≫ 

Bogata istorija i brojne atrakcije: 8 gradova u Evropi koji plene svojim šarmom

Za neke od ovih šarmatnih gradova možda ste i čuli, mada ima i onih koji su poznati samo manjem broju turista

  • 1
Alesund, Norveška Foto: Unsplash

Od italijanskog ostrva Sardinija, pa do fjordova u Norveškoj, postoje gradovi koji su poznati po neopisivom šarmu. Uz brojne atrakcije, poznati su i po vrlo gostoljubivom stanovništvu, pa prosto mame turiste iz celog sveta. Za neke od ovih šarmatnih gradova možda ste i čuli, mada ima i onih koji su poznati samo manjem broju turista.

Bili manji ili veći po površini, ovi gradovi su se sa razlogom našli na listi Planetware najšarmantnijih gradova u Evropi.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Prisca (@prsca_)

1. Esslingen, Nemačka

U vreme srednjeg veka, zbog odlične pozicije, ali i dva mosta preko reke Nekar, ovaj nemački grad važio je za jedan od najznačajnijih trgovačkih centara. Danas se u starom jezgru grada mogu uočiti građevine iz perioda od 13. do 16. veka, koje ukazuju na sav značaj koji je imao ranije.

Možda najpoznatija Božićna pijaca u Nemačkoj može se videti baš ovde. Brojni trgovci obučeni u srednjevekovne kostime predstavljaju svoje zanatske radove. Zabava je zagarantovana, uz brojne žonglere i akrobate, a šetnja uskim ulicama starog gradskog jezgra se ne propušta.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Lucca ❤️ Tuscany 🇮🇹 Italy (@welcome2lucca)

2. Lucca, Italija

Ako vam ceo grad bude delovao kao odlična scenografija za izvođenje neke od Pučinijevih opera, nećete pogrešiti. Toskanski grad Lucca rodno je mesto ovog velikom umetnika.

I ne samo da se ovde može videti jedna od najlepših srednjevekovnih crkava u celoj Toskani, već i mnoge druge atrakcije. Visoka kula Guinigi jedna je od zanimljivih lokacija. Ništa manje interesantan nije ni prilaz glavnom trgu, koji podrazumeva prolaz kroz tunele, koji su korišćeni u davna vremena za prilaz rimskoj areni koja se tu ranije nalazila.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Candido Fialho (@candido_fialho)

3. Marvao, Portugalija

Ulazak u selo, koje ponosno čuva granicu sa obližnjom Španijom, moguć je samo kroz jednu kapiju. Smatra se da je Marvao grad sa najbolje očuvanim starim jezgrom. Datira najverovatnije još iz perioda rimske vladavine tim područjem.

4. Štajn na Rajni, Švajcarska

Originalna srednjevekovna arhitektura, koja je odlično očuvana, kao i živopisno oslikane fasade građevina, uz reku Rajnu, čine ovaj grad izuzetno zanimljivim. Najznačajnija građevina je zamak Hohenklingen, izgrađen u prvoj polovini 13. veka, koji se uzdiše iznad grada.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Ann Katrin Grande (@annkatringrande)

5. Alesund, Norveška

Jedini evropski grad izgrađen potpuno u stilu secesije, zanimljiv je i po tome što je potpuno obnovljen nakon velikog požara 1904. godine. I to ne od starne prestižnih arhitekata, već zahvaljujući onima koji su upravo stekli to zvanje i koji još nisu počeli da rade u struci. Zato se danas u njemu može posmatrati nordisjki uticaji na stil secesije ili uživati u umetničkoj postavci, koja se nalazi na samom kraju fjorda, okružena planinama, što upotpunjuje celokupan ambijent.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Dutch Me (@dutchmegood)

6. Girthoorn, Holandija

Nije Vencija, ali će vam biti potrebni čamci da biste stigli do nekih od atrakcija ovog holandskog grada. Oko 100 kilometara kanala vijugaju među ostrvima od treseta, na kojima se nalaze prava umetnička dela stanovnika. Lepo uređene bašte oko svake kuće prava su poslastica za oči.

7. Najac, Francuska

Grad smešten uz praktično jednu ulicu, na vrhu dugačkog stenovitog grebena, krasi zamak podignut tokom 13. veka. U njemu su bivali utamničeni vitezovi templari, nakon 1307. godine. Osim u lepotama zamka, turisti mogu uživati i u šetnji tajnim prolazima oko njega, ali i u čarobnim građevinama.

8. Halštat, Austrija

Planine u pozadini, tradicionalne kuće sa lepo uređenim balkonima, okrenute ka bistrom jezeru, kompozicija su za idealnu fotografiju. Upravo tako izgleda ovaj austrijski grad, koji se nalazi i na listi svetske baštine UNESKO-a. Ne propustite obilazak slanih pećina i planinskih vodopada u okolini, ali ni vožnju čamcem po jezeru, ako želite da bolje upoznate ovaj zanimljivi grad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olivera

    5. januar 2022 | 18:25

    Odličan izbor, svaka čast! Toskana mi je prva na spisku. Dragi mi je obećao da tamo idemo na proleće na produženi vikend, nekim 'privatnim letom za grupe'. Nisam znala da je Pučini odande, mada mi je "Toska" omiljena opera. Baš mi je drago što ću moći da mu obiđem kuću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA