≫ 

Dobro došli na Goli otok: "Sinonim za hadske muke kojima su bile izložene hiljade stradalnika"

"Ove fotografije na mene deluju kao nemo upozorenje da smo zaboravili da smo ljudi..."

  • 4
Goli otok Foto: Milomir Kovačević

Izložba fotografija Milomira Kovačevića, pod nazivom "Dobro došli na Goli otok", biće otvorena u četvrtak, 11. juna u 19h u Galeriji "Artget", na Trgu republike 5/I u Beogradu.

- Fotografije Milomira Kovačevića Dobro došli na Goli otok, imaju nešto što nije nimalo ironično kao naziv ove izložbe: poziv da konačno fizički, pomoću svetlosti i senki otkrijemo nešto što je u našim glavama samo pojam o paklu. Jer, Goli otok je to – sinonim za hadske muke kojima su bili izložene hiljade stradalnika od 1948. pa do kasnih pedesetih, i uvek ostao samo kao maglovita pretnja, a manje kao konkretan geografski pojam sa svojim toponimima - piše Goran Marković i dodaje:

Goli otok Foto: Milomir Kovačević

- I sam sam boravio na tom ukletom mestu, kao Milomir, drugim poslom od ovog umetnika, ali sada, dok posmatram njegove vizuelne impresije, pomišljam kako to mesto možda nisam video dobro. Ono je na mene delovalo kao celina, kao udarac u glavu, a fotografije Milomira Kovačevića razlažu taj skup u niz vizuelnih senzacija i izabranih prizora koje stvari osvetljavaju sasvim drugačije od onoga kako sam ih ja doživeo.

Goli otok Foto: Milomir Kovačević

- Te fotografije govore zapravo o nama sada. I postavljaju pitanje: da li smo na tom ukletom ostrvu ostavili saosećanje? Jer, ništa nije tako prisutno u trenutku koji upravo živimo kao to – nedostatak empatije, odsustvo razumevanja za druge, nezainteresovanost za patnju. Ove fotografije na mene deluju kao nemo upozorenje da smo zaboravili da smo ljudi - ističe Goran Marković.

Autor Milomir Kovačević (1961) fotografijom počinje da se bavi sa 17 godina. Opus ovog fotoreportera, istaknutog hroničara Sarajeva, čije fotografije nemaju senzacionalisti karakter i kratak rok trajanja, pokriva širok spektar tema, od onih često neprimetnih u kolotečini svakodnevnice do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema.

Goli otok Foto: Milomir Kovačević

Godine 1995. odlazi u Pariz, gde dočekuje kraj rata u BiH. I u novoj sredini nastavlja uspešnu fotografsku i izlagačku aktivnost kroz cikluse portreta stanovnika francuskih gradova, pariskih grobalja (kao nastavak ratnih serija iz Sarajeva), uličnih igrača šaha, noćne fotografije spomenika i svega onoga što Pariz čini gradom svetlosti, i druge.

Goli otok Foto: Milomir Kovačević

Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, među kojima je poslednje od Predsednika Francuske kojom je proglašen Vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman.

Izložba "Dobro došli na Goli otok" biće otvorena do 30. jula 2020. godine.

Goli otok Foto: Milomir Kovačević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    8. jun 2020 | 12:52

    Kamte lepe srece da imamo goli otok, ne bi se desavalo sve ovo u Srbiji.

  • Siki

    8. jun 2020 | 18:07

    Jel to onaj goli otok sto ga napravi najveci sin koga na zalost jos uvek voli pola Srbije.🤔

  • Zeljko

    8. jun 2020 | 13:32

    Od originalnog golog otoka nije ostalo skoto nista, ali i ovo cega ima dovoljno je da se shvati kakvo je mesto bilo. Licno vise me je impresionirao Sv. Grgur.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA