≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dela Griga i Betovena: Koncert "Apsolutno Muzika" 28. maja na Kolarcu, ulaz besplatan

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovom prilikom publici će se predstaviti mladi profesionalni umetnici: novoformirani simfonijski orkestar Iuvenis pod dirigentskom palicom Mihajla Miletića, uz solistkinju pijanistkinju Magdalenu Nešković

  • 0
Apsolutna muzika Foto: Ana Glušica Dizajn: Sanja Vučić

Koncert pod nazivom “Apsolutno Muzika" će biti održan u utorak, 28. maja 2024. godine u 20 časova u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Ovom prilikom publici će se predstaviti mladi profesionalni umetnici: novoformirani simfonijski orkestar Iuvenis pod dirigentskom palicom Mihajla Miletića, uz solistkinju pijanistkinju Magdalenu Nešković.

Na programu koncerta Apsolutno Muzika. su: klavirski koncert u a-molu Edvarda Griga i Peta simfonija Ludviga van Betovena. Iako Betoven i Grig dolaze iz različitih vremenskih i kulturnih konteksta mi smo odlučili da na poseban način povežemo ova dva važna dela umetničke muzike. Naime, na sceni će biti prisutan i dramski narator koji će na kreativan način povezati ova dela i njihove autore.

Naša kreativna vizija je da ovo ne bude samo koncert, već i interakcija sa publikom kao svojevrsno putovanje kroz muziku i reči, spajajući prošlost i sadašnjost, individualno i univerzalno.

Omladinsko udruženje „Ishod“ čini grupa umetničkih profesionalaca koja za cilj ima organizovanje, promovisanje događaja, te unapređivanje odnosa tradicionalnih i univerzalnih vrednosti u oblastima umetničke muzike, književnosti, slikarstva, vajarstva, sporta, pozorišne i filmske umetnosti, kao i podsticaj razvoja i afirmacije mladih profesionalnih umetnika. Kroz naše delovanje težimo da budemo izvor svetlosti i motivacije za sve one koji tragaju za inspiracijom i oplemenjivanjem. Pored toga, osim što želimo da delimo svoju umetnost sa širom publikom, takođe pozivamo i sve one koji dele naše vrednosti i ciljeve da nam se pridruže u ostvarivanju naše misije.

Apsolutna muzika Foto: Ana Glušica

Biografije umetnika:

Mihajlo Miletić (Novi Sad, 1999.) diplomirao je na odseku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 2023.godine u klasi prof. Biljane Radovanović - Brkanović.

Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ i Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu završio je 2019. godine naodseku za klavir u klasi Edit Kovač Miavec sa odličnim uspehom. Paralelno sa klavirskim odsekom, upisao je odsek za solo - pevanje u klasi Anđele Saramandić, koji završava prvo nanivou osnovne muzičke škole (2019.), a potom i na nivou srednje muzičke škole (2023.), paralelno sa fakultetom. Tokom studija sarađivao je sa simfonijskim orkestrima „Stanislav Binički“ i Beogradskom filharmonijom (septembarski inovembarski ciklusi koncerata za decu 2022.). Usavršavao se na majstorskom kursu maestra Wolfgang Scheidt-a (Austrija) održanom u Narodnom pozorištu u Beogradu (2021.). Takođe je učestvovao na dirigentskim radionicama koje su održali Peter Jermihov (SAD/Rusija) i Peter Hanke (Velika Britanija/Finska) u Beogradu (2022.)

Polaznik je operskog studija „Borislav Popović“ pri Narodnom pozorištu u Beogradu u okviru kog je dirigovao izvođenjaopere za decu Dragana Karolića „Snežana i sedam patuljaka“ (januar, 2024.)

2021. godine je u okviru programa studentske razmene (Erasmus) proveo četiri meseca usavršavajući se u oblasti operskog dirigovanja kod prof. Darija Vučića na Muzičkoj akademiji u

Sarajevu.

Apsolutna muzika Foto: Ana Glušica

Sarađivao je sa nekoliko horova: Collegium Musicum, Mešoviti hor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Mešovitihor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Mešoviti hor Muzičke akademije u Sarajevu, Beogradski Madrigalisti.

Dobitnik je stipendije Fonda za mlade talente „Dositeja“ za osnovne i za master studije. U oktobru 2023. je dirigovao srpsku premijeru koncerta za harmoniku i gudački orkestar japanskog kompozitora FumiaJasude sa solistkinjom Nadeždom Milenković. U školskoj 2023/2024 godini je angažovan u zvanju demonstratora katedre za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti.

Magdalena Nešković ođena je 9. oktobra 2002. godine u Beogradu.

Završila je osnovnu i srednju Muzičku školu “Kosta Manojlović” u Zemunu u klasi prof. Jelene Bečejac uz čiju je mentorsku podršku više puta nagrađivana na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije i mnogim međunarodnim takmičenjima od kojih su neka Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko” i Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu.

Apsolutna muzika Foto: Ana Glušica

Pohađala je Osnovnu školu “Svetozar Miletić” u Zemunu, gde je više puta nagrađivana na gradskim i republičkim takmičenjima na polju srpskog jezika, književnosti i istorije. Paralelno sa srednjom muzičkom školom završila je Zemunsku gimnaziju sa odličnim uspehom. Od 2021. godine je student klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Sinčuka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA