Legendarni Tomi Emanuel za Telegraf.rs: O Vlatku Stefanovskom, srpskoj muzici koja mu je privukla pažnju...

Poznati muzičar jedan je od hedlajnera na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu

  • 0

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg Belgrade Beer Festa je legendarni gitarista Tomi Emanuel, koji će nastupiti u četvrtak u 20:15 na glavnoj bini. Nekoliko sati pred njegov novi beogradski nastup, novinar portala Telegraf.rs je imao priliku da razgovara sa poznatim muzičarem.

Gospodin Emanuel je u našem intervju pričao šta publika može da očekuje da očekuje od njegove svirke na Belgrade Beer Festu, o saradnji sa Vlatkom Stefanovskim, o srpskoj muzici koja mu je privukla pažnju tokom nastupa u Crnoj Gori.

  • Šta publika može da očekuje od Vašeg nastupa na Belgrade Beer Festu?

Može da očekuje momka sa sedom kosom koji svira gitaru. Kako to zvuči? (smeh) Svaki put kada sviram u Beogradu, uvek je divno. I, znate, publika donosi ono najbolje u vama. Tako da ću se potruditi za publiku, to je sigurno. Biće i novih pesama, ali i starih.

  • Vi niste stranac u Beogradu. Bili ste ovde. Ranije ste svirali u ovom gradu. Koji je Vaš najbolji beogradski nastup i kako ocenjujete beogradsku publiku?

Pa... Bile su to godine da se "izgradi" publika ovde. I ja mislim... Mislim da imam vezu sa publikom ovde... Stvar koju sam primetio, posebno kada smo bili (ovde), svirajući kao "Kings of Strings", otišli ​​smo u restoran na reci, i toliko je muzike sviralo. I rekao sam, ovo se ne vidi u drugim gradovima. Ne viđate toliko muzike u restoranima i barovima. Mislim da je živa muzika svuda. Dakle, ovo je sjajno... vaša kultura... da imate muziku u restoranima i muziku u barovima. I video sam sjajne muzičare ovde, ali volim da dolazim i sviram ovde, jer su ljudi strastveni za muziku i ne zaboravljaju vas.

  • Sarađivali ste sa Vlatkom Stefanovskim u okviru sastava "Kings of String". Kako ga ocenjujete kao gitaristu?

Oh, on je spektakularan. Vlatko ima mnogo strana u svojoj svirci. Tu je tradicionalni narodni, svojevrsni balkanski način sviranja. Postoji element džeza i rokenrola. I ima veliku vatru u svom sviranju. I video sam pre neko veče, jer smo svirali na nastupu u Crnoj Gori i ja sam svirao prvi, a zatim je on svirao sa orkestrom. I video sam njegovu, uh, njegovu nežnost u sviranju. Njegovu osetljivost. Bilo je divno. Da....

  • Imate li neke anegdote sa Vlatkom?

Oh, Vlatko je zabavan tip sa kojim treba biti na putu. Jer sam uvek stvari idu na bolje. I on je da ne može biti gore, znate, kao Bitlsi. poput Pola Makartnija i Džona Lenona. Ja sam.. Stvari su divne. I on je: "Pa, moglo bi biti bolje, znaš"... On nije negativan. On jednostavno nije Mr. Sunshine. Tako da je ponekad dobro imati ovu ravnotežu, znate, dakle ne samo lično, već i muzičko. Ali on muzički, ima toliko toga da kaže, I hoće da kaže. Tako da ponekad moram da (mu) kažem, kao, ti ne sviraš ovde... I onda izlazimo na scenu i on me gleda kao (i kaže), da li sam to ja? Da li sam to ja? I rekao sam, ne, ne, ne. To je dobar entuzijazam.

  • Hteo bih da Vas pitam, jeste li naučili neke srpske ili balkanske pesme (da svirate) na gitari?

Pre neki dan u Crnoj Gori sam čuo neku novu srpsku pop muziku. Zvučalo je kao osamdesete i dopalo mi se. Bilo je stvarno muzika koja se lako pamti, jaka jaka grupna muzika, i svi plešu i pevaju uz to. Fantastično. Da... Nisam znao šta govore, ali mi je zvučalo dobro.

  • Da. I želim da vas pitam, vi sarađujete sa mnogim poznatim muzičarima, gitaristima kao Erik Klepton, Stivi Vonder.. Koja saradnja Vam je bila najbolja?

Oh, neki muzičari sa kojim sam upravo snimao u Americi. Postoji mladić po imenu Bili Strings, mlada dama po imenu Sijera Hau, Moli Tatl... Sviraju na mom novom albumu. Oni su tako sjajni muzičari. I moj prijatelj Majkl Mekdonald, pevač i pijanista iz grupe Doobie Brothers. On i ja smo zajedno radili na nekim pesmama, a to će biti i na mom novom albumu. Ali svirao sam sa Stingom na ploči tek nedavno, i to je bilo lepo. Uradili smo rimejk njegove pesme "Fragile". I moram da sviram gitaru od najlonskih žica ...to je bila velika čast za mene.

  • Želeo bih da vas pitam, sa kojim gitaristima biste voleli da sarađujete, sa kojim još niste?

Pa, prošle nedelje sam svirao u Las Vegasu... Stiv Vai i ja smo svirali zajedno, Gatri Govan i ja smo svirali zajedno, Nuno Betankur i ja smo svirali zajedno. To je dobro koliko mogu da zamislim. Džo Satrijani i ja smo svirali zajedno mnogo puta, pa mi je teško da pomislim koga bih voleo... Pa, Džordž Benson je jedan od mojih favorita. Ali sam bio tako srećan, jer sam svirao sa ljudima poput Frenka Vineiarda i Lesom Polom i Robenom Fordom i Larijem Karltonom i takvi ljudima. U mom životu, bio sam tako blagosloven, upoznavši mnogo mojih idola. Znate, ovi momci, momci kao Lari Karlton, svirali na pločama i čuli smo njihovo sviranje, i toliko su nas inspirisali. Znate, ako slušate Steely Dan... slušajte ih solo na toj ploči... Lari Karlton u svom najboljem izdanju, to je neverovatno. I možete naučiti toliko toga o svom sviranju gitare. Slušajući takve ljude.

  • I na kraju, kakvi su Vam planovi?

Moj plan je da pokušam da budem što zdraviji, da ostanem jak i nastavim da idem na turneju i svaki dan da bude malo bolje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA