≫ 

Odlučila je da ne viče na dete 2 nedelje i sada otkriva kako je to uticalo na njihov odnos

Pravilno vaspitavanje dece je težak posao, a svaki roditelj ima neku svoju metodu

  • 1

Prema istraživanjima, ako često vičete na dete učinićete da ono bude agresivno, povučeno i nesigurno, a da ne spominjemo koliko dodatni stres može da utiče na pogoršanje odnosa u porodici.

Putujte sa decom što češće - to je dobro za njihovo sazrevanje i jačanje porodičnih odnosa

Nema roditelja koji se nije pitao da li može da komunicira sa detetom na neki način, a da on ne podrazumeva vikanje i izliv besa. Jedna majka pitala se ovo kada je shvatila da ima problema sa njenim četvorogodišnjim sinom Majklom.

Foto: Pixabay.com/ Vikanjem na decu ne postižemo ništa.

- Shvatila sam da ne želim više nikad da povisim glas na njega. On je pametan, nezavisan dečak i sigurna sam da mogu da razgovaram sa njim na način koji ne podrazumeva prekore i uvrede. Po savetu psihologa odlučila sam da tokom dve nedelje kontrolišem moju narav i sve zapisujem.

Davala sam mu nalepnice svakog dana koje je on lepio u svoju kartu, a ja sam beležila sve što me je nerviralo, brojala bih do 10 svaki put kada bih se iznervirala. Umesto da se izderem na njega, pljeskala bih rukama, a da ne bih zaboravila na to da treba da budem tiha nacrtala sam znak na ruci.

Prvog dana je sve išlo glatko, ali nije bilo jednostavno. Drugog dana je on primetio znak na mojoj ruci, a trećeg i četvrtog sam shvatila da je ova metoda pre za stariju decu. Petog dana su počele poteškoće, dok me je šestog ozbiljno izazivao, a već sedmog dana sam primetila da manje osećam bes i da se njegovo ime ne čuje toliko koliko pljeskanje rukom.

Foto: Profimedia/ Vikanjem budite u detetu nesigurnost i narušavate porodične odnose.

Osmog dana se desilo ozbiljno odstupanje jer nisam bila zadovoljna njegovim rezultatom u školi, pa sam se tokom devetog dana ozbiljno kajala zbog toga. Desetog dana je i moj muž primetio kao je u kući tišina i kako se ponašanje našeg sina promenilo. Jedanaestog dana moj sin je shvatio da je kompromis odlična stvar, a dvanaestog dana sam poslušala savet i zamenila vikanje šaputanjem.

Trinaestog dana me je isprovocirao jer nije hteo da vozi bicikl iako je insistirao mesecima da mu kupimo isti. Četrnaestog dana sam rezimirala rezulatate i videla da sam dva puta podbacila, ali sam ceo izazov shvatila kao uspešan, ispričala je Anđelina.

Ona je savetovala roditeljima da probaju ovaj metod jer joj je on pomogao da bolje shvati odnos sa detetom i razume njegovo ponašanje. Ovako je naučila da ne podiže glas na njega i da se o svemu dogovaraju kako bi on bio srećno i nezavisno dete koje će odrastati u smelu i zadovoljnu osobu.

VIDEO: Ko je bolji roditelj, mama ili tata?

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    10. maj 2018 | 18:28

    Bez vike na decu! Ne pravite histeričnu decu! Samo priča i stabilnost kod roditelja može izgraditi stabilnu decu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA