TOP 10 muzičkih plagijata: Od Bitlsa i Madone do Loren (VIDEO)

Nepopularnim načinom sticanje slave bavili su se Madona, Fergi, Bitlsi, Igi Pop i ostale svetske muzičke zvezde

  • 3

Muzičari širom sveta čine sve da naprave veliki hit koji će im doneti veliku popularnost. Služe se raznim trikovima da bi to učinili, bilo legalnim, bilo nelegalnim. Činjenica je da je to teška stvar, a nije tajna da se muzičari ponekad služe recikliranjem starih popularnih numera kako bi došli do željenog rezultata. Problem nastaje kada se neka kompozicija, ili deo nje, iskoristi na nelegalan način. Nedavno, internet zajednica optužila je ovogodišnju pevačicu "Evrosonga" Lorin i njenu kompoziciju "Euforija" za plagijat, uporedivši je sa numerom britansko-irskog benda "One Direction" "Stole My Heart". 

Telegraf Vam predstavlja 10 najpoznatijih muzičkih plagijata koji su postali veliki hitovi!

Orginal: "Led Cepelin" – "Going To California"

Plagijat: "Pearl Jam" - "Given To Fly"

Legendarni britanski bend "Led Cepelin" je 1971. godine predstavio svoj hit "Going To California". Numera ima folk prizvuk i razlikovala se od numera sa albuma "Led Cepelin IV". Pesma je ponovo zaživela 24 godine kasnije, ali kroz drugi naziv. Popularna grupa iz Sijetla "Pearl Jam" prezentovala je svetu hit "Give To Fly", koji je izuzetno sličan kao "Going To California". Pesma američkog benda odlukom fanova proglašena je za njihovu najbolju. Iako je numera "Give To Fly" proglašena plagijatom, na dobrotvornom koncertu "Pearl Jam" i frontmen "Led Cepelina" Robert Plant izveli su i orginal i kopiju zajednički u jednu izvedbu.

Orginal: "Kvin i Dejvid Bouvi" – "Under Pressure"

Plagijat: "Vanila Ajs" - "Ice, Ice Baby"

Ljubitelji rokenrola su gotovo sigurno čuli numeru "Under Pressure", koji su izveli legendarna britanska grupa "Kvin" i njihov kolega Dejvid Bouvi. Čuveni hit iz 1981. godine sluša se rado i dan-danas. Desetak godina kasnije američki hip-hoper Vanila Ajs  "odrepovao" je  svoju najpoznatiju pesmu "Ice, Ice Baby". U ovom slučaju autorska prava su bila pogažena, a sam Dejvid Bouvi je bio zgrožen situacijom. Vanila Ajs je na kraju morao da plati "Kvinu" i Dejvidu Bouviju odštetu za nelegalno koriščenje delova pesme "Under Pressure".

Orginal: "Huey and The News" - "I Want A New Drug"

Plagijat: "Rej Parker Džunior" - "Ghostbusters"

Grupa "Huey and The News" je svoju slavu stekla tokom osamdesetih godina prošlog veka. Njihov najpoznatiji naziv pod imenom "Sports" pojavio se 1983. godine, a na njemu jedan od glavnih hitova bio je "I Want A New Drug". Pesma je veoma brzo stekla svetsku popularnost. Godinu dana kasnije , filmski producenti želeli su da im Hju Luis ( frontmen grupe "Huey and The News", prim. aut.) radi muzičku temu za film "Isterivači duhova" ("Ghostbusters"). Međutim, popularni američki kantautor ih je odbio jer je radio istu stvar za film "Povratak u budućnost" ("Back To The Future", prim. aut.), gde se "proslavila" numera "The Power Of Love". Producenti filma "Isterivači duhova" su angažovali Reja Parkera Džuniora, koji je otpevao čuvenu numeru "Ghostbusters". Pesma je postala instant hit. Hjui Luis je tužio Parkera i producente poznatog filma, jer su nelegalno "pozajmili" delove njegove pesme "I Want A New Drug". Na kraju je sud odlučio u korist pevača grupe "Huey and The News".

Orginal: "Bitlsi" – "Ob-La-Di, Ob-La-Da"

Plagijat: "The Offsprings" – "What Don’t You Get A Job"

"Bitlsi" su 1968. godine "lansirali" jedan od svojih hitova pod nazivom "Ob-La-Di, Ob-La-Da". Pesma, koju je napisao čuveni Pol Mekartni, postala je izuzetno popularna u Velikoj Britaniji. Ovu numeru iskoristio je američki sastav "The Offsprings". Poznati pank rok bend je 1998. godine objavio pesmu "What Don’t You Get A Job", koja ima sličnost sa kompozicijom popularne liverpulske grupe, ali ne i sa numerom čuvenog dvojca "Sajmon i Garfankl" - "Sesilija".

Orginal: "Ar Keli" –“Ignition”

Plagijat: "Ejkon" – “Don’t Matter”

Popularni RnB muzičar Ar Keli je 2000. godine izdao svoj singl "Ignition", koji je dobio brojna izdanja, od kojih je jedno prvo mesto na britanskoj top listi. Na svog starijeg kolegu "ugledao" se poznati hip-hoper Ejkon. On je iskoristio da pozajmi progresiju od numere Ar Kelija, a njegova pesma "Don’t Matter" postala je svetski hit.

Orginal: "The Chiffons" – "He’s So Fine"

Plagijat: Džordž Harison – "My Sweet Lord"

Poznati svetski hit iz šezdesetih godina prošlog veka poslužio je kao podloga nekadašnjem "Bitlsu" Džordž Harisonu za njegov prvenac posle osamostaljenja od legendarnog benda. Na albumu "All Things Must Pass" našla se i numera "My Sweet Lord", koja ima identičnu melodiju kao "He’s So Fine". Evidentan plagijat je primećen, a odlukom suda Harison je morao da se odrekne svih novčanih sredstava sa spornog albuma.

Orginal: "The Supremes" – "You Can’t Hurry Love"

Plagijat: Igi Pop – "Lust For Life"/ "Džet" – "Are You Gonna Be My Girl"

Legendarni Igi Pop je tokom sedamdesetih "lansirao" jedan od svojih najprepoznatljivih hitova koji je napisao sa Dejvidom Bouvijem. Pesma "Lust For Life" postigla je veliki uspeh na listama širom sveta. Oko trideset godina kasnije, australijski bend Džet proslavio se hitom "Are You Gonna Be My Girl". Obe pesme imaju isti bit sa bubnjevima, ali se ispostavilo da Australijanci nisu iskopirali Igija Popa. Naime, "izvor" njihove inspiracije proističe iz numere benda "The Supremes" - "You Can’t Hurry Love".

Orginal: "Public Enemy" – "Security For The First World"/ Ingrid Chavez - "A Poem" 

Plagijat: Madona – "Justify My Love"

Kraljica popa je više puta optuživana za kopiranje muzičkih sadržaja. Madonina čuvena numera iz 1990. godine "Justify My Love" je izazivala veliku pažnju i zbog toga što se verovalo da je ona plagijat. Nju je optužila Ingrid Čavez, koja je tvrdila da je popularna pevačica ukrala njenu pesmu, izmenivši samo jedan red vezano za muziku. Ceo slučaj je završio na sudu, a Čavezova, koja je tužila Madonu i Lenija Kravica (koji je saradnik za pesmu "Justify My Love", prim. aut.), dobila je proces i multimilionsku odštetu. Poznato je da je intro melodija za "Justify My Love" uzeta iz hita čuvenog hip-hop sastava "Public Enemy" - "Security For The First World". Madona ih nikada nije isplatila za nelegalno korišćenje sempla i zbog toga je bila kritikovana.

Orginal: "Džej Džej Fad" – "Supersonic"

Plagijat: Fergi – "Fergilicious"

Džej Džej Fad je ženski hip-hop bend koji je pažnju na sebe stavio krajem osamdesetih godina. Njihov istoimeni hit  "Supersonic" iz 1987. godine, koji je producirao Dr. Dre imao je izuzetan uspeh, osvojivši jednu Gremi nagradu.  Posle 19 godina, američka pevačica Fergi je predstavila svoj debitanstski album "The Dutchess", na kom se našla pesma "Fergilicious". Ta numera je optužena za nelegalno semplovanje.

Orginal: Čak Beri – "Sweet Little Sixteen"

Plagijat: "Bič Bojs" - "Surfin’ USA"

Čuveni Čak Beri je jedan od najvećih ikona svetskog rokenrola. Njegova muzička remek dela donela su mu planetarnu slavu. Godine 1958. izbacio je jedan od svojih brojnih hitova "Sweet Little Sixteen", koji je dostigao drugo mesto na američkoj top listi. Melodija je izuzetno prepoznatljiva, a to je inspirisalo čuvene "Bič Bojse". Kalifornijski bend je pet godina kasnije objavio svoj prvi hit singl "Surfin’ USA", koji je nadmašio numeru Čaka Berija. Pesme su muzički istoventne, a "Bojsi" nisu uvrstili legendarnog kantautora kao kompozitora, što je malo i ukaljao ugled čuvenog benda sa obale Pacifika.

(izvor: listverse.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    1. jun 2012 | 18:08

    Original: Bad Finger-Whitout you Prepevali : Nilson/ Maraja Keri...

  • zoki

    1. jun 2012 | 16:18

    A gde je lane moje...

  • Lolo

    24. jul 2012 | 22:33

    Nisam ni u jednoj poiltičkoj stranci no volio bih se uključiti u piratsku stranku. Zašto se ne zovete jednostavno hrvatski pirati (HP) ili piratska stranka (PS) ili piratska stranka Hrvatske (PSH). Partija zvuči kao da ste neki komunisti. Da li je gotov statut? Koliko još članova treba da se osnujete? Da li ste osnovana stranka? Znate da nemate puno šanse uz vampire poput HDZ-a ili SDP-a. Cijela stvar mora biti brutalno genijalno dobra ako želite uspjeh. Da li ste povezani sa njemačkim piratima? Zašto dovraga nema neki e-mail?! Na stranici su tri članka. Gdje ćete nabaviti pare za kampanju i ljude koji će za vas raditi? Volonteri u Hrvatskoj nisu pouzdani osim ako im ne pružite pre super cool ultra dobre uvjete za rad i motivirate ih i date im neku određenu zaštitu i poseban status.Ovdje sve neki linkovi, dobre ideje, entuzijazam u početku koji bi ubrzo mogao izgoriti sve mi se čini. Nemate ljude? Na internetu ne želim ostavljati svoje pravo ime, nemam telefon niti facebook nego samo komuniciram preko 256 enkripcije. Čak me i to brine pomalo. Nisam paranoik, već svjestan svih sranja koje je ljudski rod izumio, a o tome se ne piše u javnosti. Zaposlite me i riješit ću vam neke stvari, no naravno nemate za to para. Treba vam grupa po pet profesionalnih pirata iz svake županije i mogu garantirati da ste u Saboru za 4 godine. Ne želim biti prepotentan, najpametniji i bahat jer vjerujem da moj ton ovog komentara bi tako mogao nekima zvučati, već samo govorim ono što mislim da je bitno jer mi se ova kanalizacija od štakora na poiltičkom vrhu digla do grla. Sve mi to smrdi jako i hrvatski brod treba deratizaciju.Želim puno poštovanje od piratske partije, kao što sam i spreman dati najviše poštovanje i počast razboritim članovima, pa čak spreman i umrijeti ako vidim da je stvar dobra. Vjerojatno će biti šupljoglavaca u vašoj stranci, no ipak se jako nadam da će biti i genijalaca i legendi. Hijerarhija je obavezna, a ja ne znam tko je tko i tko što radi niti koliko vas ima. Spreman sam na sve pa čak i umrijeti za uspjeh pirata. No ne želim se tako lako upustiti u plovidbu ako mi nije jasno gdje se ide i koji vjetar puše. Morate stvoriti moć i utjecaj, a njega nema bez originalnosti, mnoštva odanih ljudi, kreativnog pristupa i medijskog prostora, te mnoštva inteligencije i stručnjaka kojima ego ne zvoni na kilometar. Velik zeleni pozdrav partiji i not hating, ok?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA