≫ 

Godišnjica smrti Mire Vasiljević(1): "Đerdanka" k'o Desanka (PLEJLISTA)

Mira je prvo zapevala na radiju, pa tek onda snimila gramofonsku ploču, 1961. godine polaže audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca i postaje solista Radio Beograda

  • 5

"Veče je sumorno tužno, oblaci nisko lete, on pijan sedi negde sa dušom punom sete. Nekad je drukčiji bio, nasmejan, vedar i čio, al' posle našeg venčanja, pun je razočaranja. Sini munjo, udri grome, osvetli mu puta, jer nesrećan, jadan, pijan može da zaluta. Sini munjo, udri grome, osvetli mu puta, jer se plašim da mi tako pijan ne zaluta. Sad mu je kuća prazna, drug mu je flaša na šanku, a muzika mu svira neku tugovanku. Bistar mu pogled se muti, pred očima slike razne, i takav mi kreće kroz kišu do svoje kuće prazne." (Mira Vasiljević)

- Pesmu sam napisala dok sam prala sudove. Zagrmelo je, počelo da seva, a ja se uplašila za svoga čoveka. Dovršila sam u kuhinji i stihove i melodiju, snimila je u studiju sa ansamblom Žarka Josipovića Škule, ne sluteći kakav će hit postati. Još manje sam slutila vulgarizaciju jedne ovako iskrene i osećajne pesme. Oni koji su se uhvatili samo za naslov pesme, proglasiše je šundom - pričala je Mira za Muzičku apoteku.

I zaista, ponekad naslov vredi i više od pesme, a ponekad zna i da obmane. "Sini munjo, udri grome" - banalan naslov jedne jako ozbiljne pesme. Dežurni kritičari svega što je narodnjačko ocrniše i Miru i "Munju". Naslov pesme je iskorišćen u humorističkim emisijama i reklamama poljoprivrednih preparata. Ustvari, ovo je pesma zabrinute žene za pijanog muža, čista ljubavna tema. A gde je ljubav, tu je i ljubomora.

Miroslava Mira Vasiljević (1934 - 2019) je prvo zapevala na radiju, pa tek onda snimila gramofonsku ploču. 1961. polaže audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca i postaje solista Radio Beograda.

- Završlila sam muzičku školu, upisala akademiju i počela da radim kao nastavnik muzičkog. Na nagovor i preporuku moga profesora Duška Kostića, odem na audiciju kod čika "Cara". Kolena su mi klecala, glas mi je podrhtavao i od same pomisli gde sam došla i pred kim polažem. Maštala sam još kao dete da se i moj glas čuje u toj magičnoj kutiji. Sećam se, kad smo dobili prvi radio, trčala sam sa dna njive da bih čula Nadu Mamulu. Radio je tada bio svetinja, a radio pevač zvanje najvišeg ranga - sećala se Mira svojih radijskih uspomena.

U diskografiju ulazi 1966. kao otkriće Buce Jovanovića i njegova vodeća pevačica. Bilo je to vreme kada su samo radijski pevači mogli da snime ploču. I pre formiranja "Đerdana", snima nekoliko pesama sa kojima izbija u vrh estrade: "Sini munjo", "Život piše uspomene", "Prazan medaljon", "Danas mi je dragom rođendan", "Devojačka kletva"...

Mira vasiljevic, Muzicka apoteka Mira Vasiljevic, Muzicka apoteka, Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

- Imala sam sreću da jedna Desanka Maksimović zavoli moje pesme. Pevala sam eliti naše pisane reči na književnim večerima i zabavama. Desanka je naročito volela "Sini munjo". Pevam je žmureći i, kad završim, vidim da svi stoje. Ponosim se što sam snimila tri Desankine pesme: "Predosećanje", "Sreća" i "Otići ću u pastire" - pričala je Mira u mojim emisijama.

Snimio sam sa Mirom desetak radijskih emisija, a gde je Mira, tu je i njen damski šešir. I danas, kada prijateljima pokažem fotografije sa Mirom, usledi zapažanje: "Oooo, vidi, vidi... Kod tebe gostovala i Desanka Maksimović!".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    31. mart 2020 | 14:15

    Kada je legendarna Mira Vasiljevic, posle svojih solistickih uspeha, Sini munjo, Aj, ja sam secer, Zri, zri tamnjanika, Zivot pise uspomene, Prazan medaljon, Oci su mu kao kremen, Kockar, Momak za jednove vece, Vreme nema miljenika, osnovala svoj ansmbl Djerdan to je bilo nesto sto nasa publika nije imala prilike da vidi do tada. A mislim ni od tada. To je bio jedan celovecernji program; jedno lepo i kvalitetno sarenilo i za oko i za uvo. Mira je imala u pozadini vrhunsku grupu ljudi koji su joj pomagali: retitelj Jovan Ristic, Mira Cohadzic kostimograf, Bata Grbic koreograf. Uz to tu su bili i novinari koji promovisali njihov nastup: Slobanka Veselinovic, Ljiljana Drndarski, Nino Milnkovic...Pohvale i gostovanja su sizala sve strane. Publika i kritika odusevljeni. Dobrica Eric kaze, " Lepo ti je stici na kraj dan uz zveckanje Mirinog Djerdana." Hvla ovoj divi za sve sto. je uradila za nasu kulturu i estradu i sto nam je ostavil dela koja ce vecno da trarju. Svaka pevacica koja je pevla u Djerdanu nemoze da prica o svoj karijeri a da ne pomen Miru.

  • Danko

    29. mart 2020 | 18:01

    Rastao sam uz Miru Vasiljevic i ucio od nje i ako se nisam bavio estradom. Ucio sam kako treba pomoci drugima i radovati se tudjum uspesima. Kao ratno siroce mnogi su joj pomogli da uspe. To nikada nije zaobravila i tu pomoc vracala; pocev od svoji ucenika i kasnije mladima na estradi. Kao nastavica muzika imala je ucenika koji je prosto receno, skrenu sa pravog puta, nedolazeci na casove, managupiranje... Mira mu govorila da ima lepu buducnost i bila bi steta da ne uspe. Mira napusta estradu i pocinje da peva. Na jednom kocertu u Mostaru, Mira primecuje poznatu osobu provem redu i njegove oci. Dok koncert traje osoba iz prvog reda prilazi MIri i kaze, nastavnice da li me poznajete. Ja sam vas ucenik i vi ste me ucili kakav treba da budem. Zahvaljujuci vama, ja sam danas vojnik, ovo je moja supruga i moj sin. Umesto da produzi da peva, Mira pocne da place i nemoze da nastavi koncert. Voditelj koncert dolazi da vidi sta se zbilo. Voditelj je obajsnio publici sta se dogadja i onad nastja haos na koncetu. Publika aplaudira i skandira, Miro, Miro, Miro. Toje trajalo bar destak minuta. To je hvala koje je dobiva za dobra dela. Hvala sto je bila ovakva kakva jeste. Njena dela ce vecno da zive i u nasim srcime. Hvala velik divo.

  • Hugo

    23. mart 2020 | 07:43

    Vjecna slava meni dragoj umjetnici, bilo je divno rasti uz tvoje pjesme i cinilo moje djetinjstvo mnogo ljepsim. Nedeljom emisija Zelja za Zeljom u kojij su tvoje pjesme i glas produrale u mnoga srca i duse. Nek te Andjeli cuvaju legendo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA