≫ 

Zašto smo od svih crnogorskih gradova najviše vezani baš za ovaj? Andrić ga je čak odabrao za život

I najradije ga biramo za letovanje

  • 10
herceg novi kotor meljine bokokotorski zaliv foto: pixabay.com

Nije džabe jedini srpski Nobelovac, Ivo Andrić izabrao da pred kraj svog života boravi u ulici Toploj, u Herceg Novom.

U svojoj prvoj objavljenoj knjizi Moje uspomene iz Boke, vladika Nikolaj Velimirović je 1904. godine, nakon što je završio sa učiteljskom službom u Herceg Novom, zabeležio:

- Celo je Primorje prekrasno, ali u njemu se ipak po lepoti, kao i po političkom značaju, osobito izdvaja i kao alem u carskoj kruni, blista srpska Boka.

Prva opština u Crnoj Gori, koja je ponosni nosilac ordena Svetog Save I reda je Herceg Novi. I upravo to je letovalište, koje tradicionalno širokih ruku dočekuje turiste iz Srbije.

Letovanje u Crnoj Gori

U svetlu nedavnih događaja, mnogi su osuli drvlje i kamenje na zvanične odluke i izjavljivali kako im ne pada napamet da kroče u Crnu Goru i svašta još nešto.

Međutim, nemoguće je izgubiti iz vida činjenicu da postoje letovališta u toj zemlji, u kojima će se svaki srpski turista odlično provesti. A jedno od njih je svakako i Herceg Novi.

Naročitu pažnju je nedavno privukla i kampanja turističke organizacije tog grada, osmišljena sa ciljem da uveri turiste iz Srbije da i ovog leta odmor treba baš ovde da provedu.

Zašto srpski turisti najradije biraju Herceg Novi?

Herceg Novi foto: pixabay.com

Bez želje da ulazimo u političke vode, napomenućemo samo to da se prema podacima zvaničnog popisa stanovništva, koji je sproveden 2011. godine gotovo polovina stanovnika Herceg Novog izjasnila kao Srbi. Da budemo precizni, od ukupno 30.864 njih, 15.090 stanovnika se tako izjasnilo.

Da li zbog toga ili zbog činjenice da su Novljani poznati kao ljudi, koji srdačno dočekuju turiste iz celog sveta, tek sigurno ne postoji srpski turista koji je imao bilo kakav problem tokom letovanja u ovom gradu.

U blizini grada se nalaze mnoge turističke atrakcije, ali i srpski manastir Savina. Stari grad je posebno atraktivan, kao i Kanli kula, te brojni sakralni objekti.

Zanimljiv je podatak da od svih spomenika kulture, kojih na području cele zemlje ima 342, čak se 89 njih nalazi na području opštine Herceg Novi.

Šta vi kažete, zašto srpski turisti najradije biraju baš Herceg Novi od svih crnogorskih letovališta?

Video: Ne damo svetinje zagrmelo je u Herceg Novom, uz upaljene baklje, a onda su uskočili u vodu

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mister Y

    8. jun 2020 | 13:18

    Да,диван град. Град који има душу,своју културу и ниво. Не би за џабе сви познати Српски песници одлазили тамо, и боравили. И сам сам живео две године у Х.Н. и радо бих се вратио. Ниједан град у Ц.Г. нема то што има Херцег Нови . Зашто одлазе сви Срби тамо зато што се осећају као код своје куће,гостопримство и љубазност,не само за нас него за све нације и људе.

  • Herceg Novi

    8. jun 2020 | 11:24

    Je do 90tih bio divan grad sa divnim ljudima sve se to promjenilo 90tih kad je grad udomio hiljade izbjeglica iz Bih samim tim izgubio je car i ljepotu a dobio nista,primjer je Tivat koji je bio selo za Novi tih 80tih a sad je Tivat 100 god ispred Novog po svemu,dovoljno je reci da su najeftinije nekretnine u Novi to je dovoljan pokazatelj prosperiteta grada,mozda ga izvuce Kumbur kojeg grade Azerbejdzanci i to ce biti hit!!

  • Popis

    8. jun 2020 | 11:40

    Iz 1991 godine dovoljno govori o promjeni stanovnistva,Crnogorci 11.509 Srbi 8.500 da bi danas broj Crnogoraca skoro pa ostao isti a broj Srba porastao na 14.000 ovo su cinjenice pa nek prihvati kako ko hoce!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA