≫ 

Vojvodina u malom: Ovo selo u Banatu nazivaju metropolom naive i kućom najboljih violina u Evropi

Ušorene ulice, fasade kuća oblepljene pločicama, neverovatna arhitektura, galerije, spomen kuće i salaši u kojima možete da isprobate gastronomske specijalitete učiniće da doživite Kovačicu kao neotkriveni dragulj Banata

  • 2
Kovačica; foto screenshot Youtube/RTV Ok Kovačica; foto screenshot Youtube/RTV Ok

Ako se zbog pandemije korona virusa niste usudili da putujete van granica Srbije, a željni ste da provedete makar jedan dan van mesta u kom živite, neka vaš izbor za odlazak na izlet bude Kovačica.

Ovo malo mesto koje broji tek nešto više od 6.000 stanovnika, ušuškano između Pančeva i Zrenjanina, poznato je u celom svetu kao metropola naivne umetnosti koju su proslavili Slovaci nastanjeni u Srbiji.

Kovačica je iznedrila čuvenu Zuzanu Halupovu, čije se slike nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

Naivci koji plene talentom

Pored nje, poznata imena slovačke naive iz Kovačice su i Jan Sokol i Martin Jonaš. Kovačica od 1955. godine ima Galeriju naivne umetnosti. U ovoj galeriji se organizuju različiti kulturni događaji, a najznačajniji je tradicionalna izložba slika Kovačički oktobar. Danas galerija ima zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slika. U stalnoj postavci nalazi se 31 slika Zuzane Halupove - ulja na platnu, kao i njen štafelaj, diplome i bista, dok stalna postavka Martina Jonaša broji 28 ulja na platnu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Tour Guide Serbia (@tourguideserbia)

U Kovačici postoji još jedna galerija koju bi svakako trebalo posetiti. Galerija Babka osnovana je sredinom 1991. godine, a cilj njenog osnivača Pavela Babke bio je afirmisanje mlade generacije kovačičkih slikara, kao i skretanje pažnje javnosti na druge oblike umetničkih zanata u ovom mestu.

Galerija Babka deluje po Uneskovom principu „Living human treasure“ – živog ljudskog blaga, koji podrazumeva besplatno generacijsko prenošenje znanja i veština u izradi umetničkih predmeta i suvenira.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Naiva Art Kult Kovačica (@naiva_art_kult_)

Ova galerija je 2001. godine, u okviru Etno centra Babka, proglašena od Uneska za svetski centrar izdavačke delatnosti o naivnom slikarstvu.

Violine za ceo svet

Pored škole naivnog slikarstva, u Kovačici živi još jedna umetnost, cenjena u celom svetu. Ovde živi graditelj violina Jan Nemček junior, koji je zanat ručnog pravljenja gudačkih instrumenata naučio od svog oca. Pored violina, Jan Nemček junior pravi i akustične gitare.

Za izradu majstorskih violina koristi način gradnje slavnih italijanskih graditelja, a za gradnju koristi rezonantnu smrču i rebrasti javor po kojem je region, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina broj jedan u svetu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Marina Kirman (@marina_kirman_95)

Smeštaj u opštini Kovačica je kategorizovan u nekoliko vrsta. Turisti mogu da biraju - počev od turističkog naselja koje nudi apartmanski smeštaj u bungalovima, preko kuća za iznajmljivanje, soba, studio apartmana, pa do seoskih turističkih domaćinstava.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Restoran & kafić (@story_of_time_kovacica)

Ono po čemu će vam poseta Kovačici svakako ostati u sećanju jesu i ljubaznost domaćina i izvanredna hrana. Spoj tradicionalne slovačke, rumunske i mađarske kuhinje biće praznik za vaša nepca i dodatni razlog da se bar jednom vratite u ovu „Vojvodinu u malom“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kamiondzija

    17. decembar 2020 | 06:42

    Na početku mog šoferiranja pre 17g mi se desilo da mi zadnji točak kamiona upao u jarak(loša procena, neiskustvo)... Bila mi je potrebna pomoć ali niko nije želeo da upali traktor i da me izvuče(svi su imali izgovore od probušenih guma, praznih akumulatora, ispuštene vode iz hldnjaka, itd) , a oni koji su hteli su tražili pare, negde oko 500e u današnje vreme koje ja nisam imao. ČETIRI sata sam išao od kuće do kuće i niko nije želeo da pomogne. Na kraju je naišla vojska sa kamionom i izvukli me za 15sekundi. NIKAD IH NEĆU ZABORAVITI I HVALA IM DO NEBA!!! Što se tiče meštana, vrlo neljubazni ljudi, da ne kažem pomalo zli i to ne kažem na osnovu tog jednog iskustva, već dugogodišnjih odlazaka u to mesto tako da nikome ne preporučujem odlazak!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA