MENSTRUACIJA I LETOVANJE: Evo da li je bezbedno odlagati "one dane"

Većina devojaka koristi hormonsku kontracepciju kako bi preskočile ili odložile menstrualni ciklus, a razlog je uglavnom želja da se bezbrižno planira odmor na moru. Drugi manje uobičajeni razlozi su lični izbor ili zaustavljanje PMS-a kojim mnoge žene izbaci iz koloseka. Ako i vi razmišljate o odlaganju menstruacije, evo šta morate da znate!

  • 1

Kada je u pitanju upotreba hormosnkih tableta, mišljenja lekara su podeljenja. Ipak, Mari Džejn Minkin, profesor akušerstva i ginekologije na čuvenom Univerzitetu Jejl uverava da različite metode "kontrolisanja" materice drugačije deluju na organizam, ali da, ukoliko se pravilno koriste, nemaju štetna dejstva.

LETOVANJE I MENSTRUACIJA: Da li je pametno plivati tokom onih dana?

ONE NON-STOP KRVARE: Ispovesti žena kojima je menstruacija uništila život

- Ako ste dobar kandidat za kontraceptivnu metodu, a na prvom mestu ste zdravi, nemate visok krvni pritisak, niste stariji od 35 godina i niste pušač – onda ste zaista odgovarajući kanidat za "borbu" sa svojim ciklusom - kaže Meri Minkin.

Naravno, služeći se DIY (uradi sam) pristupom odlaganja menstrualnog ciklusa moguće je da se jave neki nepoželjni simptomi.

Foto-ilustracija: WikiHow.com Foto-ilustracija: WikiHow.com

- Mnoge žene će osetiti tzv. prodiranje krvi - kaže dr Minkin. - To nije opasno po zdravlje, već je samo jedan vid neprijatnosti. Prodiranje krvarenja se najčešće javlja ako ste tek započeli korišćenje kontracepcije ili ako odlažete menstruaciju tokom dužeg vremenskog perioda.

Ova doktorka kaže da je važno da žene koje na ovaj način "pomeraju" svoj ciklus znaju da to neće smanjti efikasnost njihove kontracepcije. To govori da, kada vremenom prestanete da uzimate neaktivne pilule ili uklonite kontraceptivni prsten ili flaster, presudno je da nastavite sledećih sedam dana da ih pijete, kako biste se zaštitile od trudnoće. Ako ste zaboravile da započnete novi ciklus na vreme, koristite rezervnu kontracepciju narednih nedelju dana kako biste bile sigurne da ste zaštićene.


Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

Dr Meri Minkin navodi o čemu bi još trebalo da vodite računa ako svesno "pomerate" menstruaciju.

Ako koristite pilule

Možete da prestanete s korišćenjem neaktivnih pilula u toku sedmice i da odmah započnete novi paket tableta.

- Samo proverite da li imate dodatni paket ili dva u rezervi, u slučaju da vam ponestane tableta pre nego što budete mogli da uzmete nove na recept - kaže dr Minkin. Najbolja opcija je da odjednom dobijete dovoljnan broj tableta za tri meseca.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ako koristite prsten ili flaster

- Nakon tri sedmice korišćenja prstena ili flastera, izvadite ga i odmah zamenite novim, umesto da čekate sedam dana - kaže Minkin. Baš kao i kod pilula, obratite pažnju na rezervni prsten ili flaster, u slučaju da niste u prilici da odmah uzmete novi.

Ako želite da duži vremenski period odložite menstruaciju

Iako ne postoji tačan podatak o količini vremena tokom kojeg možete odlagati ciklus, novije kontraceptivne pilule su posebno dizajnirane da ih možete koristiti tri meseca. Dakle, ako želite da odložite ciklus na toliko dug period, opredelite se za novije pilule.

- Međutim, morate da znate da, u slučaju da se opredelite za njih, imaćete obilnije krvarenje - kaže dr Minkin.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako imate više od 35 godina/pušite/imate visok krvni pritisak

- Obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da koristite neki vid kontracepcije, za preskakanje ili odlaganje menstrualnog ciklusa - savetuje Minkinova.

Naime, ovi faktori mogu da povećaju rizik od stvaranja tromba, moždanog ili srčanog udara. U slučaju da spadate u neku od rizičnih kategorija, ne smete koristiti bilo koju kontraceptivnu metodu na svoju ruku.

(Telegraf.rs / Moj Portal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA