≫ 

"Hit parada 1976": Kako se Šabanu pozlatio jedan "uveli narcis"

Za razliku od "Ilidže" i "Sabora", koji su bili takmičarski festivali predstavnika svih diskografskih kuća, "Hit parada" je okupljala samo zvezde i debitante PGP-a

  • 1
Muzička apoteka Hit parada 1976 Kako se Šabanu pozlatio jedan uveli narcis Foto: Promo

"Želeo sam sinoć da te vidim,

nisam mog'o svoju čežnju skriti,

mislio sam da ćeš biti sama,

hteo sam ti cveće pokloniti.

Uvenuće narcis beli

što sam tebi hteo dati,

na stolu kraj slike tvoje

suzom ću ga zalivati.

Sreo sam te zagrljenu s drugim,

nisam znao da te s nekim delim,

a od bola iz drhtave ruke

nasred puta pade narcis beli.

Gledao sam dok si odlazila

i kleo te da ne budeš srećna,

a rukama što skrivaju čežnju

ja podigoh onaj buket cveća."

(Šaban Šaulić - Branislav Cvetinović Laki)

Februara 1976. na "Hit paradi" u beogradskom Domu sindikata Šaban Šaulić je zapečatio svoje mesto u estradnom vrhu trijumfalnom pesmom i zlatnom pločom "Uvenuće narcis beli".

- Životna priča o "Narcisu" trajala je tri sata. Kupio sam narcis negde na Slaviji kod jedne babe, prošetao Terazijama i spustio se Sremskom do Zelenog venca gde je radila moja devojka Milena.

- Kad mi je šef prodavnice rekao da je Milena otišla, stavio sam narcis u vazu, tu na stolu kraj Milenine slike. Kad je šef prodavnice zaključavao radnju, rekao mi je: "Uzmi cveće, uvenuće!" Tako mi je poslovođa praktično dao naslov pesme - kaže Branisalv Cvetinović Laki, pisac "Narcisa".

- Izašao sam iz prodavnice i krenuo na posao u Beograđanku. Kad sam se presvukao u kelnersko odelo, iz sakoa sam uzeo porudžbenicu, otišao na terasu i dovršio pesmu. Uđem u salu, a tamo kao od Boga poručeni sede Šaban i violinista Veroljub Jovanović.

- Šaban došao da me pita da li imam neki tekst za predstojeću "Hit paradu", da vežba dok je na putu za Austriju. Naravno, mašio sam se za tek napisan "Narcis", Šaban je pozvao lift i propustio ga nekoliko puta dok je čitao pesmu. Kako je čitao, tako je i pevušio, i dodao: "Zemo, biće to lepa pesma."

Od sredine 70-ih do sredine 80-ih u organizaciji PGP-a održavala se "Hit parada", jedinstvena promocija najnovijih izdanja najveće diskografske kuće na ovim prostorima. Za razliku od "Ilidže" i "Sabora", koji su bili takmičarski festivali predstavnika svih diskografskih kuća, "Hit parada" je okupljala samo zvezde i debitante PGP-a.

Budimir Buca Jovanović je nastavio potragu za novim Šabanom i za novim hitovima. Za Nikolu Uroševića Gedžu komonovao je pesmu "Ne pitaj me moj jarane", a za Rašu Pavlovića "Ne varaj sebe, ne veraj mene".

Mnogo je očekivao i od pesme "Otiš'o si u svet zbog nje sine" koju je komponovao za Miliju Stankovića Broleta. Pesma je prošla nezapaženo, ali kao i mnoge druge Bucine pesme tek protekom decenija dobija na slušanosti.

Posle petnaestak snimljenih ploča za Diskos, Dobrivoje Topalović prelazi u PGP i baš na "Hit paradi '76." snima veoma zapaženu pesmu Buce Jovanovića na stihove Radeta Vučkovića "Pšenica se povila u klasu".

Kao vodeći kompozitor i aranžer tog doba u bivšoj Jugi, svirao je Buca sa svojim ansamblom i nekoliko pesama koje su komponovale njegove kolege. Značajno je oplemenio prelepu pesmu sarajevskog kompozitora Damjana Babića "Eh, što nisam vjetar" koju je pevao Hamid Ragipović Besko.

- To je moje vatreno krštenje u Beogradu, i odmah u vatru sa takvim asovima. Imao sam čast da snimim makar jednu ploču i da nastupim makar na jednom festivalu sa velikim Bucom Jovanovićem. To je čovek koji je najslađe svirao harmoniku i koji je spojio šumadiju i sevdah u jedan prekrasan zajednički ćilim - kaže Hamid Ragipović Besko.

Pratio je Buca sa svojim ansamblom i prvu damu vojvođanske pesme Anđelku Govedarović u pesmi Ilije Spasojevića "Drugarice, uteši mi majku".

- Uvek se rasplačem kad čujem tu pesmu. Čujem one Bucine violine i pitam se - Bože, zar sam to ja pevala sa Bucom - kaze Anđa Govedarović.

Pratio je Buca i Dragoljuba Lazarevića, ikonu Radio Beograda, u pesmi "Jano, Bojano" i Đorđa Masalovića u pesmi "O, goro, goro".

Tozovac je na "Hit paradi '76." nastupio sa možda i najtužnijom pesmom iz svog opusa "Tužne su mi noći, tužne zore rane, ne čekaj me da ti dođem majko iz kafane".

Na "Hit paradi '76." Radoslav Graić je nastupio sa pesmama "Krenuli smo istom stazom" u izvođenju Mirjane Bajraktarević, "Nek nas vide zagrljene" u izvođenju Goce Stojićević, "Plovi dalje lađo moja" u izvođenju Zvonimira Mitrovića.

- Mira je bila sjajana pevačica, izuzetno raskošnog glasa, mlada, lepa, prava dama, a ipak u senci starije sestre Silvane. Zaređali smo sa ubitačnim hitovima "Doleteće beli golub", "Imala sam drugaricu", pa smo i od ove pesme očekivali da prođe, jer je malo modernija. Na žalost, bio je to Mirin poslednji veliki nastup uoči velike tragedije - kaže Radoslav Graić.

Nadolazeći hitmejker Predrag Vuković Vukas tek je prešao iz Diskosa u PGP. Poveo je sa sobom i Dragišu Sekulića (pevača koji je prvi snimio megahitove "Ja te volim, a ti si grešnica" i "Rastanka se našeg sećam") i komponovao mu "Tri crvena karanfila". Okušao se Vukas i sa novim pesmama za svoje proverene pevače: "Sećaš li se srce šta je nekad bilo" (Toma Čolović) i "Bela haljina i crno odelo" (Vasilija Radojčić).

Bora Drljača je nastupio sa pesmom "Sliku tvoju na grudima držim", a Gvozden Radičević sa pesmom "Živi druže bez bola i tuge".

Dvadesetak vrhunskih izvođača pratili su ansambli Budimira Jovanovića i Branimira Đokića. "RTV revija" obezbedila je uz svaki broj i poklon singlicu sa "Hit parade '76."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slusalac

    6. jul 2022 | 11:31

    "Ej da mi je",Pastirica"i"Ivanova korita" od svih novokomponovanih mi jedine lice na narodnu pesmu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA