Četvrti Memorijalni varaličarski turnir “Miša Gvozdeni 2022”: Pobedio Vladimir Božanić

Donji MIlanovac nedavno je bio domaćin jednog od najvećih ribolovačkih skupova posvećenog poznatom pecarošu Milanu Pešutu i lovu smuđa

  • 0
Četvrti memorijalni kup "Miša Gvozdeni" 2022 Foto: Vladimir Milojević

Donji Milanovac nedavno je bio domaćin četvrtog Memorijalnog varaličarskog turnira "Miša Gvozdeni" 2022.

Ovaj mali grad, nekadašnjeg imena Poreč, u opštini Majdanpek u Borskom okrugu, nalazi se na samoj obali Dunava. Minulih dana, Milanovac je bio domaćin jednog od najvećih godišnjih skupova ljubitelja ribolova u Srbiji. U spomen na velikog čoveka i ribolovca Milana Pešuta, nadaleko poznatog Miše Gvozdenog, ovaj pecaroški događaj je i dobio naziv “Memorijalni varaličarski turnir Miša Gvozdeni”.

U gradu "dunavskog vuka"

Četvrti memorijalni kup Foto: Vladimir Milojević

Na turniru su učestvovala 132 takmičara iz cele Srbije koji su ulovili 47 riba. Pobednik je Vladimir Božanić iz Donjeg Milanovca, sa četiri smuđa ukupne težine 4.200 grama. Drugoplasirani je Dalibor Živković, takođe iz grada domaćina, sa četiri smuđa ukupne težine 2.700 grama. Na trećem mestu našao se Ivica Gavrilović iz Prahova, sa dva smuđa ukupne težine 2.050 grama. Priznanja su dobili svi plasirani takmičari, od četvrtog do desetog mesta. Nagrade su dobili najstariji i najmlađi učesnici turnira, dame ribolovci, te mnogobrojni sponzori i prijatelji turnira.

“Drago mi je što je naš varaličarski turnir prerastao u jedan od najvećih godišnjih ribolovačkih skupova u našoj zemlji. On je poseban po tome što ga organizujemo u spomen na velikog čoveka i ribolovca Milana Pešuta, čika Mišu Gvozdenog, od koga smo naučili sve što treba da se zna o životu – izjavio je Milan Panić, organizator Memorijalnog varaličarskog turnira “Miša Gvozdeni”, u Donjem Milanovcu.

Dok je Miša Gvozdeni bio živ, ribolovcima koji su dolazili u Donji Milanovac bio je domaćin i vodio ih na mesta gde će sigurno upecati ribu, naročito smuđa. Gosti pecaroši od Gvozdenog su naučili sve što treba da znaju o kulturi prema vodi i ulovu, a naslušali su se i priča o dunavskim tajnama, slušajući i stihove Mišinih pesama. Gvozdeni je pisao kradom, stidljivo, ne želeći publicitet. Sve što je radio imalo je veze sa Dunavom, tu je i ostajalo. Takav je bio Miša Gvozdeni, dunavski vuk u čiju čast dolaze ribolovci varaličari iz svih krajeva Srbije i okruženja da se takmiče i pokažu ko je veštiji u večnoj borbi sa dunavskim smuđem. Tako je bio i ovog decembra na Milanovačkom keju, gde se okupilo više od 130 varaličara. Uslovi za pecanje su bili idealni.

Ćuprijska ekipa, članovi Udruženja rekreativnih ribolovaca “Varaličar”, redovni su učesnici na turniru “Miša Gvozdeni”. Uz domaćina i tradicionalno brojne Nišlije, Ćupričani su rado viđeni gosti. I jedna gospođa Zlata iz Beograda je redovan učesnik takmičenja. Ovo je njen teren i, kako kaže, drago joj je što se svake godine u decembru okuplja veliki broj ribolovaca, pa Milanovac oživi.

Na turniru i "Formaks" fideraši

Iako je Dunav bio veoma tajanstven i nepredvidiv i nije bilo lako tražiti smuđa u njegovim dubinama, ulovi su bili za svaku pohvalu. Na udicama se u dva navrata pojavio i šaran koji je regularno uzimao silikonski mamac, namenjen smuđu.

Pored tradicionalno dobre organizacije i vrhunskih uslova za pecanje, četvrti Memorijalni varaličarski turnir “Miša Gvozdeni” obeležili su fideraši, članovi ekipe “Formaks” koja je bila učesnik i pobednik svetskog prvenstva u fider ribolovu.

Šta će fideraši na varaličarskom kupu? Kažu da je i njima u prvi mah poziv za učešće zvučao neobično, ali poziv Milana Panića, prijatelja i člana ekipe “Formaks” nisu želeli da odbiju. Kako su izjavili, dobili su štapove, varalice i priliku da se ravnopravno takmiče sa kolegama varaličarima.Sa ekipom “Formaksa” bio je i Aleksandar Saša Popović, učesnik svetskog takmičenja u lovu basa, u Americi; osvojeno četvrto mestu u jakoj konkurenciji ribolovaca koji isključivo pecaju ovu ribu, veliki je uspeh Popovića i cele srpske ribolovačke ekipe.

Posebno raduje činjenica da su u 2022. godini ribolovci, uz odbojkašice, bili najuspešniji sportisti i reprezenti Srbije u svetu.

Ribolov je sve popularniji i sve više mladih odlazi na reke i jezera da bi uživali u ovom rekreativnom sportu. Neki mladi ribolovci će postati i takmičari, pa i reprezentativci, bez obzira na izbor ribolovačke tehnike.

Kako se odvijao memorijalni turnir u Donjem Milanovcu, pogledajte u video snimku!

Svim učesnicima, organizatorima i ljubiteljima sportskog ribolova u narednoj godini želimo još mnogo uspešnih turnira.

Bistro!

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA