≫ 

Snima se film o Draženu Petroviću: Danilo Šerbedžija otkrio detalje

- Dražen je bio i ostao moja prva košarkaška ljubav - rekao je reditelj

  • 3
Dražen Petrović

Printskrin: Youtube

Publika će, kako stvari stoje, imati priliku da u budućnosti gledaju film o košarkaškom velikanu Draženu Petroviću. Naime, reditelja Danila Šerbedžiju je zainteresovao scenario Ivana Turkovića Krnjaka, međutim odmah je odbacio mogućnost da to bude još jedan sportski film kakav se može odgledati na televiziji obično nedeljom poslepodne, piše portal Novosti.

Naime, film će se baviti fenomenom legendarnog košarkaša koji dolazi u Evropu i "greje klupu" u NBA klubu. Naglasak je na Draženovom neigranju u ekipi Portlanda, koji je čuvenog sportistu nerviralo.

- Dražen je bio i ostao moja prva košarkaška ljubav. Recimo to ovako: u fudbalu sam žestoki hajdukovac, ali u košarci sam cibonaš. Trenirao sam košarku, i sad haklam dvaput nedeljno. Sećam se velikih evropskih utakmica u Domu sportova 1980-ih, koje sam gledao s pokojnom majkom, takođe velikom cibonašicom. Za mene je Dražen ipak najveći ikada, i tu sam subjektivan, naravno, ali za mene je on veći čak i od Majkl Džordana. Svidela mi se njegova borbenost. Ne volim dosadne sportaše kakav je Ronaldo. Mesi mi je takođe dosadan, a Maradona je Bog. Zbog njega sam svojevremeno bio u njegovoj kući u Buenos Airesu. Oduševio sam se videvši koliko je ljudima u glavnom gradu Argentine Maradona iznad Mesija.

Dražen je bio fakin. Imao je neku prgavost, videlo se da mu je stalo. Sviđa mi se što je jedini verovao da može pobediti Amerikance. Na parketu ne bi oprostio ni rođenom bratu. Bili smo na sastancima s njegovom porodicom i majkom Biserkom; u scenariju postoje neki elementi koji pokazuju i drugu stranu Dražena, ne nužno onu najbolju, ali ona je to prihvatila kao što se prihvata život sa svojim dobrim i lošim stvarima. Nije imala prigovora na scenario koji je pročitao i njen nećak, Acin sin, jer ne možeš ići u ovakav projekt a da ti ga porodica, u ovom slučaju Draženova, ne blagoslovi u neku ruku - rekao je Šerbedžija za portal "Novosti".

Na pitanje na čemu se bazira scenario za film o Draženu, Danilo Šerbedžija je rekao:

- Na razgovorima, dokumentima i – fikciji. Govorimo o igranom filmu, ta priča je fikcija, kao i ljubavna priča. Znamo kako je Dražen živeo i kako je umro, ali film neće biti puka faktografija, čak i, dakle, kad se radi o nečijem životu. Volim kad se u snimanju ovakvih filmova, u kojima se radi o poznatim ličnostima, napravi odmak od puke faktografije. U takvom slučaju spreman sam na projektu raditi i duži niz godina - rekao je Šerbedžija, koji je otkrio ko bi mogao da glumi Dražena:

- Bavim se mišlju da to bude neki naturščik koji je ujedno dobar košarkaš i ima smisla za glumu, pre nego da to bude profesionalni glumac kojeg ćemo učiti košarci. Jer takvog glumca koji igra jako dobro košarku zasad ne poznajem, ali ako postoji neka mi se javi. Verujem da bih od pedeset košarkaša mogao naći nekog talentovanog za glumu. Radiću s njim ako treba i dve godine samo da ga pripremim za snimanje. Ne želim u krupnim kadrovima i supertotalu da vidim da glumac ne zna da igra košarku. Dražen i lopta moraju biti jedno, što mora biti očito u svakom njegovom pokretu. Tu nema kompromisa - rekao je Danilo Šerbedžija.

Video: Prvi Srbin u NBA ikad: Igrao 1946. godine, a evo kako se pokazao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    19. oktobar 2021 | 18:22

    Ne znam zašto, ali nisam ni sumnjao da Danilo Šerbedžija navija za te koje je pobrojao. Da je rekao da navija za Zvezdu ili Partizan, e to mu ne bih verovao. Mali netjak od ujaka. Kome mi dajemo medijski prostor, sačuvaj Bože. Kad i ako ga snimi u redu, ali ovako mislim stvarnoooo ........

  • Mare

    20. oktobar 2021 | 13:03

    To onaj Srbin sto je postao veci ujo od hrvata?!

  • Zoran

    20. oktobar 2021 | 15:27

    Zasto tek sada. Mislim da je to trebalo uraditi mnogo godina ranije. Ipak je on bio vanserijski kosarkas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA