Koje je najbolje mesto za letovanje u Albaniji ako dolazite iz Srbije?

Iako je ponuda agencija ograničena, postoji veliko interesovanje naših ljudi

  • 22
drač Drač / Foto: Pixabay

Turizam se u ovoj zemlji ipak nalazi u povoju još uvek, ali je sve više turista iz naše zemlje, koji se odlučuju za letovanje u Albaniji. Ponuda turističkih agencija je donekle ograničena, pa se pominju mahom samo tri destinacije i to Valona, Saranda i Drač. 

Svi koji su željni promene bi trebalo da razmotre ovu, u turističkom smislu novu destinaciju, najpre zbog cena koje su za nijansu povoljnije nego u Crnoj Gori ili u Grčkoj, na primer.

Gde letovati u Albaniji?

drač Drač / foto: pixabay.com

Iako su mogućnosti ove zemlje u turisičkom smislu svakako ograničene, ne može se reći da nema dovoljno potencijala, za koji se veruje da će u budućnosti biti obilato korišćen.

Pre nego što odlučite gde ćete letovati u Albaniji, dobro je da imate na umu podatak da gotovo nijedna turistička agencija ne nudi organizovani prevoz u sklopu konkretne usluge. Zato bi trebalo prvo dobro da razmsilite i iskalkulišete da li vam ta opcija odgovara ili ne.

U principu, možete se odlučiti za sopstveni prevoz automobilom ili razmisliti o varijanti da koristite kombinaciju avionskog i autobuskog prevoza. Sa Beogradskog aerodoroma postoji redovna avionska linija do Tirane, a posle je neophodno da pronađete odgovarajuću autobusku liniju.

Saranda – idealna letnja destinacija u Albaniji

Smešteno na samom jugu zemlje, ovo letovalište je tek oko 35 kilometara udaljeno od grčkog ostrva Krf. Samim tim je i turistima iz Srbije u velikoj meri olakšan dolazak do Sarande, jer redovna brodska linija saobraća i i z pravca Grčke.

Albanija Saranda / pixabay.com

Saranda ili antički Onchesmus je gradić koji naseljava oko 30 hiljada stanovnika. A ono po čemu je ovo letovalište za nijansu interesantnije i atraktivnije od ostalih jeste broj sunačnih dana, koje ima u toku godine. Od 365 dana, čak ih je 300 sunačno u Srandi, pa se u tom smislu smatra praktično idelanom letnjom destinacijom u celoj zemlji. Svakako da tome treba dodati i informaciju da je čitavo mesto izgrađeno u obliku svojevrsnog amfitetara, te da kroz njega protiču čak tri reke. U neposrednoj blizini ovog letovališta se nalaze brda i planine, pa je u tom smislu i klima idelana mešavina planinske i mediteranske.

Pored glavne gradske plaže, u neposrednoj blizini Sarande se nalaze i neke od najlepših plaža na albanskoj obali. Odličan noćni provod je još jedna od osobenosti ovog letovališta, te ne čudi što se mnogi mladi iz celog sveta, ali i iz susednih zemalja odlučuju da svoj odmor provedu baš ovde. 

Ne treba zaboraviti ni okolinu ovog letovališta. Arheološko nalazište “ Butrint ”, koje se nalazi na listi Svetske baštine UNESKO – a, kao i  selo Musine, izrađeno u tradicionalnom stilu sa kućama od kamena i geološki fenomen, sačinjen od čak 18 kraških izvora vode su tek neke od atrakcija koje se nalaze u blizini Sarande.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н Ж

    16. februar 2020 | 15:44

    Тај који летује ТАМО нека се само сети жуте куће... Србима кратка памет...

  • Wtf

    16. februar 2020 | 15:49

    Ne razumem zašto namećete Srbiji odlazak u Albaniju postoje lepša mesta mi nikad ali nikad nećemo biti prijatelji sa njima i ne BiH išao i davao pare u njihov turizam pre BiH izabrao naše Banje i Jezera Planine ..nego smo mi takav narod .. niko nam nije kriv ....

  • Đuro

    16. februar 2020 | 16:33

    U albaniju i hrvatsku ne bi otišao za sva blaga ovog sveta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA