≫ 

Zavirite na izložbu "Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950."

"Bogate zbirke metala i nakita, nameštaja, stakla, arhitekture, da pomenem samo neke, na prvom mestu prikazuju veliku tradiciju primenjene umetnosti na ovim prostorima", rekla je Maja Gojković.

  • 0
Otvorena izložba "Na staklenom putu Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950." Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, povodom obeležavanja Dana Muzeja primenjene umetnosti i Međunarodne godine stakla, otvorila je izložbu pod nazivom "Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950." u Muzeju primenjene umetnosti.

Gojković je, otvarajući izložbu povodom obeležavanja 72 godine Muzeja primenjene umetnosti i Međunarodne godine stakla proglašene i podržane od strane UN, ukazala na muzeološku i obrazovnu ulogu koju Muzej već decenijama ima na kulturnoj sceni Srbije.

"Podatak da ovaj Muzej poseduje oko 37.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima dela velikog umetničkog i istorijskog značaja, svedoče o važnom mestu koje on zauzima u kulturnom životu Srbije i Beograda. Bogate zbirke metala i nakita, nameštaja, stakla, arhitekture, da pomenem samo neke, na prvom mestu prikazuju veliku tradiciju primenjene umetnosti na ovim prostorima", rekla je Gojković.

Ministarka kulture je naglasila da dela koja se čuvaju u ovom Muzeju govore o tome da smo oduvek bili zemlja kulture i vrhunskih i nadarenih umetnika, kao i da je zato posebno važno što su u prethodne dve godine u značajnoj meri intenzivirane aktivnosti Muzeja i na domaćem i na međunarodnom planu i dodala da postavka otkriva vredne zbirke i prikazuje neke njegove do sada manje vidljive strane.

"Ova izložba daje veoma dobar presek staklarstva u primenjenoj umetnosti u Srbiji, u periodu od 1850. godine do sredine 20. veka. Izloženi predmeti pripadaju zbirkama brojnih muzeja, galerija, zadužbina i drugih institucija kulture, što ovom događaju daje dodatnu vrednost. Saradnja među ustanovama i pozajmica predmeta radi njihovog izlaganja uvek su dobar put ka većoj atraktivnosti izložbe i privlačenju publike", naglasila Gojković.

Otvorena izložba Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Gojković je podsetila da je na prostoru naše zemlje pojava proizvodnje stakla označila novi stepen industrijalizacije i modernizacije čitavog društva, te da predmeti od stakla nisu imali samo upotrebnu vrednost.

„Odluka Ministarstva kulture da izgradi prvi muzej staklarstva u opštini Paraćin, daće snažan podsticaj razvoju ove oblasti u našoj zemlji. Danas sa ponosom možemo da kažemo da je realizacija ove ideje započeta, i to u gradu koji neguje tradiciju proizvodnje stakla dužu od jednog veka", napomenula je ministarka kulture i dodala da se kroz zbirke stakla ovog i drugih muzeja, može videti koliki su uticaj na proizvodnju stakla imali aktuelni i u vreme nastanka dominantni umetnički stilovi i pravci.

Gojković je ukazala na važnost pojave staklarstva u našoj zemlji u 19. veku, imajući u vidu da je ono otvorilo mogućnost i za afirmaciju nacionalnih ideja, a u nešto manjoj meri i za prikaz snage vladajuće dinastije i države. Prema njenim rečima, čaše i drugi predmeti postajali su i stvar prestiža i svojevrsni simbol uspostavljanja građanske klase i približavanja evropskim umetničkim krugovima.

„Obaveza Ministarstva kulture, ustanova i pojedinaca, jeste da naše dragoceno kulturno nasleđe i sve ono vredno što su nam preci ostavili bude što dostupnije i vidljivije javnosti. U tom svetlu, Ministarstvo kulture nastaviće da pruža punu podršku Muzeju primenjene umetnosti i svim drugim muzejima i galerijama kako bi što bolje predstavili kulturno blago Srbije na domaćoj i međunarodnoj sceni", zaključila je Gojković.

Biljana Jotić, v.d. direktora MPU, uglavnom je posetioce podsećala na istorijat Muzeja kroz 72 godine, na atmosferu između dva svetska rata, na 20-te godine 20. veka, kada je projektovana i napravljena prva zgrada - palata u vlasništvu advokata dr. Jakova Čelebonovića. Nakon posleratnog procesa nacionalizacije, u zgradu je useljen MPU i prva zbirka je formirana otkupom raznolikih umetnina koje je više od 30 godina sakupljao umetnik i intelektualac Ljuba Ivanović.

Igor Todorović, predsednik Upravnog odbora MPU, bio je zdravstveno sprečen da se pojavi na svečanom pred-otvaranju izložbe i proslavi 72. rođendana MPU, te je poslao zvanično pismo u kome kaže da MPU slavi te važne godine svestan svoje prošlosti i zagledan u budućnost.

Prema njegovim rečima, muzeji su spomenici koji oporavljaju pamćenje, izazivaju pažnju i iniciraju znatiželju.

"Verujem da će biti još mnogih ostvarenih ciljeva, jer ohrabruju najnovije inicijative i aktivacije koje MPU sprovodi", navodi se u pismu Igora Todorovića.

Izložba se sastoji od 130 eksponata i pratećeg materijala MPU, Zavičajnog muzeja Jagodina, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja, Zavičajnog muzeja Paraćin, i drugih institucija.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je i za sutra uveče na istom mestu u MPU kada će govornik takođe biti Biljana Jotić, v.d. direktora MPU, kao i prof.dr Igor Borozan (Filozofski fakultet Uniiverziteta u Beogradu) i Biljana Cvenković - autorka izložbe.

Ova reprezentativna izložba obuhvata period od jednog veka kroz koji se prati utemeljenje industrijalizacije stakla i uloge oblikovanog stakla kao važnog dela modernizacijskih procesa srpskog društva.

Uloga oblikovanog stakla se prati kroz različite kulturne modele gde se učitavaju nacionalne, državne i lične težnje pojedinaca.

Svi eksponati ilustruju proizvodnju najznačajnijih fabrika 19. i 20. veka sa teritorije Srbije. Publici su prvi put, u ovom formatu predstavljeni najznačajniji predmeti koji oslikavaju građansku kulturu svakodnevice, označavaju status i identitet pojedinaca i širih kulturnih krugova naših prostora od sredine 19. do prve polovine 20. veka.

Jedan od glavnih ciljeva izložbe je da na jednom mestu predstavi sve najznačajnije sačuvane kolekcije stakla u Srbiji - dinastički i državni servisi iz fondova Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Muzeja u Smederevu i Zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA