Vreme čitanja: oko 4 min.

Završen Četvrti ribolovački “Most kup”: Trijumfovali Vladimir Vidanović i "Vida lures"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tradicionalno okupljanje varaličara ove godine bilo je u znaku izuzetno posećene "Male škole ribolova", a internacionalni karakter manifestaciji su dali gosti iz Siska, Doboja i drugih gradova bivše Jugoslavije

  • 0
Četvrti Most Kup Ćuprija 2023 Učesnici Četvrtog Most kupa Ćuprija 2023 Fotografije: Vladimir Milojević

Već tradicionalno, četvrti put zaredom, na Velikoj Moravi kod Ćuprije, održan je varaličarski ribolovački “Most kup”.

Takmičenje ribolovaca bilo je revijalnog karaktera, a organizator manifestacije, kao i ranijih takmičarskih susreta varaličara, bili su Turistička organizacija Ćuprije i URR “Varaličar”. Pokrovitelj ovog ribolovačkog događaja je, kao i svake godine, Opština Ćuprija.

Prema propozicijama organizatora, merena je dužina ulovljenih grabljivica, od usta do kraja repa. Svaki centimetar soma donosio je dva boda, smuđ je vredeo tri boda po centimetru, a ostale grabljivice - klen, grgeč, bucov, štuka i mrena - bodovane su po sistemu jedan centimetar - jedan bod.

Uvertira u 4. revijalni ribolovački “Most kup” bila je “Mala škola ribolova” koja je prvi put održana na obalama Velike Morave. Organizatori su želeli da dan pre takmičenja posvete deci, pa su za njih, na plaži ispod Moravskog mosta, pripremili radionicu izrade varalica koju je vodio Zoran Mojsinjski, kreator varalica iz Kruševca i jedan od rodonačelnika ultralakog varaličarenja u Srbiji.

Veliki broj dece želeo je da sazna kako se izrađuju metalne varalice, tzv "kašikice". Jasmin Japi Supašić, gost iz Siska, pokazivao je mališanima kako se vezuju ribolovački čvorovi, a Slobodan Malinić Brus ih je naučio pravilnom zabacivanju varalica, motanju mašinica i prezentovao rad veštačkih mamaca kroz vodu.

Radionice su bile više nego uspešne, jer im je prisustvovalo mnogo dece iz osnovnih škola i PU "Dečija radost". Svi su nagrađeni prigodnim poklonima Turističke organizacije i URR “Varaličar”. Iako su oba dana Četvrtog “Most kupa” bila veoma sparna, a riba je slabo “radila”, to nije smetalo mališanima da pokažu varaličarsko umeće.

Četvrti Most Kup Ćuprija 2023 Uroš Šarov, prvoplasirani junior Fotografije: Vladimir Milojević

Najbolji među njima bio je dvanaestogodišnji Uroš Šarov iz Jagodine, koji je upecao soma dugog 47 centimetara, što mu je donelo 94 poena i plasman među desetoricom najboljih. Uz Uroša, još četvorica mališana bacala su varalice, a najmlađi je bio sedmogodišnji Damjan Radoičić iz Kuršumlije, koji je došao sa ocem Stefanom, iskusnim varaličarem. Damjan je dobio varaličarski štap, poklon Bratislava Veličkovića Brace, jednog od najboljih klenaroša u Šumadiji i Pomoravlju, koji je bio sudija na stazi.

Svi dečaci ribolovci dobili su majice “Udicom protiv droge”, sa tradicionalnog takmičenja mladih ribolovaca na Dunavu koje organizuje USR “Dunav” iz Karavukova. Majice je darivao Dejan Antanasković, predsednik udruženja i dugogodišnji uspešni ribolovac, koji je već 14 godina na čelu organizacije čuvene “Smuđijade".

Polovina od ukupno 70 takmičara na četvrtom revijalnom ribolovačkom “Most kupu” upisalo je ribu u listu ulova.

Vladimir Vidanović iz Niša, koji je došao da peca soma, uz izbor vrhunskih glavinjara i šedova firme "Vida lures”, izabrao je najbolju kombinaciju i pobedio. Šest somova dužine 50, 57, 59, 42, 38 i 52 centimetra doneli su mu 596 poena i prvo mesto na 4. revijalnom ribolovačkom “Most kupu”.

Uz soma lepo se lovio i klen, a najuspešniji su bili Vladan Miladinović iz Kruševca, sa devet klenova i dva grgeča ili ukupno 189 bodova na drugom mestu, i Miodrag Mitrović sa sedam klenova i jednim grgečom, što mu je donelo 149 bodova i treće mesto.

U ekipnom plasmanu najbolji su bili “Vida lures” sa 596 bodova, drugi su bili “RnR” sa 206 i treći “Lurestars” sa 204 boda.

Ribolovačko takmičenje na Velikoj Moravi uveličale su i dame pecaroši: Marija Savić, Jelena Milojković, Ema Milosavljević i Snežana Nikolić, koje su od organizatora manifestacije dobile prigodne poklone.

Četvrti Most Kup Ćuprija 2023 Dame ribolovkinje Fotografije: Vladimir Milojević

Dragi gosti četvrtog “Most kupa” bili su predstavnici hrvatske Jasmin Japi Subašić i Čazim Kajtezović iz Siska. Japi je živa legenda varaličraskog sporta i najbolji je "pastrmkaroš" u Hrvatskoj, ovenčan i sa dva naslova najboljeg u Evropi. Poznat je svim ribovcima širom biše Jugoslavije: gde god se pojavi, on pleni srdačnošću i neposrednošću. Subašić je Četvrti “Most kup” otvorio ulovom soma i bio je u plasmanu među prvih 10.

U Ćupriju su došli i pobratimi iz Doboja, članovi Sportsko-ribolovačkog udruženja “Bosna” koji sa Ćupričanima druguju sedamdeset godina. Ova tadicija je osvežena pre tri dve godine sporazumom o bratimljenju SRU “Bosna” i URR “Varaličar”.

Četvrti revijalni ribolovački “Most kup” poklonima su pomogli i kreatori varalica: "LAV MD" iz Požege, "Luka glavinjare Milojević”, "Tag My Fish", "Vortex bites", "MC Lures", "Kovalski lures", "Red river lures", "Vidra vobleri" i "Dejan Silikonske varalice". Nagrade za prva tri mesta obezbedio je Saša Todić, koji je u Ćupriju doveo članove Sportsko-ribolovačkog udruženja “Čikla” iz Apatina. Posebne zahvalnice i prigodne poklone organizator je uručio gostima iz Siska, Apatina, Karavukova Doboja i Kladova. Gost "Most kupa" bio je i Zlatko Kostandinović, dugogodišnji ribolovac i organizator nekadašnjeg prestižnog varaličarskog kupa u Kladovu.

Pogledajte i snimak sa Četvrtog ribolovačkog "Most kupa"!

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA