≫ 

10 provereno najboljih namirnica za brzo i lako mršavljenje

Ako hoćete da trajno smršate, onda ne smete da gladujete već da jedete hranu koja dodatno sagoreva kalorije

  • 4

Kada hoćete da smršate, obično precrtate neke stvari iz ishrane. Da li ste znali da unosom nekih namirnica možete dodatno sagorevati kalorije? Zaboravite na gladovanje i "navalite" na ove namirnice da biste izgubili suvišne kilograme.

Koliko u telu zaista imamo krvi, koliko smemo da je doniramo, a koliko da izgubimo pre nego što nam život bude u opasnosti?

Nutricionista Džes Kording objašnjava koje su namirnice najbolje za sagorevanje kalorija i koje možete jesti koliko god da želite:

Pržena jaja će biti još zdravija i ukusnija ako promenite samo jednu stvar prilikom njihovog spremanja

1. Piletina i ćuretina

Ovi proteini daju dugotrajan osećaj sitosti, pa ćete se osećati zadovoljno nakon jela jer vam neće trebati još nešto da "gricnete".

Odličan su izvor triptofana, koji prethodi stvaranju neurotransmitera serotonina.

- Ako niste dobro raspoloženi ili ste pod stresom, važno je da podstaknete proizvodnju serotonina u vašem organizmu kako biste uravnotežili raspoloženje, smanjili emocionalno prejedanje i sprečili "grickanje" zbog stresa, pogotovo dok pokušavate da smršate. - kaže Kording.

Foto: Pixabay.com

2. Orašasti plodovi i njihovi maslaci

- Orašasti plodovi su puni zdravih masti, vlakana i proteina, što je savršena kombinacija za održavanje energije i sitosti. - kaže Kording.

Dosta su kalorični pa vam neće trebati puno da se zasitite, a Kording dodaje kako ćete uz neke od njih, poput oraha, dodati u ishranu i omega-3 masne kiseline koje pomažu smanjenju upala u organizmu.

Foto: pixabay.com

3. Jaja

- Jaja Još jedan odličan izvor proteina i zdravih masnoća - kaže Kording. Kako jedno veliko jaje sadrži 70 kalorija, biće odlično za kontrolu porcija hrane, a imaju i kolin, spoj koji pomaže zdravlju mozga i DHA (dokosaheksaenoičnu kiselinu) koja deluje antiupalno.

Foto: Pixabay.com

4. Mleko, jogurt i sir

Mleko nudi veliku količinu kalcijuma koji gradi kosti (300 mg) i životinjskih proteina (8 grama), a ne morate da birate birati ono sa niskim udelom masti da biste uživali u njemu.

- Iako ćete uneti nešto više kalorija, više ćete se najesti od njega. Čak ćete bolje apsorbovati hranjive materije uključujući i vitamine D i A, ako birate ona masnija. Dodatno, probiotici iz jogurta pomoći će funkciji celokupnog organizma i probave i ojačati imunitet.- kaže Kording.

Foto: pixabay.com

5. Bobičasto voće

Budući da su puna vlakana, ove slatke bobice pomoći će vam da održite sitost i smanjiti žudnju za hranom dok topite masne naslage. U jednoj šaci borovnica dobićete manje kalorija (cca 84), a više vlakana (3.6 g) nego u jednoj velikoj banani. Deluju antiupalno i pune su antioksidanasa što pomaže vašem imunom sistemu.

Foto: Pixabay.com

6. Maslinovo ulje

- Većina ulja za kuvanje je puna mononezasićenih masti, oko 14 grama po jednoj kašici, koje će vas odvratiti od nepotrebnoj grickanja i učiniti vas sitim. - kaže Kording.

Foto: pixabay.com

7. Avokado

- Odlična kombinacija monozasićenih masti i tone vlakana, koji pomažu osećaju sitosti. - kaže Kording.

Takođe su dobar izvor kalijuma, koji sprečava zadržavanje vode u telu i nadutost, sve što je dobrodošlo dok pokušavate da smršate. Dosta je kaloričan pa će vam biti dovoljno tek pola njega u porciji, npr. sa tostom ili jajima.

Foto: pixabay.com

8. Masnije ribe

Losos, tuna, skuša, sve su to ribe koje će vam pomoći u izgradnji mišića i održati vas sitim. Losos je pun omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjenju upala i sagorevanju masti.

Foto: pixabay.com

9. Grejp

Ovaj agrum je bolji od pomorandžinog soka jer pomaže regulaciji šećera u krvi i ima hrpu vlakana, oko 3 grama u jednoj voćki od 80 kalorija. Kako ima malo kalorija, možete ga jesti između obroka bez straha od gojenja. Pun je i vitamina C i beta karotena koji pomaže imunom sistemu.

Foto: pixabay.com

10. Čili papričice

Kapsaicin, sastavni deo čili papričica koji ih čini ljutima pokazao se kao pomoć u mršavljenju jer lagano ubrzava metabolizam. Neće vam preterano pomoći u sagorevanju masti, ali može pomoći metabolizmu u procesu mršavljenja, kaže Kording.

Foto: pixabay.com

- Pune su gvožđa koje podstiče protok kiseonika vašim telom. Time vam mogu pomoći da pojačate tok i rezultate vežbanja i u sagorevanju masti. - kaže Kording.

Daljinac

(Telegraf.rs / zdravakrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    13. mart 2018 | 15:10

    Ja sad pojeo dve krempite.Dok sam citao clanak.

  • 321

    13. mart 2018 | 16:27

    Pola ovih stvari mi preporucuju a ja imam 20 kila manje nego sto mi treba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA