≫ 

Toma Zdravković uz aranžmane Dragana Kneževića: Spoj duše, poezije i filharmonije (PLEJLISTA)

Četiri prve violine, četiri druge violine, čelo, bas gitara, ritam gitara, flauta, klarinet, bubnjevi, tarabuke, klavir...

  • 3

"Čekaj me, i ja ću sigurno doći, samo me čekaj dugo.

Čekaj, i kada duge noći srce prekriju tugom.

Čekaj me, i kad vreli su dani, i kada vetar briše,

čekaj, i kad me drugi niko ne bude čekao više.

Nek' poveruju sin i mati da više ne postojim,

i neka čekaju dugo, dugo, i svi drugovi moji.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći, ne slušaj kad ti kažu

da mene više nema i ne daj da te lažu.

Samo ti sruši sudbinu kletu, jer si čekati znala,

verno, kao nijedna druga na tom varljivom svetu."

(Milutin Popović Zahar - Konstantin Simonov)

Stihovima Konstantina Simonova, toj božanstvenoj i testamentalnoj posveti ruskog pesnika i soldata lepotici Valentini, najlepšoj ljubavnoj pesmi, možda i svih vremena, nema se šta dodati.

Sve što joj je falilo dobila je 1981. godine: glas i dušu Tome Zdravkovića, melodiju Milutina Popovića Zahara i svevremenski aranžman Dragana Kneževića.

- Dozvolio sam sebi tu slobodu i drskost da, praktično, potpuno prepevam jednu ovakvu pesmu. Ne spada u red Tominih najslušanijih pesama, pa sam ga upitao na podgoričkom aerodromu, tri meseca pred smrt, zašto je nikad nije pevao.

- Toma mi je odgovorio: "Zato što je to moja najbolje otpevana i odsvirana pesma, ja to uživo nikad ne bih mogao ponoviti" - priča Milutin Popović Zahar.

Saradnja Dragana Kneževića i Tome Zdravkovića rezultirala je sa pedesetak pesama na nekoliko studijskih albuma: "Umoran sam od života", "Prokleta nedelja", "Dva smo sveta različita", "Tužno leto", "Ej, Branka", "Danka", "Čekaj me", "Svirajte mi, tiho, tiše", "Pustite me da živim svoj život", "O ciganko moja", "E, moj brate", "Dete ulice", "Što te večeras nema", "Idi zauvek", "Majci za rođendan", "Za tebe Čavale druže", "Aleksandra", "Posle čaše vina", "Zbogom moja mladosti", "Marta"...

- Za Dragana Kneževića se pričalo da je pisao aranžmane na semaforu. Ali, kad sam ga prvi put upoznao, shvatio sam da pismeniji aranžer nije ušao u studio.

- To je čovek koji je svoje opismenjavanje doveo do savršenstva u vojnom orkestru, a kasnije i u Americi, gde je upoznao velikane džeza i evergrina - kaže Aca Radojičić, legendarni tonski snimatelj, koji je snimao sve Tomine pesme sa Kneževićevim aranžmanima.

- Dragan Knežević je bio živa vatra u studiju, sav u pokretu i večito nezadovoljan. Znao je i da podvikne, da pobesni, jedino je prema Tomi bio ljubazan. Toma je bio velika zvezda, a Knežević aranžer u naletu. Sad kad čijem te aranžmane i moje snimke, čestitam samom sebi. Nije bilo lako uskladiti tolike instrumentaliste, i gudače i udarače.

Toma Zdravković Muzička Apoteka Foto: Pomo

Toma Zdravković uz orkestar "Romalen" i aranžman Dragan Kneževića - to je narodnjačka filharmonija! Četiri prve violine, četiri druge violine, čelo, bas gitara, ritam gitara, flauta, klarinet, bubnjevi, tarabuke, klavir - nikad manje od dvadeset vrhunskih instrumentalista.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. novembar 2020 | 09:03

    Toma je uz Tozovca moj najomiljeniji lik.Mislim da njih dvojica nemaju lošu pesmu.Slušajući Tomine pesme mogao si da se slatko napiješ i iz čista mira da ti suza krene iz oka.Najčešće sam pevao " Danka ", " Branka" i nezaobilaznu , meni najdražu " Tamburaši,tamburaši ".Legendo, majstore, ljudino boemska , neka ti je laka crna zemlja. Pevaj gore sa Anđelima. Amin.

  • Nišlija

    20. novembar 2020 | 08:13

    Svako ima neku svoju omiljenu pesmu, ova je moja.

  • GM

    22. novembar 2020 | 03:23

    Na ovoj plejlisti morala je da se nađe simfonijska koračnica "Za tebe ćavale druže", majstor Zahara i u aranžmanu velikog Dragana Kneževića. Po onome što je tema ovog teksta, ova snažna himna ljubavi među narodima nije smela da bude izostavljena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA