu.

Salaš u Kikindi, Foto: Telegraf
Idealno mesto za boravak u prirodi, Foto: Telegraf

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    30. april 2018 | 18:50

    Кикинда је леп град али валаст молим Наместите фабрику воде .

  • Kg

    30. april 2018 | 18:39

    Bili prosle nedelje, stvarno prelep grad i jedan od najlepsih trgova koje smo videli.Pozdrav Kikindjanima sto brinu o svom gradu :)

  • gg

    30. april 2018 | 20:39

    moj prelepi rodni grad...jedva cekam da se opet kuci vratim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA