≫ 

Lik i telo nage žene: Izložba slika Mladena Đurovića u Galeriji "Lucida"

Opšti plan njegovog stvaralaštva je ljudska, tačnije, ženska figura...

  • 0
Mladen Đurović "Između vode i vatre 1", Mladen Đurović, ulje na platnu,180 x 160cm (2012) / Foto: Promo

Izložba slika "Između mene i tebe", umetnika Mladena Đurovića, biće otvorena u sredu, 17. juna u 18h, u Galeriji "Lucida" (Čika-Ljubina 11) u Beogradu.

- Slikar Mladen Đurović svoju najnoviju izložbu u beogradskoj Galeriji „Lucida” naslovio je „Između mene i tebe”. Naslov opšteg značenja zadobija pun smisao kada se stavi u perspektivu njegovog dosadašnjeg rada. „Između mene i tebe” završetak je trilogije „Između vode i vatre” (izložba i monografija u Galeriji „Progres” 2012. godine) i „Između neba i zemlje” (izložba u Galeriji „107” 2013. godine).

Mladen Đurović "Između vode i vatre 2", Mladen Đurović, ulje na platnu,180 x 160cm (2012) / Foto: Promo

Umetnik stvara ciklično i planski, smišljeno postavlja svoj opus u veće idejne celine, što ukazuje na svest o sopstvenom delovanju. Opšti plan tog stvaralaštva je ljudska, tačnije, ženska figura, lik i telo nage žene. Njegova likovna veroispovest je figurativna, što u vremenu zasićenja i krize znači duboko humana. Umesto neljudske, nadljudske ili robotske estetike i genetskih radionica savremene umetnosti Đurović se vraća izvornom, a to nije toliko čovek koliko ideja o lepoti, prokažena, napadnuta i izvrnuta u (post)moderni.

Istoričarka umetnosti Mira Vujović taj kompleks vrednosti je jednom drugom prilikom odredila kao „Humaniora”, humanističko

stvaranje odbačeno sa idejom „smrti slike”, koju zagovaraju najumniji poznavaoci na Zapadu. Slikar poziva da se uputimo iskonskom, tamo gde su putenost, čulnost, površina kože, gde je telo sa svojom toplinom, tajnama i dubinama. On je sve usamljeniji u srpskoj i crnogorskoj umetnosti u otkriću žene kao mape, zavodljive teritorije, lica kao najsušastvenijeg i kod njega monumentalnog izraza ličnosti. Njegove heroine imaju ono što danas nedostaje a nekada je bilo aksiom umetnosti, one su šarmantne, zavodljive i tajanstvene. Slikajući nago telo, grudi, leđa pa i lik kao planinu i pejzaž, umetnik poziva i na čulne, taktilne vrednosti. Reč je o najlepšem vidu portretistike, o imaginarnom portretu, koji sažima i sjedinjuje ljudska iskustva - piše Dejan Đorić.

Mladen Đurović je rođen 1960. godine u Danilovgradu, u Crnoj Gori. Godine 1984. diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Živojina Turinskog. U toku 1985. i 1986. usavršavao se u Francuskoj, na Ecole des Beaux Arts (Aix-en Province) i na Ecole des Arts Appliques (Angouleme).

Njegov umetnički opus obuhvata više likovnih medija, kojim se u kontinuitetu bavi od 1977. godine. U toku prve decenije novog milenijuma u prvi plan stavlja medije slikarstva i poezije. Radovi mu se nalaze u Muzeju umetnosti u Tolentinu (Italija) kao i u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 32 međunarodne i nacionalne nagrade.

Video: Da biste videli izložbu o cenzuri, neophodno je prvo da na licu mesta donirate krv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA