Lepote Starog grada, prostrane plaže i legenda o ljubavi: Šta sve krije najjužniji crnogorski grad

Velika i Mala plaža su posebno atraktivne, ali ništa manje od obilaska Starog grada i upoznavanja istorije Ulcinja

  • 5
Crna gora Ulcinj plaža more Foto: Shutterstock

Nekada davno živeo je čovek, koji je prešao u legendu. Isto kao i njegova ljubav prema jednoj ženi. I ko bi rekao da će tu legendu sa kolena na koleno da prenose čak do današnjih dana stanovnici Ulcinja?

Najjužniji crnogorski grad

Nekome je asocijacija na Ulcinj čuvena Velika plaža, a nekome isto tako čuvena, Ada Bojana. No, bez obzira na to kome se šta dopada, grad je u turističkom smislu atraktivan, jer turistima nudi spoj odmora, šopinga i upoznavanja kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Idealna kombinacija, reklo bi se, jer za svakoga ima ponešto. Ko voli šetnju i upoznavanje nekog letovališta, može da uživa u lepotama Starog grada ili da poseti Muzej Grada Ulcinja. Ko voli samo plažu, sunčanje i kupanje, ima na raspolaganju Malu ili Veliku plažu, dok je za ljubitelje ronjenja u blizini i plaža Valdanos.

Velika ljubav jednog zarobljenika

Nekako uz takav grad, koji se može pohvaliti najbolje očuvanim starim gradskim jezgrom na području Jadrana, mora biti vezana i po neka legenda. Ako imate sreće, onda ćete je čuti od starijih meštana. A da li ćete poverovati u nju, zavisi od toga da li verujete u romantičnu ljubav ili ne.

Nekad davno dok su još gusari boravili na području današnjeg Ulcinja, mnogi moreplovci su se sa pravom bojali da prođu tim putem. I imali su opravdanog razloga, budući da su gusari važili za naročito surove.

Ulcinj Foto: Shutterstock

Tako se desilo da jednom prilikom presretnu i španski brod. Osim plena koji su na njemu našli, surovi ulcinjski gusari su zarobili i jednog od putnika na brodu. Zapravo su mislili da je Španac plemić, pa su želeli da traže otkup za njega.

Meštani mu dadoše i ime Servet. Zašto baš to, niko sa sigurnošću ne zna, tek Servet je često nuđen na pijaci robova, što je u to vreme nažalost bilo uobičajeno. Ali iz nekog razloga nikome nije privukao toliku pažnju, da odluči da ga otkupi.

U ulcinjskoj tvrđavi, u kojoj su ga gusari čuvali, Servet nije samo sedeo i čekao. Često se događalo da je noću pisao, dok je noć koristio da pusti glas i makar malo da sebi oduška, kad ga je već takva sudbina zadesila.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@aclumsydreamer_ је поделио/ла објаву

Mnoge devojke su znale da ne zaspe do dugo u noć i da uz uzdahe slušaju divni glas nepoznatog Španca. Jedna od njih je to u tome prednjačila, pa se često događalo da ide za njim dok su ga odvodili, u pokušaju da ga prodaju. Privukla je i ona pažnju Servetu, ali nije mogao baš ništa da uradi. Osim da pati i nada se da će se jednom ipak spasiti.

Legenda kaže da je prošlo vreme dok se neki stranac nije odlučio da kupi Serveta. Ali ne da bi ga držao u zarobljeništvu, nego da bi ga oslobodio. Da li je i on bio Španac ili je iz nekog drugog razloga rešio da mu pomogne, nije poznato.

Ali je poznato, barem prema toj legendi, da je Servet put svoje zemlje poveo i lepu Ulcinjanku, koja ga je strpljivo čekala. Šta je posle bilo, ne zna se, ali variacije ove legende pominju i da je Servet zapravo postao kasnije čuveni pisac u Španiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA