12. “Bovan kup”: Pobednički pehar Milanu Paniću!

Nakon dvogodišnje pauze, na jezeru kod Aleksinca održano je tradicionalno takmičenje ribolovaca varaličara: uz prvoplasiranog Panića, na tron su se popeli Goran Vesić i Aleksandar Janjić

  • 1
12. Varaličarski “Bovan kup": Pobednička trojka: Aleksandar Janjić (3. mesto), Milan Panić (1. mesto) i Goran Vesić (2. mesto) 12. Varaličarski “Bovan kup": Pobednička trojka: Aleksandar Janjić (3. mesto), Milan Panić (1. mesto) i Goran Vesić (2. mesto) Foto: Vladimir Milojević, Bovan kup

Za sve ljubitelje varaličarenja, popularne discipline sportskog ribolova, na jezeru Bovan kod Aleksinca, poslednje nedelje u oktobru održan je dvanaesti “Bovan kup”. Ovo naporno ali tradicionalno takmičenje, popularno kod velikog broja varaličara iz Srbije i okruženja, održano je nakon dve godine pauze i okupilo 95 ribolovaca.

Stari gosti, nova pravila

Organizatori “Bovan kupa” - Varaličarska sekcija “Niš” i Sportsko udruženje “Ribolovac” iz Aleksinca - ugostili su kolege iz Doboja u Republici Srpskoj, Vršca i Karavukova u Vojvodini, Donjeg Milanovca i Tekije sa istoka Srbije i ribolovce iz drugih gradova u Centralnoj Srbiji, sa juga naše zemlje, sve do Kuršumlije. Takmičenje su uveličale i dve mlade dame koje su ravnopravno sa kolegama bacale varalice, vešto ih vodeći kroz bovanske dubine. Kako i priliči, organizator ih je nagradio zbog učešća na Kupu. No, darovima tu nije bio kraj, jer su Natalija i Aleksandra dobile i posebne poklone - štap i mašinicu od pobednika Milana Panića koji im je ustupio svoju nagradu. Ovogodišnje takmičenje, kao i svako dosadašnje, bilo je revijalnog karaktera, zasnovano pre svega na druženju, razmeni iskustava i ribolovačkim pričama. Manifestaciju je propratio i veliki broj sponzora.

Dan je bio topao, voda bistra i izuzetno prozirna, sa veoma niskim vodostajem. Po prvi put za 12 godina održavanja Bovan kupa, propozicije ovog takmičenja su promenjene, a staza skraćena, izjavili su Vladimir Vidanović i Miloš Vučić, predstavnici organizatora. Novost na bovanskom Kupu su bile sudije: oni su merili težinu ulovljene ribe koja je odmah vraćena u vodu.

Takmičari i plasmani

Da “Bovan kup” nije obično takmičenje, pokazalo je učešće Milana Panića i Aleksandra Janjića, čuvenih varaličara koji su potekli sa Bovna i Moravice, odnosno Južne Morave i Dunava. Panić je Nišlija koju je karijeru počeo da gradi na Bovnu, nastavio na Dunavu, a već osam godina uspešno je realizuje na reci Ebro, u Španiji, kao suvlasnik čuvenog ribolovačkog kampa “Ebro dream fishing Formax stor and Milan Panić”. Upecao je mnogo velikih riba, ali je govorio da bi bio najsrećniji kad bi sa Bovna odneo pobedu, sa najvećom ulovljenom ribom.

Upravo to se i desilo: štuka teška 1.760 grama donela je pobedu Milanu Paniću.

Drugo mesto zauzeo je Goran Vesić iz Kragujevca, sa ulovom težine skoro 1,6 kilograma i osvojenih 3.170 bodova.

Treće mesto i 2.800 poena pripali su Aleksandru Janjiću, na čijim je varalicama bilo nekoliko grgeča i dve štuke. Janjić je reprezentativac Srbije u varaličarenju pastrmke. Na poslednjem međunarodnom takmičenju, Prvenstvu Balkana, koje je održano u Bosni i Hercegovini, ekipa Srbije u kojoj je bio i Janjić, osvojila je drugo mesto.

Ulove na Kupu ostvarila su 32 takmičara: upecana su 42 grgeča, 31 štuka i tri smuđa! Najvećeg grgeča (365 g) ulovio je Dejan Ljubić, a najvećeg smuđa (645 g) imao je Miloš Stojković.

Ribolovci iz Doboja, redovni gosti na “Bovan kupu”, sa svojim pobratimima iz Ćuprije uveličali su takmičenje. Najbrojnije ekipe bile su URR “Varaličar” sa sedam predstavnika i SRU “Bosna” sa šest učesnika.

Jezero Bovan: 12. Varaličarski “Bovan kup Foto: Vladimir Milojević

Uspešna godina za srpske ribolovce

Naši fideraši, plovkaroši i varaličari ove godine su na svetskim ribolovačkim takmičenjima ostvarili zavidne rezultate i visoke plasmane koji su srpski sportski ribolov svrstali u sam vrh, izjavio je Aleksandar Janjić. On je dodao da naši ribolovci-reprezentativci ne bi morali da snose većinu troškova organizacije nastupa i putovanja kad bi njihovi uspesi bili dostupniji široj javnosti. No, magija jezera Bovan ne prestaje, jer se naredne godine očekuje još veći broj posetilaca i “obaranje rekorda” od 140 učesnika, postavljen pre nekoliko godina.

Naredni varaličarski kup će se održati 13. novembra u Karavukovu: na programu je 10. “Smuđijada”, koju organizuje Klub sportskih ribolovaca “Dunav” iz ovog mesta, na tromedji Srbije, Bosne i Hrvatske.

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA