≫ 

Muzička apoteka: Šta je pisac hteo da kaže? (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2

Mnogo puta smo čuli od filmskih i pozorišnih poslenika da sve polazi od dobrog teksta, odnosno scenarija. Isto pravilo važi i za narodnu muziku. Ali, to nikako ne znači da ce svaki vrhunski tekst biti ukomponovan u veliki hit.

S druge strane, ima mnogo banalnih tekstova pretocenih u mega-hitove.

"Ne može nam niko ništa" je pesma koju sluša visemilionska publika. Mitar Mirić ponekad i pokuša da je izbegne, ali usledi pitanje - a kad će "himna"? Pesma je ušla u repertoar i nekih vodećih političara u zemlji i regionu.

Možda Mitar i ne može da je eskivira, pare su pare, ne živi se hiljadu godina... Čim se pojavila ova pesma 1989. zaparala mi je uši, i ubrzo sam rešio da je zaobiđem u svojim radio emisijama. Analizirajmo poruku pesme:

"Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine!?"

Pitam se, a ko to može biti jači od sudbine? Iz ovih stihova provejava gordost - prvi i najveći greh.

"Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole!?"

Pitam se, a što da nas mrze oni što nas ne vole?

S početka 70-ih pojavila se pesma koja je pospešila krš i lom u kafani. "Caše lomim, ruke mi krvave" postala je mnogo poznatija od Nezira Eminovskog. pevača i kompozitora. Toliko je iznervirala Borisa Bizetića da je smislio parodiju za "Rokere s Moravu":

"Čase perem, ruke mi prljave, oči mi suze ovako buljave."

Kud ćete banalnijeg stiha od "kerovi me zaboravili pa na mene laju".

Veliki pesnik i kompozitor Predrag Vuković Vukas ove stihove je pretočio u mega-hit koji je snimio Zoran Jovanović. Pokojni Zoran je bio omiljeni Vukasov pevač. Snimao je pesme po sistemu - nema loši', sve se troši!

"Luckasta si ti, takav sam i ja" zvuči trivijalno. Maestro Dragan Aleksandrić je komponovao ritmičnu pesmu na ove jeftine stihove, i kad krene ludilo, ko sluša reči.

"Moj je prozor do prozora moga pa je vidim kad po sobi hoda" - peva Toma Čolović. Ako su prozori tako blizu, to znači da su njih dvoje u istoj kući. A, ako su u istoj kući, otkud čeznja i tajna ljubav?

"Plitak potok, a voda duboka" je mnogo više od provokativnog naslova i stiha Miodraga Z. Ilića. Ovo je nadmašilo narodne izreke i mudrolije velikana. Pesmu je Ljubo Kešelj spakovao u brzu dvojčicu, po sistemu - ožežiii joooj!

"Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol, to je život moj i tvoj, oj Moravo, oj." - odjekivalo je u bivšoj Jugi nekoliko meseci posle Titove smrti. Splićani su u transu bacali i pevačicu i stolove u more na prve taktove ove pesme. Biće da je Zahar pogodio momenat da uplakane Jugoslovene razmrda Breninim dugim nogama.

Gvozden Radičević je oličenje ozbiljnog čoveka i gospodina u narodnjačkom svetu. I svaka kletva je ozbijna stvar. Ali, kako protumačiti kletvu - ko ne hteo tuđe, nemao ni svoje! Zbog ljubavi je, kažu, sve dozvoljeno, pa i kletva. A tek zbog švalerke...

Poslušajte jos dve pesme za razbibrigu:

"Mašinica mali dres, što me ljubiš kad n' umeš."

"Rasle tikve na bunjištu, a mog muža ubi slamka!"

Tekstovi su, doduše, besmisleni, ali, makar, bezopasni.

VIDEO: Milanče Radosavljević- prvi gost u prvoj narodnjačkoj online TV emisiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lune

    17. april 2019 | 09:50

    neminovno je da su to postali veliki hitovi niko se nije sjetio prije posle 30 ili 40 godina raspravljate o tome sta se tek danas snima i radi prikazuju rijaliti boze sacuvaj

  • Mare

    17. april 2019 | 08:56

    Jel ovaj filozof hteo da ispadne smesan ili sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA