Prokletstvo kruzera Costa Luminosa: Putnici oboleli od bolesti Covid-19 usred Atlanskog okeana

  • 1
Costa Luminosa, kruzer Foto: Tanjug/AP

Iako su na kruzeru Costa Luminosa detektovani putnici, koji su oboleli od virusa COVID – 19, nadležni su imali vrlo sporu reakciju, mada su zaraženi detektovani na još 2 kruzera u vlasništvu iste kompanije.

Međutim, nadležni u kompanijama, koje poseduju kruzere se pozivaju na nejasno definisane zakone i brodske protokole, koji ipak nisu u potpunosti usklađeni sa aktuelnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Tačnije, mogu se tumačiti i ovako i onako.

Odgovori su prilično nejasni kada je kruzer van međunarodnih voda, te se ne može sa sigurnošću tvrditi da li treba da poštuje zakone matične zemlje ili one čije su vode najbliže.

Bilo kako bilo, putovanje na koje su krenuli putnici kruzera Costa Luminosa će im sigurno zauvek ostati u sećanju.

Trebalo je po planu da obiđu čak 30 lokacija mahom u Evropi za mesec dana kada su krenuli sa Floride krajem februara. Pored ostalih i Veneciju.

A onda je detetktovan prvi slučaj korona virusa i stvari su se prilično zakomplikovale...

Početak problema na kruzeru Costa Luminosa

Costa Luminosa, kruzer Foto: Tanjug/AP

Prvi dan kada su putnici na kruzeru Costa Luminosa mogli da primete da se nešto ozbiljno događa je bila nedelja, 15. mart. Donoseći im hranu do kabina, konobari su nosili rukavice, a lice im je bilo prekriveno belim platnenim krpama, što je kod mnogih putnika izazvalo čuđenje.

Kod nekih i smeh, jer su im konobari izgledali kao razbojnici, baš zbog tih krpa preko usta. Fotografija konobara je osvanula na društvenim mrežama i izazvala buru reakcija. Mnogi su navodili da je brodska kompanija improvizovala zaštitu od virusa, uprkos činjenici da su se na dva druga kruzera Diamond Princess i Grand Princess, koja su u vlasništvu iste kompanije, već dogodilo da ima zaraženih putnika.

Samo nedelju dana pre toga je jedna putnica iz Italije posetila brodskog lekara i posumnjalo se na zarazu korona virusom. Malo pre toga je kod još jedne putnice ustanovljeno prisustvo korona virusa, ali je ona iskrcana sa broda zbog zdravstvenih problema druge vrste.

Costa Luminosa, kruzer Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu se kruzer uputio preko Atlanskog okeana, kada je detektovan virus kod još putnika. Drugi kruzer u vlasništvu iste kompanije, Costa Cruises, kako navodi New York Times je pristao u luci Oukland u Kaliforniji, a na njemu je bilo 21 zaraženih.

Ipak, situacija je na kruzeru Costa Luminosa postajala sve alarmantnija. A da stvar bude gora, putnici su se osetili prevarenima, jer je sve na brodu besprekorno funkcionisalo, kao da se ništa ne dešava.

Kruzer je na kraju uspeo da bude usidren u francuskoj luci Marsej. Tamo su zdravtsveni stručnjaci te zemlje izvršili neopodne provere, te je turistima, koji su bili iz Amerike, saopšteno da će biti prevezeni čarter letovima u Atlantu. Nadležni centri za kontrolu i prevenciju bolesti su naveli da će uz pomoć ostalih nadležnih institucija omogućiti turistima da se propisno izoluju kod svojih kuća, kao što su to učinili u slučaju putnika sa kruzera Grand Princess, navodi New York Times.

Kada je nedavno zvanično odlučeno da bude zaustavljen brodski saobraćaj, čak 40 kruzera je bilo aktivno, a na njima se nalazilo na hiljade putnika iz mnogih zemalja sveta. Makar na 3 kruzera je kod putnika detektovano prisustvo korona virusa, dok kompanije, luke, vlade i nadležne institucije nisu utvrdile precizno čija se zapravo pravila u tom slučaju moraju primenjivati.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    30. mart 2020 | 13:56

    Smejali se konobarima zbog krpa preko lica. Da ne bude kad pristanu više konobara nego putnika koji se iskrcaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA