≫ 

Kasna jesen - vreme štuke: Grabljivica iz plićaka

Popularna kod sportskih ribolovaca, ova brza i agresivna riba lovi se tokom čitave godine, osim u vreme mrešćenja, od 1. februara do 31. marta

  • 0
Štuka Foto: Shutterstock

Štuka (Esox lucius) je predatorska vrste ribe koja može da proguta i najkrupniji plen, čak i do trećine sopstvene veličine. To je riba vretenastog tela. a linije leđa i stomaka su skoro paralelne. Na njoj preovlađuje sivkasto-zelena boja: leđa su tamnije nijanse, a trbuh beo. Štuka ima veliku glavu, i dugačak i širok nos koji podseća na kljun patke. U čeljustima, koje može da otvori veoma široko, nalaze se veliki i oštri zubi kojih može biti čak 700. Maksimalna dužina štuke je oko 200 cm, a težina do 35 kg, mada se love i krupniji primerci.

Agresivan lovac iz plitkih voda

Prebivalište štuke su uvale sa slabim protokom vode, mnoštvom granja, trske, trave i prepreka. Retko je ima na velikim dubinama, posebno u vodama poput jezerskih, koje su škrte zaklonima i preprekama. Ona voli da čeka plen u plićaku, gde vešto koristi mimikriju. Kada je aktivna, nepomična je u zaklonu. Neće napasti jato, već će čekati da se približi neka usamljena riba. Kad uoči plen, zauzima poseban položaj za napad, nakon čega sledi egzekucija. Štuka je izuzetno brza: dostiže i 60 km na čas. Zbog agresivnosti pri napadu popularna je kod sportskih ribolovaca.

Stefan Milanović sa štukom Foto: Vladimir Milojević

Najbolje pecanje - pred prvi sneg

Sezona lova na ovu ribu ne prestaje gotovo tokom cele godine, izuzev u vreme mresta, od 1. februara do 31. marta. U tom periodu štuka nije aktivna, ali od kraja avgusta do početka mresta, prilike za trofejni ulov su velike. Iako je najaktivnija u februaru, neposredno pred mrest, jesen je najbolji deo sezone za lov štuke, naročito druga polovina jeseni, i tada se mogu upecati najveći primerci. Vetrovito, oblačno i hladno vreme uoči prvog snega je najbolji period za ribolov štuke. To je ujedno i vreme kad se većina vrsta bele ribe sprema za prezimljavanje. Štuka se tada spušta u niže slojeve vode i lovi plen prikradanjem, uz kratke i munjevite napade.

U periodu nakon mresta, velike štuke dolaze u plićak i tu ostaju jedno vreme da se odmore, nahrane i ojačaju. Kad se voda dovoljno zagreje, kreću ka većim dubinama gde borave tokom leta. U vreme mresta menjaju zube, slabije se hrane i u tom periodu je ribolov štuke zabranjen.

Štuka se hrani manjom ribom, rakovima, žabama, pa i pticama, a poznati su i primeri kanibalizma. Ima snažno telo, a veliko repno peraje omogućava joj dobar start i odličnu početnu brzinu. Uglavnom napada bolesne i povređene ribe koje ne pružaju veliki otpor. Na taj način ona pomaže očuvanju zdravog ribljeg fonda. Ima izuzetno rastegljiv želudac u koji može da se smesti plen do trećine njene veličine.

Tehnike ribolova

Ova grabljiva riba uglavnom se peca veštačkim mamcima (varaličarenjem), živim ili mrtvim mamcem (ribicom koja se kači na udicu) ili mušičarenjem. Na štuku se ide kvalitetnom opremom - jakim štapom i mašinicom više klase. Ako joj pravilno prezentujete varalicu, živi mamac ili mušicu, uspeh je zagarantovan.

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA