≫ 

Najskuplji suvenir sa Sardinije: Turisti nose pesak sa plaže u flašama, preti im kazna od 3.000 evra

Pesak i školjke koje sakupljaju na plažama skladište u flaše, nose ih kući, a zatim ih čuvaju za uspomenu, doniraju ili čak prodaju preko interneta

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Bele peščane plaže glavno su obeležje Sardinije, ali od 2017. godine strogo je zabranjeno poneti bilo šta sa njih - pesak, šljunak i školjke. Lokalne vlasti trenutno se suočavaju sa nekoliko odvojenih incidenata u kojima je 41 turista odneo gotovo 100 kilograma peska sa plaža. Za takvo krivično delo preti im kazna do 3.000 evra.

Stanovnici Sardinije se već godinama žale zbog turista koji kradu prirodna dobra njihovog ostrva. U tome prednjače Evropljani, pa čak i sami Italijani; pesak i školjke koje sakupljaju na plažama skladište u flaše, nose ih kući, a zatim ih čuvaju za uspomenu, doniraju ili čak prodaju preko interneta, piše 24ur.com

Da bi to što više sprečili, vojnici i carinici kontrolišu aerodrome i luke na ostrvu, gde proveravaju prtljag, a obraćaju pažnju i na ilegalnu prodaju na web lokacijama. Tako su poslednjih dana otkrili na desetine onlajn oglasa gde ljudi na ovom mediteranskom ostrvu prodaju predmete koje su ilegalno sakupili na obali. Cene su, prema njihovim rečima, „prilično visoke“.

Policija je saopštila da je u vezi s tim ove godine već prikupila novčane kazne od oko 13.000 evra, dodajući da se sve zaplenjeno od turista vraća tamo odakle je i preuzeto, ako je ikako moguće.

Na Fejsbuku postoji i stranica pod nazivom „Opljačkana Sardinija“.

Ekspert za zaštitu životne sredine i stanovnik glavnog grada Kaljarija Pjerluiđi Koko objasnio je za BBC da su plaže glavni razlog zašto turisti dolaze na Sardiniju. Za neke je pesak koji ponesu sa sobom dragocena uspomena.

Međutim, istovremeno upozorava da bi takvo uklanjanje peska moglo dugoročno doprineti smanjenju plaža, što bi predstavljalo rizik za životnu sredinu kako nivo mora raste zbog klimatskih promena. Tako bi odnošenje peska na kraju uništilo plaže koje su nastajale milionima godina.

Francuski par koji je posetio Sardiniju 2019. godine pokušao je da u prtljažnik svog automobila sa ostrva odnese čak 40 kilograma peska, odlažući ga u 14 flaša. Rekli su policiji da su pesak poneli „za uspomenu“ i da nisu znali da na taj način krše zakon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA