≫ 

Vitamin bez koga ne možemo da funkcionišemo krije se u OVOJ hrani

Kraći dani i manjak sunčevih zraka u jesen i zimu mogu ozbiljno da ugroze naše zdravlje jer nam smanjuju količinu neophodnih vitamina

  • 0

Većina nas ustaje dok je napolju još mrak i provodimo dan u kancelariji pod veštačkim svetlom uz pomoć kojeg ne možemo kao uz Sunce da proizvodimo veoma važav vitamin za naš organizam – vitamin D.

365 dana je ustajala u 3.45 ujutro kao najmoćniji ljudi na svetu - i nije mogla da veruje u šta joj se život pretvorio

Evo kako NOGA na koju prvo stanete kada USTANETE može da vam UPROPASTI dan

6 znakova koji jasno govore da se večeras uopšte nećete naspavati i da ćete se probuditi umorni

-Vitamin D je ključan u organizmu za održavanje nivioa minerala kao što su kalcijum i fosfor. Pomaže absorpciju kalcijuma koji je ključan za izgradnju i održavanje jakih kostiju, rekao je nutricionista Rianon Lambert.

Glavni izvor vitamina D je Sunce, ultraviolentno B zračenje koje sintetiše aktivan oblik vitamina D - vitamin D3. On povećava funkciju i razvoj mozga i smanjuje upale. Nedostatak vitamina ugrožava zdravlje dece i starijih osoba, piše Independent. Nedostatak vitamina D manifestuje se i konstantnim kašljem i prehladama, umorom i slabošću, kao slabost kostiju i zuba i loše raspoloženje.

Foto-ilustracija: Foter/leandrogmuller

Nova istraživanja su pokazala da nam za normalno funkcionisanje organizma treba 10mg vitamina D dnevno, ali to varira od osobe do osobe jer je svako različit.

Glavni izvori vitamina D pored sunca su losos i sardina, sok od pomorandže, žitarice, crveno meso, žumaca, sir i tofu. Kako nam je sada teže da apsorbujemo vitamin D iz Sunca, onda trebamo da obratimo pažnju na hranu bogatu ovim namirnicama.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA