≫ 

11. “Smuđijada” u Karavukovu: Trijumf Vladimira Vidanovića

Na tradicionalnoj ribolovačkoj manifestaciji na Dunavu, varaličari su lovili popularnog “staklenookog” po sistemu “jedan gram - jedan bod”

  • 0
Nikola Bundalo, Vladimir Vidanović i Miloš Dragić Nikola Bundalo, Vladimir Vidanović i Miloš Dragić, pobednici "11. Smuđijade Karavukovo 2022" Foto Klub sportskih ribolovaca "Dunav" Karavukovo

U nedelju, 13. novembra, u Karavukovu kod Odžaka održana je 11. "Smuđijada Karavukovo 2022".

Ovu tradicionalnu ribolovačku manifestaciju organizovao je Klub sportskih ribolovaca "Dunav" iz Karavukova. Pecao se isključivo smuđ i bodovao svaki ulov, po sistemu “jedan gram - jedan bod”.

“Staklenookog”, “barona” ili jednostavno smuđa, najcenjeniju grabljivicu varaličara, lovilo je 96 vrsnih ribolovaca. Najviše uspeha imao je Vladimir Vidanović Vida iz Niša koji je osvojio 4.405 bodova i zauzeo prvo mesto. Drugoplasirani je Miloš Dragić iz Novog Sada, sa 3.040 poena, a treći Nikola Bundalo iz Futoga (1.970 bodova).

Na ovoj omiljenoj ribolovačkoj fešti i popularnoj destinaciji pecaroša nadmetali su se takmičari iz mnogih gradova Srbije: Kragujevca, Niša, Šapca, Bečeja, Futoga, Novog Sada, kao i meštani opština u okolini Karavukova. Jedanaestu “Smuđijadu” je uveličala jedina dama ribolovac, Aleksandra Rakić iz Petrovca na Mlavi. Najmlađi takmičari bili su 14-godišnji Nemanja Gligorić iz Doboja i 12-godišnji domaćin Uroš Jeftanović. U Karavukovo su stigli i gosti iz Republike Srpske, članovi SRU “Bosna” iz Doboja, ribolovci iz Bijeljine i gosti iz Ogulina u Hrvatskoj.

Takmičarima na stazi su, po tradiciji, služene kobasice sa roštilja, a dodela nagrada i zajednička večera upriličeni su u restoranu “Niš” u Bogojevu.

U ime organizatora takmičenja, Kluba sportskih ribolovaca “Dunav” iz Karavukova, učesnicima nadmetanja i ostalim ljubiteljima ribolova obratio se dosadašnji predsednik Kluba Dejan Antanasković. Uz zahvalnost gostima, Antanasković je najavio da će od 1. decembra “Dunavom” rukovoditi mlade snage.

Karavukovo je naselje u opštini Odžaci, na severozapadu Srbije: pripada Zapadnobačkom okrugu AP Vojvodina, a od Republike Hrvatske ga razdvaja Dunav. Postoji mnogo anegdota vezanih za nastanaik imena Karavukovo i sve se odnose na period turske vladavine u Srbiji. Većinu stanovnika čine ljudi poreklom iz Vranja (Pčinjski okrug) koji su nakon Drugog svetskog rata nastanili ovaj deo Srbije.

Dunav je omiljena reka pecaroša i sva ribolovačka takmičenja koja se održavaju na čitavom toku reke izuzetno su popularna. Varaličari naročito pohode Karavukovo, Donji Milanovac i Kladovo gde je takmičenje, nažalost, ove godine izostalo. Sva ribolovačka takmičenja su revijalnog karaktera: osim druženja, popularizuje se ribolov (u ovom slučaju varaličarenje) i skreće pažnja javnosti za potrebom očuvanja prirode i ribljeg fonda.

Posebnu važnost takmičenju dao je Robert Bicok, direktor svih reprezentacija Saveza sportskih ribolovaca Srbije. Ribolov je u ekspanziji, što govore ovogodišnji visoki plasmani koje su reprezentativci postigli na svim nivoima takmičenja, od balkanskih do svetskih.

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA