≫ 

Šmita je ubolo preko 150 različitih vrsta insekata - a ovo su nabolniji ubodi na svetu po njegovom mišljenju

"Indeksa bola" je sastavio Džastin Šmit, a na skali od 1 do 4 on kategorizuje bol koji može da izazove ujed nekog ineskta

  • 0
Neverovatne makro fotografije insekata koji poziraju kao u naučno-fantastičnom filmu Nabolniji ubodi na svetu Foto: Profimedia/Solent News

Ako mislite da je ubod ose bolan, onda se pazite uboda mrava-metka! On je na samom vrhu "Indeksa bola" koji je sastavio Džastin Šmit, koji na skali od 1 do 4 kategorizuje bol koji može da izazove neki insekt. Iako su ose prilično nepopularne, njihov ubod je relativno bezbolan i bezopasan, osim ako ne ubode one koji su alergični.

Zašto nikad, ali baš nikad ne možete da pročitate rukopis lekara?

Šmit je radio na Institutu "Southwest Biological" (SBSC) i proučavao je hemijske odbrambene mehanizme mrava, pčela i osa. Bio je to bolan posao, a tokom njegovog istraživačkog veka "bocnulo" ga je oko 150 različitih vrsta insekata.

Kako se u svemu tome ne bi pogubio, Šmit je šezdesetih godina prošlog veka počeo da kategorizuje različite ubode, u zavisnosti od toga koliko su bili bolni. Beležio je koliko je neki ubod intenzivan i koliko traje, dodatno je opisivao i osećaj bola. Za taj požrtvovani rad 2015. je dobio "Ig Nobelovu" nagradu, koja se dodeljuje za naučne radove komične prirode.

Pa, evo koji su ubodi najbolniji po Šmitovoj listi:

Nivo bola 1

Bol nakon uboda nekog insekta iz ove kategorije prođe već u roku od pet minuta i nije preterano intenzivan. U toj kategoriji su ubodi pčela. Pitanje je ipak da li će susret sa njima, kako to Šmit opisuje , kod svakoga biti registrovan kao "gotovo prijatan" ili kao "kada ljubavnik malo jače gricne ušnu resnicu". Kao slično "nežan" on opisuje i ubod pčele: "On je lagan, ovlašan, gotovo voćni. Kao kad plamičak sprži jednu jedinu dlaku na ruci."

Ubod pčele prođe već u roku od pet minuta i nije preterano intenzivan Foto: Pixabay.com

Nivo bola 2

Sada stvari počinju da budu neprijatne. Ubod iz ove kategorije bola traje u proseku od pet do deset minuta. U toj kategoriji je i osa. Njen ubod je, prema Šmitu "sočan, srčan i vreo". Nešto manje hvale ima za pčele-medarice: njihov ubod liči na "slomljeni vrh šibice koji gori na koži".

Bol ujeda ose traje od pet do deset minuta Foto: Pixabay.com

Nivo bola 3

Polako postaje kritično. Od nivoa 3 ubodi stvarno, ali stvarno bole, a mogu da traju i do pola sata. U ovu grupu spadaju ose. 

- Grozno prži, nemilosrdno. Kao kad bi neko koristio bušilicu da skine kurije oko sa prsta na nozi. Ili kao kad bi neko posekotinu polio čašom punom sone kiseline. -  je  Šmitov komentar na ubod ose.

Pitanje je da li su ti njegovi komentari od neke pomoći? Svejedno, svako ipak shvata da se s ovim insektom ne treba igrati!

Ujed druge vrste osa stvara intenzivniji bol Foto: Pixabay.com

Nivo bola 4

Kraljevska klasa! To su brutalni bolovi koji parališu. Jedan od članova ovog kluba je "pepsis formora" vrsta ose koja lovi tarantule. Njen je ubod je "jak, blještav, strašno električan. Kao da je neko uključeni fen ubacio u penušavu kupku."

Fen i kada, to ne zvuči dobro. Srećom, takva eksplozija bola ne traje predugo, popušta već nakon pet minuta.

Sasvim druga priča je mrav-metak, on je je kralj svih bolova, a njegov ubod proganja žrtvu i do 24 sata. To je "čist, intenzivan, blistavi bol. Kao da trčite preko usijanog uglja i pritom u petama imate sedam centimetara dugačak, zarđao ekser."

Zašto se zove mrav-metak? Pa, očigledno da bol koji on izaziva podseća na ranu od metka.

Ako neko misli da su ovi opisi bola subjektivni, naravno da je u pravu. Svaki čovek bol doživljava individualno. Osećaj bola zavisi i od genetike, od tkiva svakog pojedinca, od neurotransmitera, ali i od "forme". Negativno raspoloženje pojačava osećaj bola, a pozitivno ga smanjuje.

Bol zbog ujeda ineskta koji je nazvan mrav-metak može da traje i do 24 sata Foto: Profimedia/Solent News

VIDEO: Opojnim mirisom pozivaju roj: Zašto i kada stršljenovi ubijaju?

(Telegraf.rs / Izvor: dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA