≫ 

Novi film o Srebrenici na Festivalu u Veneciji: O čemu će govoriti "Quo Vadis, Aida?"

Venecijanski filmski festival biće prva velika filmska manifestacija koja će se održati u toku aktuelne pandemije korona virusa

  • 3
Filmski festival u Veneciji, Festival di Venezia 2018, Venecijanski festival Foto: Wikipedia/Bart ryker

Program ovogodišnjeg 77. Filmskog festivala u Veneciji, koji je u planu da bude održan od 2. do 12. septembra, objavljen je danas, a među 20 ostvarenja iz celog sveta koja se takmiče za nagradu "Zlatni lav" našao se i "Quo Vadis, Aida?" bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji govori o događajima u Srebrnici 1995. godine.

Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović...

Na ovogodišnjem takmičarskom programu u trci za "Zlatnog lava" naći će se i novo ostvarenje Andreja Končalovskog "Dragi drugovi", zatim "Nokturno" Đanfranka Rosija, "Ljubavnici" Nikol Garsije, te "Žena špijuna" Kijošija Kurosave…

Venecijanski filmski festival biće prva velika filmska manifestacija koja će se održati tokom još uvek aktuelne pandemije korona virusa.

Ipak, selektori su bili prinuđeni da drastično smanje broj filmova u zvaničnoj i nezvaničnoj konkurenciji, te u propratnom programu "Horizonti", pa će ih ukupno biti između 50 i 55.

Festivalski selektor Alberto Barbera najavio je mogućnost da se još neki film koji do sada nije uvršten ipak pojavi na festivalu.

Svečano otvaranje planirano je za 2. septembar i projekciju italijanskog filma "Veze".

Organizatori festivala prethodno su saopštili imena članova žirija glavnog programa, kojim će predsedavati Kejt Blanšet.

O dobitnicima Zlatnog lava i ostalim nagrada odlučivaće uz pomenutu holivudsku glumicu, još šest evropskih umetnica i umetnika.

Podsetimo, u Veneciji će premijeru imati i novi film Ivana Ikića "Oaza" u okviru programa "Dani autora".

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kibo

    28. jul 2020 | 15:58

    Neka Srbija snimi film o stradanju Srba u Srebrenici pre 1995

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA