Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavinjare “Mr. D”: Lov soma silikonskim ribicama Dejana Ljubića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Moravi, opsesiji mnogih pecaroša, u čijim virovima, brzacima i tišacima se kriju mnoge tajne, varaličar i tvorac popularnih mamaca otkrivao je lepotu ribolova još od detinjstva, pecajući na plovak

  • 0
Dejan Ljubić sa ulovom Dejan Ljubić Foto: Vladimir Milojević

Svet varaličara pun je posvećenih ribolovaca, upornih do “bola”.

U susret priči o “Mr. D” glavinjarama, čuvenim silikonskim ribicama veštog majstora i ribolovca Dejana Ljubića, autor ovog teksta prisetio se jedne pecaroške avanture od pre deset godina.

On kaže da ne zna šta bi se desilo da su ga tog dana kolege ostavile zaleđenog na tamnoj strani Bovanskog jezera. Sigurno je jedno: varaličarski svet ostao bi bez gomile kvalitetnih glavinjara i ostalih silikonskih varalica.

Tog januara, tačnije drugog dana s početka godine, ribolovac Dejan jednostavno se zaledio.

Na otvaranju sezone na Bovnu, pecali su smuđa. Konac ledi, Brus i Vlada bežali su na “livadice”, preko puta brane, a Deja nije mrdao sa “strme zemlje”. Neko se sunčao, a neko je pecao, i to zaleđen! Bacao je svoje silikonce i bio uporan.

Dejan Ljubić prvu glavinjaru je napravio 2007. godine.

A godinu pre toga je pročitao tekst o glavinjarama u nekom ribolovačkom časopisu i rešio da se oproba. Prva pomisao mu je bila da to što radi uopšte nije komplikovano i pitao se zašto da kupuje glavinjare kad može sam da ih napravi. Tako su i nastale glavinjare “Mr. D”: za sopstvene potrebe, za drugare, za Moravu…

Nova varalica na ribolovačkom nebu iz dana u dan je postajala sve popularnija. Iako je bilo malo proizvođača glavinjara, svi su pecali na njih. Univerzalna ribica hvatala je sve, od pastrmke do soma, ali ju je trebalo napraviti.

Deja poznaje vodu i njene karakteristike: pecao je sve vrste riba, zna njihovo ponašanje i zna šta im treba. Prvenstvena želja mu je bila da napravi glavinjaru specijalizovanu samo za moravske grabljivice.

Morava je opsesija mnogih pecaroša: u njenim virovima, brzacima i tišacima kriju se svakojake tajne. Dejan je još kao mali počeo da ih otkriva pecajući na plovak, najpre na Ravanici, Ivankovačkoj reci i Crnici, a zatim na Velikoj Moravi.

Kada upecaš prvog klena na dudinku, shvatiš da možeš soma na žapče i džigericu, a o rovcu i glistama da i ne govorimo. Ali, zašto prljati ruke kada sve to može sa malo slikona izlivenog u kalupe sa ribicama raznih veličina, težine i boje? To su čuvene glavinjare “Mr. D” Dejana Ljubića.

Moravski som ih guta kao od šale. Ne bira ni dekor ni veličinu, a najviše mu se dopada vibra. One rade perfektno: prozuje iznad somovske velike glave, a on samo otvori usta, tek da smiri strasti.

Ostalo je ribolovačka priča koja traje ...

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA